THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Sunday, December 30, 2012

PELAJAR AKAUN

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kalau Fatin Liyana korang kenal sebagai pelajar perubatan, Maria Elena pulak korang kenal sebagai pelajar kejuruteraan, Aku korang kena kenal sebagai pelajar Perakaunan . Wah mantap main paksa-paksa pulak kan. hihi


Masih terngiang-ngiang di benak kepala lutut ni bila ada spesies-spesies manusia cakap ''Budak akaun senang ah nak compare dengan budak sains, result boleh lah gempak-gempak'' dan rasanya tidak perlu kot nak cakap sebegitu rupa. Itu jalan yang anda pilih, maka tempuhilah ! Hehe Actually apa yang spesies-spesies ni cakap ada kalanya betul jugak, kalau nak compare kan dengan budak sains tulen, subjek mereka lagi taff dari budak akaun. Tapi minat mengatasi segalanya. Kalau terjerumus dalam lembah sains atas paksaan orang bukan minat, sampai bila-bila mereka akan compare kan dengan kami. Amboih 

Jadi budak akaun ni.......Tak pernah aku fikirkan. Hahaha admit lah sebab waktu form three math aku suka sangat fail. Aku taktahu lah bengap darjah apa tah aku ni terhadap math. Otak lembab nak berfikir, benda basic pun aku kadang-kadang fail. Nak kira 13 + 17 pun aku terkebil-kebil. Okay itu aku waktu dulu. HAHA so penggunaan terhadap kalkulator sangat membantu. Hajat lepas PMR nak sambung sains tapi aku macam tak mengukur baju di badan sendiri bila result PMR untuk sains aku C. HAHA ada hati konon nak masuk kelas sains. So secara tak langsung aku dimasukkan ke dalam kelas perakaunan. Di situ, langkahku bermula. Cewah

Form four masih bengap . haha maki diri sendiri. Tapi naik form five, mungkin berkat nak SPM aku mula sedar diri sampai bila nak jadi bengap math ni. Dari hari ke hari aku cuba memahami math. Arghhh stressnya hanya Tuhan yang tahu. Cikgu ajar kat depan aku cuma nampak papan hitam kosong walhal dah penuh dengan jalan kerja cikgu bagi. Boleh bayangkan tak betapa bengapnya aku dulu? HAHA DULU 

Sekarang? Sekarang siapa berani nak lawan addmath dengan aku? Meh kita lawan selesaikan logarithmic, integration, differentiation dan sebagainya (TakabburLaknatullah) =B *sorry gurau je 

Actually, jadi pelajar akaun ni tak lah semudah yang disangka. Aku jugak ada masa stress dengan study, ada masa tak boleh adapt dengan apa yang aku belajar, kadang-kadang rasa nak give up je. Tapi satu je yang boleh menguatkan semangat aku untuk meneruskan benda ni. HARAPAN MAK DAN AYAH. Aku lah satu-satunya anak pertama yang menjejaki ke alam Universiti ni, so aku  bertanggungjawab galas tugas sebagai anak dan aku punyai misi sebab aku nak ubah nasib keluarga aku =) so sweet tak? Hihi

Akaun ni subjek dan bidang yang menarik, jadi kepada adik-adik lepasan SPM, atau yang sedang ambil SPM dan minat dengan perakaunan, teruskan ! Jangan cepat mengalah. Perjuangan masih panjang. Inilah  kehidupan sebenar ya dan cabaran yang sebenar :)

''Walau apa pun dugaan yang datang, tempuhi dengan berani''-Haikal(2012)


Mood bunga-bunga sangat. HAHA untuk mengekalkan tenaga berpanjangan menghadapi final exam, assignment dan sebagainya, minumlah milo. HAHA aku ratah milo sebab aku bosan asyik minum air milo. kepada semua jangan amalkan ratah milo sebab nanti boleh buat anda sembelit =B



Buku boleh tahan tebal-tebal. Kalau bahasa Melayu boleh jugak aku tahankan mata baca , tapi dahlah bahasa Inggeris kadang-kadang tu pulak term dalam bahasa melayu tak sama dengan term dalam bahasa inggeris, jenuh nak mencari dan menghafal. HAHA Apa-apa pun jangan jadikan itu sebagai satu halangan untuk berjaya. Motivasi sikeddddd =B



Koleksi baju kemeja yang aku ada ^^, Abaikan baju daun-daun tu =B



Polka dot menghiasi segenap meja belajar. Bila nak belajar hati pun menjadi girang. HAHA ada ke patut kawan aku cakap aku macam perempuan hias-hias bagai ni, amboihhhhh nanti takde mood nak belajar susah pulak. So marilah kita pecahkan tradisi yang ditakuk lama tu. Tiru macam saya =B




Apa jeling-jeling? Jeles lah tu =B



Encik Domo saya pun nak mencelah dalam situasi begini. Amboih cik domo tumpang populariti , takpe takpe demi Cik Domo yang disayangi. HAHA Rawatan penjagaan diri. Jangan gelak =B Aku pun perlu jaga penampilah hokayyyyy hihi



Amboihhhh ni kes nak menunjuk baca Yassin ke hape . Okay takde lah bukan nak menunjuk , nak bagitau je beberapa koleksi buku-buku ilmiah yang aku baca dan surah Yassin ni. *Mana lah tahu boleh jadi Ustaz pilihan =B*



Kenalkan ini kawan-kawan chinese saya, muka saya macam chinese kan? *MUNTAH* 



Pandai posing kawan-kawan aku ni padahal dah siap cakap ''Wei ambil gambar jom'' Lakonan =B



Menikmati keropok lekor ketika berada di dalam bilik kuliah. Sempat lagi kitorang buat kenduri kat belakang padahal sedang berlangsung perbentangan final projek masing-masing. Bak kata pepatah ''Sambil menyelam kita skodeng orang'' 



Aku lah yang paling comel dalam kelas *Muntahhhhhhh*



Bersedia untuk menyanyikan lagu negaraku kawan-kawan haha k gurau je. Waktu ni Irfan Khairi datang Unisza buat talk pasal business dalam internet. Guwa sebagai blogger terasa tertarik untuk join talk ni sebab ada cakap pasal ''Blog'' ceh kekonon nak sedekah populariti lah ni. *muntah lagi* HAHA

