THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Monday, April 25, 2011

TIPU LAH KALAU KAU TAK AMALKAN

masa kecil-kecil dulu, mak ayah aku selalu bagitau kat aku pantang larang yang aku kena ikut
atuk nenek aku pun sama bagitau tiap kali aku nak buat something
tapi releven ke pantang larang semua tu kat dunia moden sekarang ?
bagi aku relevan kot sebab benda-benda ( pantang larang) ni actually disampaikan oleh nenek-nenek atuk-atuk kita yang dah makan garam dulu dari kita kannnn..
aku nak share sikit kat korang pantang larang yang aku ingat lahh . HAHA
yang mak ayah nenek atuk aku selalu ingatkan bila buat sesuatu

1. jangan nyanyi masa tengah memasak kat dapur nanti dapat suami/isteri tua
2. jangan angkat kaki masa tengah meniarap sebab nanti mak ayah kita akan mati
3. jangan asah pensil sampai pendek macam jari kelingking nanti mak kita akan mati
4. kalau masuk hutan , minta kebenaran dari penjaga hutan macam ' nek , cu tumpang lalu '
5. jangan menunding jari telunjuk kat pelangi nanti jari kudung
6. jangan cakap ' kau aku ' dengan ahli keluarga
7. jangan pukul sesiapa pun dengan batang penyapu nanti orang tu tak kahwin
8. jangan kencing berdiri nanti syaitan akan melahirkan anak
9. jangan langkah orang sebab nanti dia terbantut
10. jangan ketuk kepala seseorang nanti dia pun terbantut
11. kalau nampak ular, halau dengan batang buluh

walaweyh aku lupa lahh , padahal banyak lagi
HAHA
kalau korang rasa korang ada pantang larang yang korang still amalkan sampai sekarang
sharing-sharing ah kat comment aku
nak tahu juga kannnn :)

5 ribu orang sayang aku:

Aliana Ruhizat said...

menyanyi kt dapur tu mmg saya elakkan la :)
hahaha takot pulak kan dpt yg tua nnti

Fatin Najwa said...

nyanyi kat dapor tu~~benda tu emg pernah berlaku weyh..betul2 ade owg tua masok minang~~hahaha

adeebahfarzana said...

Share ;

Jangan buat kerja sekerat jalan. Nanti bakal suami mai meminang sekerat jalan jugak ;)

adeebahfarzana said...
This comment has been removed by the author.
sufizukiya said...

ya saya sokong bab nenek moyang kita sudah merasi pahit asam garam dalam kehidupan...tapi..jnagn la kita terlalu taksub sangat ngan sume pantang larang tu coz...ia boleh membawa kepada syirik..contohnya..asah pensil smapai pendek menyebabkan parent kita mati..bukankah ajal dan maut tu di tanagn tuhan..Allah swt...tu jew la yg saya nk ckap..but ekal..thanks for sharing