Mana hensem ????? *cekak pinggang*

Terima kasih sudi baca. Hulur like sikit =B




Tuesday, December 25, 2012

MANGSA BANJIR

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Dulu masa kat perlis dapat rasa gempa bumi. Sekarang kat Terengganu, merasa pulak banjir. Macam tau-tau je aku ni jenis spesies yang tak pernah merasa semua ni. HAHA. So bila orang duk sibuk cerita pengalaman dorang, boleh la aku join the club. Kekonon lah =B

Serious tak tipu, sepanjang hidup tak pernah merasa banjir. Bukan nak riak . Bukan ! *marah* tapi tak pernah rasa sebab rumah aku memang bukan kawasan-kawasan yang mudah banjir. Memanglah Johor tu selalu banjir, tapi ikut daerah dan daerah aku jarang kena. Selalu kena kota tinggi, batu pahat dan sebagainya. So Kluang daerah bebas banjir. Eh? HAHAHA 

Semalam dan semalam yang lepas (dua hari yang lepas) Unisza dikejutkan dengan banjir yang tingginya sampai paras peha. Terkejut sebab tak sangka kena banjir. Memang hujan tak berhenti pun dalam dua tiga empat lima hari ni tapi kemuncaknya masa banjir ni lah. Habis kecoh jugak waktu tu. 


Waktu ni hujan dan start lebat dan tak berhenti. Rasa takut tu pun ada jugak sebab lebat sangat 





 Nak dijadikan cerita, hari pertama banjir tu lecturer aku ada buat kelas ganti untuk lecture dia. Masa pergi ke kelas tu still takde apa-apa cuma hujan lebat nauzubillah sampai payung aku hampir nak rosak. huhu Tak expect akan banjir time ni. Masa delam kelas pun hujan still lebat kat luar. Dikira, dalam dua jam jugak hujan  lebat. Lepas dah habis class, ingat nak pergi cafe jap pergi makan sebab stok makanan dalam bilik dah habis. Sekali hamekau jalan nak ke kafe memang banjir. Mula-mula aku tak tahu yang banjir tu dalam mana, main redah je lah sekali sampai peha kot ! Tengok gambar kat atas tu dah macam kat Pantai Batu Buruk kot. hahaha Jalan tu lah yang aku lalui 




 Gambar di ambil kat depan blok kediaman. Blok kediaman pun kena banjir jugak. So bestlah bebudak lelaki main banjir 




 Tudiaaaa kawasan banjir paling teruk yang aku cakap sampai peha tu. Menakutkan :O




 Ini semua kawasan-kawasan blok kediaman yang lain. 




 Kat sini paras air setakat sampai atas buku lali je. Saje suruh member posing kat banjir. HIHI Pandai kau posing ye 






 Kawasan-kawasan sekitar blok kediaman yang lain yang dah ditenggelami air 










Ini gambar situasi banjir depan blok. Boleh tahan dalam jugak 




Lautan di Unisza. Hehee




Perkara banjir ni actually dah lali dah untuk masyarakat di negeri Pantai timur ni. Sebab setiap tahun memang akan terjadi banjir sebab musim tengkujuh. Sebab tu lah no wonder orang-orang Terengganu ni tak teruja seperti aku bila kena banjir. HAHAA Dorang pun dah agak benda ni akan berlaku, so dorang mungkin dah buat persiapan awal menghadapi banjir. Gittew kan. Apa-apa pun, bagi kawasan-kawasan yang dilanda banjir, berhati-hatilah sebab malang tidak berbau. Ada pelajar Unisza yang kena patuk ular dalam banjir ni, ada yang jatuh masuk longkang (jangan ketawa) dan tak kurang ada kenderaan yang rosak masa banjir ni. Apa-apa pun jaga diri ye =)

Doakan untuk final exam ahad ni ye kawan-kawan ^^,

Assalamualaikum 

Saturday, December 22, 2012

SUARA MISTERI BERGEMA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Last entry minggu lepas, harini baru nak update . Amboi hehe

Actually sekarang memang waktu untuk memulunkan diri sebab final dah dekat !!!! Letak banyak sikit tanda seru tanda eksaited nak jawab final. Oh pelis lah haha cuak lah cuak lah :-/ Nak target 3.50-4.00 untuk first sem ni, sebab kalau tak dapat nanti boleh ganggu pointer-pointer sem akan datang T__T Kawan-kawan doakan okay? InsyAllah :) Final start 30 Dis 2012 - 08 Jan 2013 

Tujuan hari ni update , actually nak bagi korang dengar satu lagu ni. Lagu ni dicover oleh siapa entah, jalan-jalan kat Aimini.net terjumpa lagu cover by siapa entah ni =B HAHA siapa entah siapa entah . Dengar jelah jangan banyak komen HAHA 

Lagu asal: Angelika-Pasti kau gila
Sengaja nak bagi telinga korang bernanah dengar ! :p

Okay bye Assalamualaikum HAHA

Friday, December 7, 2012

CERITA NI CERITA BETUL. TAK TIPU (cara nak dapat banyak duit)

CARIAN: TIPS NAK JADI KAYA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Korang dah baca kan entry aku yang aku cerita pasal menabung untuk masa depan tu. Kalau yang belum baca lagi tu, boleh lah rujuk dalam ENTRY: KENA SAVING! . Apa kah motif aku nak update entry kali ni? Actually, nak buat entry untuk kesinambungan dari entry kena saving tu. Huhu 

Ramai yang tersilap langkah. Yah admit it. Lepas dah penat-penat saving duit  guna tabung botol macam aku tu, dorang gunakan duit tu untuk kegunaan seharian. Mula-mula ambil sikit, tapi tahukah sikit-sikit lama-lama duit tu boleh habis dan macam sia-sia je saving duit. Kan ? Pernah terfikir tak

So dengan lafaz Bismillah-hirohma-Nirohim saya selaku tuan blog ingin mencadangkan agar duit saving anda itu, anda laburkan di dalam akaun simpanan tetap ! Hoyeah Hoyeah

Apa tu simpanan tetap? Kita ambil maksud mudah jelah ek. Simpanan tetap ni bermaksud satu simpanan aset(tunai) korang di dalam sebuah akaun dalam jangka masa yang korang sendiri akan tetapkan. Andai kata korang nak simpan untuk 10tahun,maka dalam masa 10tahun tersebut korang takboleh usik duit tersebut. Ada tambahan, untuk simpanan tetap korang tu, korang akan dapat faedah setiap tahun bergantung kepada kadar peratus faedah yang diberikan. 

Sebagai contoh, korang buka akaun simpanan tetap korang  kat Maybank dengan kadar faedah yang diberikan oleh pihak bank 5% untuk setahun. Hasil dari saving tersebut, andai kata korang dapat kumpul sebanyak Rm100.00 sebulan. Jadi untuk permulaan, korang deposit sebanyak Rm100.00 di dalam akaun tersebut. Sebulan kemudian korang deposit lagi Rm100.00 dan begitulah seterusnya selama 12bulan korang buat. RM100.00 x 12 Bulan = RM1200.00. Dari RM1200.00 yang telah korang laburkan dalam akaun simpanan tetap selama setahun, 5% x RM1200.00 = RM60.00 sebanyak RM60.00 faedah telah korang perolehi dari simpanan tersebut menjadikan nilai dalam akaun korang menjadi RM1260.00

Korang dah taknak lah kononnya deposit lagi dalam akaun simpanan tetap tu dan biarkan nilai RM1260.00 tersebut sampailah 10tahun akan datang. Setahun kan kadar faedah sebanyak 5% ? Untuk tahun yang kedua RM1260.00 x 5% = RM63.00 dan RM1260.00 + RM63.00 = RM1323.00. Dan begitulah seterusnya untuk tahun yang mendatang sehingga mencapai 10tahun akan datang. Itu untuk situasi kalau korang nak aktif untuk tahun pertama dan biarkan nilai tersebut membiak sehingga 10tahun akan datang. Tapi kalau korang konsisten selama 10tahun tersebut dengan setiap bulan deposit sebanyak RM100.00 bayangkan berapa banyak yang telah korang kumpul?! BANYAK KAN??????

''Tiada pelaburan yang tiada risiko''

Sebenarnya ini adalah satu pelaburan yang boleh korang lakukan untuk mengatasi masalah kewangan yang mungkin korang akan hadapi pada masa akan datang. Korang simpan harini, dan korang akan dapat hasilnya untuk 10 tahun akan datang dengan nilai yang berganda-ganda dari apa yang telah korang laburkan ! :)

Ini salah satu cara bagi anak muda sekarang yang pasang angan-angan nak kahwin nanti, simpan sekarang dah insyaAllah masa nak kahwin nanti takde lah masalah kewangan yang teruk. Bagi ibu bapa yang nak tengok anak-anak dia boleh sambung belajar bila dah besar nanti, eloklah buka akaun simpanan tetap dan laburlah duit tersebut untuk kesenangan anak-anak mereka. Banyak lah manfaat dan kelebihan dari kita melabur di dalam akaun simpanan tetap ni. 

Kita sering dengar skim cepat kaya semua tu kan, jangan lah mudah terpedaya dengan benda yang korang sendiri tak pasti. Buka mata untuk benda yang korang sendiri percaya dan boleh dipercayai seperti melabur di dalam akaun simpanan tetap. 

Mungkin selain dari korang nak melabur di dalam akaun simpanan tetap, korang nak laburkan duit korang tu kat tempat lain. Di sini, aku nak bagi tips untuk mengenal skim pelaburan yang menipu! 
  1. Jaminan pulangan yang tinggi sehingga mencecah 20%-30% kadar faedah
  2. Anda perlu mencari ''Downline''
  3. Peluang pelaburan untuk masa yang terhad sahaja
  4. Tawaran hadiah-hadiah yang lumayan
  5. Panggilan telefon dari syarikat pelaburan yang tidak diundang
  6. Untung besar tanpa ada sebarang risiko
  7. Sukar menemui maklumat syarikat
  8. pelaburan di dalam Syarikat dagangan asing 

''Anda perlu melabur untuk mencapai matlamat kewangan anda. Semakin lama anda melabur, semakin tinggi peluang anda untuk meningkatkan taraf hidup anda. Dengan RM10 sahaja pun sudah mencukupi untuk memulakan pelaburan. Tidak kira kecil atau besar rancangan pelaburan anda, ia perlu bermula dengan langkah yang betul. Jika tidak, anda mungkin berhadapan dengan pelbagai masalah kewangan pada masa hadapan.'' -SIDC


Jadi, apa tunggu lagi? Dah buat tabungan kan? Jangan membazir duit tabungan tu dengan benda-benda yang tak bermanfaat, segeralah buka akaun simpanan tetap dan melaburlah !!! :) 

Untuk lebih informasi tentang akaun simpanan tetap ni, boleh lah korang rujuk kat bank-bank yang ada kat Malaysia ni. Anda masih belum terlambat .........

Tabung pertama dah penuh, heeeeeeee tak sabar nak bukak akaun simpanan tetap and labur duit dalam tu. Nak simpan buat kahwin nanti . InsyaAllah :")

Have a nice day baca :)





Wednesday, December 5, 2012

RASULULLAH DI AMBANG SAKARATUL MAUT

Ketika subuh hari isnin 12 Rabiulawal tahun ke-11 hijrah, apabila para sahabat dan umat Islam hendak masuk ke masjid untuk menunaikan solat Subuh, Rasulullah menyuruh Aisyah menjirus air ke badannya kerana ketika itu Baginda merasa dirinya dalam keadaan demam. Apabila Baginda merasa dirinnya tidak mampu lagi untuk keluar solat, maka Baginda berkata kepada Aisyah, '' Suruhlah Abu Bakar keluar solat bersama umat Islam.'' Kemudian Aisyah berkata kepada Rasulullah, ''Sesungguhnya Abu Bakar seorang lelaki yang lembut hatinya, apabila berdiri di tempatmu Ya Rasulullah, maka orang tidak akan mendengar bacaannya kecuali tangisan.'' Rasulullah tetap menyuruh Aisyah sebagaiimana kata-katanya sebelum ini iaitu menyuruh Abu Bakar solat bersama-sama umat Islam.

Maka, solatlah Abu Bakar mengimami umat Islam sebanyak 12 waktu bermula daripada waktu Isyak malam Jumaat sehingga akhir Subuh hari Isnin. Tiba-tiba Rasulullah menyelak langsir biliknya sambil tersenyum memandang kepada mereka yang sedang berbaris untuk menunaikan solat Subuh. Kemudian Abu Bakar mengundur ke belakang kerana ingin memberikan tempat kepada Rasulullah kerana beliau menyangka Rasulullah sudah kembali sihat.

Namun, Rasulullah terus memberikan isyarat dengan tangannya kepada Abu Bakar supaya mereka tetap meneruskan solat. Kemudian Rasulullah duduk di samping Abu Bakar lalu Abu Bakar solat mengikut solat Rasulullah yang dilakukan dengan berkeadaan duduk, sementara mereka yang lain mengikut solat Abu Bakar.

Umat Islam merasa gembira kerana mereka menyangka dengan keluarnya Rasulullah itu bermakna Baginda sudah kembali sihat. Tetapi sebenarnya, sakitnya bertambah teruk ketika itu. Itulah kali terakhir Rasulullah menunaikan solat bersama-sama umat islam. Kemudian Rasulullah menutup kembali langsir biliknya dan itulah juga pandangan terakhir Rasulullah kepada para sahabatnya dan umat Islam sebagai membuktikan bahawa Rasulullah sangat sayang kepada sahabat serta umat Baginda.

Rasulullah kembali ke bilik Aisyah, lalu berbaring menyandarkan kepalanya ke dada Aisyah untuk menghadapi sakaratul maut. Tatkala Rasulullah di atas pangkuan Aisyah, tiba-tiba pintu rumahnya diketuk seraya memberi salam. Aisyah pun pergi ke muka pintu dan bertanya, ''Apa hajat tuan datang ke sini?'' Lalu tetamu itu menjawab, ''Aku ingin menemui Rasulullah.'' Aisyah menyatakan bahawa Baginda sedang sibuk dengan dirinya sendiri, bermaksud Baginda sedang berperang dengan kesakitan. Lalu Aisyah mengatakan, ''Pulanglah.'' Orang tadi memberi salam untuk kali keduanya. Namun begitu jugalah jawapan yang diberikan oleh Aisyah dan apabila kali ketiga memberi salam, Baginda terdengar suara itu dan terlintas di hatinya bahawa Baginda amat kenal dengan suara itu. Lalu Baginda mengatakan kepada Aisyah, ''Suruh orang itu masuk.'' dan Baginda berkata kepada Aisyah. ''Kamu kenal siapa dia?'' Aisyah menjawab, ''Tidak.'' Kata Baginda ''Dialah pemutus kesenangan dunia, dialah pemisah orang yang disayangi, dialah Izrail, Malaikat Maut.''

Baginda bertanyakan kepada Izrail apa tujuan kedatangannya, lalu Izrail berkata, ''Allah perintahkan aku mencabut nyawamu tetapi sekiranya  diizinkan olehmu Ya Rasulullah, jika tidak Allah mengarahkanku kembali.'' Nabi bertanya, ''Di mana kau tinggalkan sahabatku Jibrail?'' Malaikat Izrail menjawab, ''Aku tinggalkan dia di langit dunia.'' Jawab Izrail. ''Kenapa?'' Tanya Baginda. ''Dia tidak sanggup melihatmu menghadapai sakaratulmaut.'' ''Panggillah dia.'' Pinta Baginda. Sejurus daripada itu, Malaikat Jibrail pun turun berada di sisi Rasulullah. Baginda bertanya kepada Jibrail, ''Wahai kekasihku, kenapa kau lambat datang menziarahiku?'' Bercucuran air mata Jibrail tanpa sebarang suara kerana menahan sebak melihat kekasihnya Rasulullah berada di dalam kesakitan. 

Izrail pun meminta keizinan Baginda untuk menjalankan tugasnya, lalu Baginda berkata, ''Lakukanlah.'' Apabila roh ditarik dari ubun-ubun, Baginda mengerang kesakitan sambil berkata, ''Wahai Izrail,sakitnya mati ini.'' Mengalir air mata Izrail seraya menjawab. ''Tidak pernah aku mencabut roh seseorang selembut ini melainkan kepadamu ya Rasulullah.''

Rasulullah mengadu kesakitan, berpeluh dahi Baginda menahan kesakitan sakaratul maut. ''Wahai kekasihku Jibrail, sakitnya mati ini, bagaimana umatku mampu menanggungnya.'' Malaikat Jibrail tidak mampu berkata-kata, hanya air mata yang mengalir. Baginda berkata, ''Wahai Jibrail, kenapa kamu tidak menjawab dan kenapa kamu berpaling, adakah kerana kamu benci melihat wajahku?'' Barulah Jibrail bersuara, ''Wahai kekasihku, sebenarnya aku tidak sanggup melihat kau dalam keadaan begini,'' Jibrail menangis semahunya. ''Wahai Jibrail, sakitnya mati ini. Bagaimana umatku mampu menanggungnya. Wahai Jibrail, kumpulkan sakit mati seluruh umatku biar aku yang tanggung sekarang ini,'' Begitu Rasulullah sayang kepada umatnya dan bimbang umatnya tidak mampu menahan sakitnya mati, namun permintaan Baginda tidak diperkenankan oleh Allah. 

Baginda membuat permintaan kepada Jibrail, ''Wahai Jibrail, berilah berita gembira kepadaku sebelum aku meninggalkan dunia ini.'' Malaikat Jibrail mengatakan kepada Rasulullah, ''Bahawa seluruh pintu-pintu syurga dibuka dan para bidadari sedang berhias-hias menanti rohmu.'' ''Wahai Jibrail, aku masih tidak gembira, berilah berita gembira kepadaku sebelum aku meninggalkan dunia yang fana ini.'' Jibrail berkata, ''Sesungguhnya seluruh para malaikat sedang berbaris di langit dunia menantikan rohmu di angkat.''

Rasulullah mengulangi katanya lagi, ''Wahai Jibrail, ianya masih tidak menggembirakan aku. Ya Jibrail! berilah berita gembira kepadaku.''  Malaikat Jibrail pun menyatakan, ''Wahai Muhammad, sesungguhnya Allah memberi jaminan bahawa tidak akan masuk syurga umat-umat lain melainkan umatmu dahulu memasukinya.'' Tersenyum Rasulullah mendengarnya, ini membuktikan cintanya yang mendalam terhadap umatnya dan akhirnya Rasulullah pergi menemui Allah dengan tenang. Baginda wafat dengan meninggalkan sembilan isteri iaitu Saudah, Aisyah, Hafsah, Ummu Habibah, Zainab binti Jahsy, Juwairiah, Safiah dan Maimunah.


P/s: tersentuh baca kisah di saat Kekasih Allah iaitu Nabi junjungan kita menghadapi sakaratul maut, betapa sayangnya Baginda terhadap kita. Betapa kasihnya Baginda terhadap kita. Kenapa masih ada yang mengutuk? mencaci? menghina Rasulullah? Sedangkan Baginda terlalu sayangkan kita :( Ambillah iktibar dari kisah ini dan sematkan di dalam hati masing-masing bahawa kita harus mencintai Rasulullah....

Allah berfirman di dalam Surah an-Nisa' ayat 80

                                ''Barang siapa yang mentaati rasul maka dia telah mentaati Allah...''

Wallahualam. Petikan ini diambil dari buku bertajuk ''Biografi Agung Rasulullah Sallallahu Alayhi Wasallam'' karya Rusydi Ramli Al-Jauhari






Friday, November 30, 2012

MEREKA TAK KISAH

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Sebabkan UniSZA buat konvo hari ahad ni, jadi aku ambil keputusan untuk balik ke Kluang sebab dapat cuti Jumaat,Sabtu dan Ahad. Nawaitu balik pun takde apa sangat, nak settlekan tentang pinjaman untuk Yayasan Pelajaran Johor yang nak kena pantas,cekap dan teliti nih. Ceh lepasni bukan anak emas PTPTN lah ye :p

Beli tiket khamis malam dan sampai Jumaat pagi. Lepas solat jumaat je terus pergi LHDN nak pergi matikan setem hasil. Nasib baik balik hari jumaat, tak tutup lagi 

Haruslah kalau aku dah balik, orang pertama yang tanya pasal kejadian ragut tu mesti dan semestinya mak aku. Punya lah risau sungguh dia dengan keadaan aku kat Terengganu tu. Tapi since dah balik siap makan kopok lekor depan mata dia, Alhamdulillah lega sikit hati mak aku. Adakah aku ni patut digelar sebagai 'Anak Mak'? Ceh memang anak mak pun. Muehehe =B Anak bapak sekali pun boleh

Hilang beban sikit harung sorang-sorang benda ni (even ada roommate dan classmates) bila cerita detail kat mak aku. Siap cakap

''Mak tak marah pun hilang handphone tu''

Mak aku cuma kesal sikit lah dengan kejadian yang berlaku tu, maklumlah benda dalam kampus kan. Tapi mak aku chill je sebab benda dah berlaku. kan ? :)

Lepas pergi matikan setem tu , terus pergi celcom center nak renew number. Kena charge RM10 tapi takpe sebab tengok baki dalam akaun no tu ada RM4.00 lagi. HAHA Alhamdulillah, ingatkan dah RM0.00 rupanya ada lagi baki. Perlu ke aku cakap peragut tu baik? Haruslah tidak. Cis 

Malam tu pulak, bapak aku balik dari kerja terus dia jumpa aku. Amboi prihatin dan rindunye terhadap anak beliau ni. HAHA macam biasa, benda yang sama. Yang syoknye , bapak aku ni pakai sony android so aku pun belek-belek lah phone bapak aku tu, boleh bapak aku cakap ''Nak pakai lah phone bapak tu, phone nokia hang bagi bapak pakai'' Amboi terus orang cakap Tuah ayam nampak kat kaki,Tuah manusia bapak sendiri yang bagitau . Aku tak ambil pun, dahlah hilang henset mahal lepastu nak menyusahkan bapak kau lagi, takke rasa macam anak yang errrr Taknak ah :D

Bytheway nak cakap yang kucing-kucing aku dah makin sihat dan makin gemuks. Lagi-lagi anak-anak Ninie yang makin comel dan makin menjadi dewasa. Entah bila nak dewasa pun aku taktahu perihal kucing-kucing ni. HAHA Tadi bagi mandi tiga-tiga ekor tu dan masing-masing dah wangi lepastu lepas lah dorang dari sangkar, memang habislah bau balik. Takpe, bau kucing kan best dihidu. Bhahaha  =D

Kehidupan kat U makin tough. Yes aku admit benda tu. Aku pun still tunggang langgang lagi schedule sebab still tak manage dengan betul-betul assignment yang ada. Memang banyak kaw-kaw lah assignment lecturer bagi, pandai-pandai ah korang manage benda tu, jangan jadi cam aku sudah. Stress je memanjang. HOHO

Ada apa-apa lagi tak nak cerita ek?

Rasa macam dah takde. So nantikan lah next entry ea. Hihi :p



Belek-belek kamera, jumpa gambar ni. Kenangan :)

Selamat membaca 

Friday, November 23, 2012

MANGSA RAGUT

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Baru je dua bulan aku kat Terengganu ni, tapi aku sendiri dah mencipta rekod. Makin famous lah aku hidup kat sini. Huh . Sedih nak cerita kan kisah ni. Tapi demi pembaca yang disayangi , aku gagahkan jua nak cerita. Ceh 

Pada 20/11/2012, tarikh sangat keramat bagi aku. Kalau korang nak tahu, hari khamis yang lepas aku kena ragut dengan manusia yang bertopengkan iblis laknatullah. Kejadian ni berlaku pun sangat pantas, sedih bila dikenangkan balik kisah ni. 

Petang khamis tu, aku bergegas nak pergi jumpa lecturer nak ambil mid-test math. Dalam lebih kurang pukul 1.40-1.45 masa tu aku sorang-sorang jalan. Then tiba-tiba ada satu motor ni berhenti kat aku dan tiba-tiba dia tanya

 ' Kafe Kat mana ek dalam Unisza ni?'

Aku pun jawab lah dan kebetulan atau nak dijadikan cerita, aku pegang phone masa tu sebab nak text lecturer cakap aku lambat sikit nak jumpa dia. Tiba-tiba dia ambil handphone aku dan terus pecut motor dia. Aku tergamam gila masa tu dan aku sempat kejar motor dia. Aku sempat pegang besi belakang motor tu tapi  terjatuh dan paling sadis lagi aku terseret atas jalan. Okay itu sangat sakit !

Lepas dah jatuh dan terseret atas jalan, aku pun bangun lah , aku jerit minta tolong

''Tolong Tolong, saya kena ragut! tolong''

Tapi malangnya satu orang pun tak tolong sedangkan ramainya pelajar UniSZA melihat kejadian ni. Aku menangis masa tu sebab terkejut sangat dengan kejadian tu. Tiba-tiba ada satu lori berhenti dan tanya aku kenapa, aku cakap yang aku kena ragut dan tolong kejar motor yang ragut aku tu. Terus lori tu kejar. Tapi peragut tu berjaya melepaskan diri dan aku taktahu dia hilang ke mana :(

Terkilan sangat sebab takde seorang pun manusia yang tolong aku. Korang bayangkan masa tu kejadian berlaku kat jalan utama UniSZA yang ramai pelajar lalu lalang nak ke kelas dan balik kelas . Nak-nak masa tu dah nak dekat pukul 2 petang waktu pelajar nak ke kelas. Takde sorang pun :/ Kot ye nak angkat aku masa terseret kat atas jalan tu. Terkilan kan? Rata-rata macam terkejut, tergamam lah kot tiba-tiba kejadian ragut berlaku dalam kampus. Lepastu, aku pun dengan sakit-sakit berlari anak cuba nak kejar jugak motor tu eventho masa tu dah hilang dari pandangan. Semua orang tengok aku berlari. Kenapa sorang pun taknak tolong? macam kejam je kan :( Ada student cakap yang dorang ingat aku berlakon. Berlakon?

Lepastu, datang lah security jumpa aku, bawak aku pi pusat keselamatan UniSZA, bawak aku pi klinik untuk dressing luka aku dan selepas tu bawak pergi buat report. Semua setel dalam masa satu hari.

Cukup lah kan aku cerita pasal kes ragut ni. Takde semangat dah nak cerita panjang-panjang. Mungkin salah aku juga, terlalu careless dalam hal ni. Lepasni sorry aku taknak layan lagi kalau orang tak kenal tiba-tiba nak tanya something. Aku fobia :/

Thanks kawan-kawan kelas yang tak henti-henti bagi semangat kat aku. Tak lupa rakan-rakan di Twitter dan juga Facebook yang tak putus-putus beri kata semangat kat aku. Terharu sangat T.T Benda dah berlaku kan. Lagipun, aku dah redha dengan semua ni. Allah bagi ujian ni sebab dia nak ingatkan aku jangan lalai dengan benda duniawi ni. Alhamdulillah. Di sebalik kejadian ni, terselit hikmah yang besar Allah janjikan kepada aku.





Lokasi luka: Siku,Lutut,Pinggang dan Lain-lain 













Bijak sungguh peragut tu aim aku. Tahulah phone aku besar gedabak. Ambek lah . Ambek lah nak sangat! Serious rindu dengan Note ni :"(

Redha dengan ketentuan Illahi. Dia dah rencanakan semua ni. Ketentuan Dia, siapalah kita nak mempersoalkan :")

Terima kasih sudi baca,doakan agar si peragut tu berjaya ditangkap ye. In Shaa Allah 

Friday, November 16, 2012

7 NASIHAT UNTUK ORANG YANG BERJAYA

NASIHAT UNTUK ORANG YANG DAH BERJAYA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Masa beredar dengan pantas, meninggalkan aku terkapai-kapai di belakang. Semangat itu umpama angin, angin yang sekejap ada sekejap tiada. sehinggakan diri ini kehabisan idea. Dulu bermegah-megah update entry,update status. Baik-baik indah-indah belaka ayat. Sampai tahap ni, aku terus dibelenggu rasa tak ada idea. Kata-kata mati tiada noktah. Tergantung macam takde tali. Nak habiskan ayat pun susah. Ini lah kot roda aku. Kita bermonolog sekejap ea :)

Hari tu, ada seorang pakcik tu datang dekat dengan aku. Aku buat endah tak endah. Mungkin pakcik ni nak duduk kot. OK. Tiba-tiba pakcik ni bersuara

''Anak belajar lagi ke?''

''Ye pakcik. Saya belajar lagi''

''Nak, kalau dah berjaya nanti, jangan lupa diri. Jangan lupa asal usul. Jangan lupa pengorbanan mak ayah dan jangan buang mereka. Jangan sombong dan bermegah-megah dengan kejayaan. Jangan tindas orang. Berkongsilah harta Allah. Dan yang paling penting, jangan tinggalkan akhirat kerana dunia''

''Terima kasih pakcik......''




p/s: doakan agar aku sentiasa dikurniakan idea untuk terus mengarang. InsyAllah :)



Saturday, November 10, 2012

CARA-CARA MENGHADAPI BILL CELCOM YANG GILA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Bapak banyak bill celcom aku, padahal aku tak pakai pun. Rentetan dari Kisah entry ini [ TEKAN ] dan [ TEKAN ] , ramai actually yang dah terkena dan tanya aku macam mana nak handle benda ni . Boleh refer kat comment form . So, ni nak buat entry pasal bill celcom melambung tapi kita tak pakai pun .

Seperti yang korang sedia maklum, aku dah ditipu oleh beberapa agen celcom kononnya dorang menawarkan sim-kad percuma dan bodoh bahalolnya aku boleh percaya dengan kata-kata mereka (tambahan aku kena ugut, ciskedis betul). Dan daripada kejadian ini, secara langsungnya aku dah dapat bala bencana daripada permasalahan ini. Boleh rujuk entry tersebut.

Apa aku buat nak handle bill celcom tiba-tiba datang rumah ni? 

FIRST

aku cool . Aku relax. Bagitau kat mak dengan bapak . Cerita kat dorang dari A sampai lah Z. Bagi dorang tahu cerita yang sebenar sebab takut-takut nanti ada orang yang kena belasah dengan ayah korang. hihi

SECOND

Once dah dapat bill celcom tu, apa lagi pergilah cari celcom center yang berdekatan dengan tempat kediaman anda. Tanyakan kepada mereka tentang masalah ini. Kalau ada bukti,iaitu SIMKAD yang masih belum digunakan, jangan segan silu tunjuk depan dorang. At least, kita ada bukti mengatakan yang kita tak guna pun simkad tu. OK? Tapi kalau dah terguna pun, tunjuk je . Kalau nasib korang baik mungkin dorang akan dengar cerita korang. Kalau tak, sorry to say lah. hihi make sure cerita pasti mahu yang SASPEN ya.

THIRD

Pihak celcom center akan mengambil keterangan korang dan korang kena lah cerita dari A sampai Z seperti yang korang ceritakan kat makbapak korang. Bagi dorang tahu dan faham situasi korang camne. Then, dorang akan suruh korang buat report polis pasal benda ni. Kalau korang jenis yang nak let go masalah ini, korang boleh lah bayar ikut amaun yang tertera dan kes akan selesai tanpa perlu buat report polis. Tapi, aku takkan bayar se-sen pun untuk celcom ni dan apa aku buat? Aku ikut procedure yang celcom center akan arahkan. Pergi buat report polis. 

FOURTH

Untuk report polis, korang kena jugak cerita benda yang sama korang cerita kat makbapak korang dan celcom center tersebut. Jangan ada penokokan tambahan cerita, takut nanti maklumat orang celcom dapat lain, report polis lain. Nanti susah. Lepas dah buat report semua, korang boleh bagi salinan report tersebut kepada pihak celcom center yang korang pergi tadi. Mereka akan simpan report tersebut untuk kegunaan syarikat. Masa aku kena haritu, benda ni nak setel memerlukan masa selama TIGA BULAN. so nak taknak kenalah tunggu selama tiga bulan untuk kes ni selesai. Sekarang pun macam terombang ambing lagi kes aku ni. Tapi takpe, at least aku takyah bayar se-sen pun kat celcom ni, gila apa buta-buta dapat duit dari kita. hihi So sekarang aku pun macam tak dengar apa-apa pasal kes ni. Selesai mungkin? InsyaAllah . Nanti aku update lain

FIFTH

Simpan segala bukti yang ada dan tunggu sehingga surat dari celcom suruh korang buat apa. Bagi yang nak let go masalah ni, boleh lah bayar. So korang takyah buat apa-apa tindakan :)

Actually, ada kesan tau dari apa yang berlaku ni. Haritu aku nak pergi buat broadband untuk kegunaan masuk U. Then bila semak IC aku untuk pendaftaran, aku ada hutang lagi RM sekian sekian yang ada kena mengena dengan bill celcom tu. So, permohonan nak buat broadband aku pun tergendala sehingga aku bayar hutang tersebut. Aku pun tak amik port sangat, aku guna IC abang aku je. So sekarang broadband takboleh nak daftar atas masalah ni. Tapi aku taktahu lah kesan-kesan lain yang terjadi dari permasalahan ini.

Jadi

Nasihat aku, Jangan pernah tergoda dengan hasutan kroni-kroni syaitan  ni bila ada yang menawarkan sim-kad percuma. Itu semua TIPU! Jadi, better pergi beli sim-kad kat kedai-kedai telekomunikasi yang ada kat Malaysia ni. Banyak kan? IC pun jangan sesekali bagi kat orang. Itu paling penting

Thanks baca ! :) Share kalau bermanfaat 

Sunday, November 4, 2012

BERENANG BERSAMA I-PHONE ANDA!

BERENANG BERSAMA I-PHONE ANDA



Teringin nak bercuti di pulau-pulau? Nak bermandi-manda di pantai? Teringin nak ambil gambar kenangan di dalam air ataupun laut? Apa function beli i-phone mahal-mahal kalau takboleh bawak masuk air kan . hihi






Jika anda seperti yang di atas . Maka anda patut baca tentang tawaran ini !

Apa yang korang perlu buat adalah

1) Click pada link ini ( TEKAN )
2) Baca keterangan produk sehingga habis
3) Log in kat sini dulu ( TEKAN ) Korang log in guna akaun facebook korang jea . Senang :)
4) Tekan pada perkataan '' BUY " disebelah kanan atas sekali . Jumpa kan?
5) Choose your deal -> Pilih apa yang korang nak then click pada harga tersebut
6) Complete your purchase



7) Proceed !

Senang kan? Boleh dah nak gi beli . wehuuuuuuu~

Selamat membaca dan membeli belah kawan-kawan :)

Boleh share kat kawan-kawan eh . Thanks

Saturday, November 3, 2012

KISAH PEMUDA BERIBUBAPAKAN BABI

KISAH PEMUDA BERIBUBAPAKAN BABI

Nabi Musa adalah satu satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T. Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itu lah dia akan bercakap dengan Allah. Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain.

Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah

''Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?''

Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari bukit Tursina dan terus berjalan menuju ke tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.

Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.

Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia terus masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor babi betina yang besar. Babi itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihat nya.

''Apa hal ini?'', Kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh kehairanan.

Babi itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik. Setelah itu babi itu dilapkan sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semua ke dalam bilik. Tidak lama kemudian dia keluar dengan membawa seekor babi jantan yang lebih besar. Babi itu juga dimandikan dan dibersihkan. Kemudian dilap sehingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang. Babi itu kemudiannya dihantar semula ke dalam bilik.

Selesai kerjanya itu barulah dia melayan Nabi Musa.

''Wahai saudara! Apa agama kamu?'' Tanya Nabi Musa

''Aku agama Tauhid'' Jawab pemuda itu ( Agama Tauhid = Agama Islam )

''Habis mengapa kamu membela babi?,Kita tidak boleh berbuat begitu'' Kata Nabi Musa

''Wahai tuan hamba, sebenarnya kedua babi itu adalah ibu bapa kandungku. Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi babi yang hodoh rupanya. Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain, itu urusan mereka dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajibanku sebagai anak. Hari-hari aku berbakti kepada kepada kedua ibu bapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi. Walaupun rupa mereka sudah menjadi babi, aku tetap melaksanakan tugas aku'' Sambungnya lagi

''Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampukan, Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi''

Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa A.S 

''Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu disyurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepada kedua ibubapanya. Ibu bapanya sudah buruk dengan rupa babi pun dia berbakti juga. Oleh itu, Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh di sisi Kami''

Allah juga berfirman lagi yang bermaksud

''Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh di sisi Kami, maka Kami angkatkan doanya. Tempat kedua ibubapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga''






Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibu bapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke dalam syurga. Dengan syarat berbakti kepada ibubapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti babi. Mudah mudahan ibu bapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak. Walau bagaimana buruk sekalipun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hinggalah dewasa. Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti-nantikan oleh para ibu bapa di alam kubur.

Erti sayang seorang anak kepada ibu bapanya bukan melalui hantaran wang ringgit, tapi sayang seseorang anak kepada kedua ibu bapanya ialah dengan doanya supaya kedua ibubapanya mendapat tempat yang terbaik di sisi Allah. Wallahualam, InsyaAllah. 

Boleh like . Boleh share :)

Rujukan: Buku Himpunan kisah-kisah teladan ( 93 kisah-kisah benar )


Thursday, November 1, 2012

WHATSAPP DAN INSTAGRAM

WHATSAPP DAN INSTAGRAM (entry permulaan november ohsemmmm)

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Apa tu Whatsapp ?

Get WhatsApp Messenger and say goodbye to SMS!
WhatsApp Messenger is a smartphone messenger available for Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone and Nokia phones. WhatsApp uses your 3G or WiFi (when available) to message with friends and family. Switch from SMS to WhatsApp to send and receive messages, pictures, audio notes, and video messages. First year FREE! ($0.99/year after)

Instagram tu apa ?
Instagram is a free photo-sharing program and social network that was launched in October 2010. The service enables users to take a photo, apply a digital filter to it, and then share it with other Instagram users they are connected to on the social network as well as on a variety of social networking services.Instagram currently has 100 million registered users. A distinctive feature is that it confines photos to a square shape, similar to Kodak Instamatic and Polaroid images, in contrast to the 4:3 aspect ratio typically used by mobile device cameras.

Mesti korang tiba-tiba pelik kan kenapa lah tiba-tiba aku ni buat entry pasal Whatsapp dengan Instagram ni . HUHU 

Cuba teka 

Masa cuti hari raya haji haritu . Aku kan balik kampung kat Penang , sebab semua ahli keluarga akan berkumpul kat rumah nenek aku . Ayah aku sekarang ni kerja kat Penang manakala mak dengan adik serta akak dan abang aku duduk kat Johor lagi . So yang balik dari Johor cuma mak dan adik beradik aku yang lain , Ayah aku tunggu kat Penang je . Korang nak tahu cerita tak ? Huhu rasa segan pulak nak bagitau korang tapi apakan daya , nak update belog punya pasal nak taknak kena lah jugak cerita kan . Haritu masa aku balik dari Penang . Mak dengan Ayah aku hadiahkan sesuatu kat aku . Sesuatu yang aku memang nak sangat sangat sangat sangat . Umpama gula-gula jatuh bergelimpangan dalam riba , macam durian wangi yang jatuh bergolek-golek depan mata . Mereka hadiahkan aku ni 


''Dengan syarat mesti dapatkan Dekan sem pertama ni''

Ya Allah , seronok tak terhingga bila benda yang kita idam-idamkan akhirnya jadi milik kita jugak . Dulu aku tak pernah nak terlintas yang aku akan dapat pakai phone ni sebab yelah mahal kan . Sekali , hamekau ! HAHAHA Alhamdulillah . Terima kasih mak dengan ayah sebab memahami kehendak dan keperluan anakmu ini .

So bila dah ada smart phone ni . Aku tahu yang aku ni still ketinggalan zaman bila orang dok sibuk cakap pasal instagram lah , whatsapp lah , viber lah , so dengan gigihnya aku pun cuba lah cari semua binatang tu dalam market samsung ni . Bila dah jumpa , aku apa lagi download lah semua application yang berkaitan . Yang perlu ada dalam smart phone ni .

Bila aku dah download binatang-binatang tersebut masuk dalam phone aku , memang silap besar ! 

Sekarang aku dah ketagih dengan mereka . Hua Hua Hua Mampus lah aku . Twitter pun aku dah ketagih ini apatah lagi Instagram dengan Whatsapp . 





Main instagram , kita boleh ambil gambar secara direct lepastu edit kasi comel comel sikit lepastu kita boleh lah share kat Twitter , Facebook ataupun Flickr . So far aku cuma share dekat twitter je sebab nanti bila aku share kat facebook orang cakap aku bajet nak mampuihh . HAHA Kalau korang ade instagram tu , follow lah aku . Jangan lah kedekut sangat ! hahaha :p Follow HencekHaikal dengan kadar segera .

Dulu before tak pakai smart phone , haram aku taktahu apa tu Instagram . Tapi sekarang dah tahu . hihi





Ini pulak adalah What's App . Whatsapp ni so far apa yang aku tahu fungsi dia macam SMS ala-ala chatting . Kita boleh hantar Chat/SMS  kat contact phonebook kita andai kata contact kita tu pun pakai whatsapp jugak . So kalau sesiapa yang menjadi pelanggan wifi tetap macam aku ni , memang free of charge lah kalau nak kira main whatsapp ni ! haha tak ke untung tu ? Before aku tukar pakai Samsung ni , aku pakai Nokia E5 dan untuk pengetahuan korang E5 aku tu pun boleh main whatsapp . HAHA So aku main whatsapp ni pun agak lama dalam sebulan  lebih lebih jugak . Apa komen aku terhadap whatsapp ? Terbaik broo . Korang nak berwhatsapp dengan aku? Kalau tak malu inbox lah kat facebook . Hihi :p

Tempek gambar sikit 


Terima kasih sudi baca . Terima kasih sudi like :")

Friday, October 26, 2012

CHARGE HANDPHONE WALAU DALAM HUTAN

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Pernah tak korang secara tidak sengaja melalui jalan yang tersangat pelik bagi korang atau dalam bahasa mudahnya sesat yang membuatkan korang jadi tak tentu arah ? Tiba-tiba pulak nak dijadikan cerita , handphone yang korang bawak tu pulak boleh kehabisan battery . Mungkin dalam kereta korang boleh lah nak charge phone, tapi kalau time tu korang jalan kaki , Naik motor atau tengah berpiknik , macam mana nak buat ni ? Phone mati pulak tu . Taktahu nak contact siapa kan ? 

Nak tahu jalan penyelesaian nya ? 

[64% OFF] RM145 for 20,000 mAh Universal Dual-Port Power Bank worth RM399 from Labelle Infinity Shop – Charges Everything! 

Binatang apakah yang aku merepek ni ? 








Sila baca dengan penuh teliti ye kawan-kawan

Highlights(Kepentingan):
  • High capacity 20,000mAh charges iPhone 4S up to 4 times per cycle
  • 8 connector heads compatible with Apple products, Samsung, Nokia, HTC, digital camera, game consoles, and more! (ini function dia ! :"))
  • Dual-port feature charges 2 devices simultaneously
  • Compact and lightweight for convenient travelling
  • Colors: Black / White

Specifications(ciri-ciri):
  • Dimensions: 136 (L) x 73 (W) x 23mm (H)
  • Weight: 328g
  • Capacity: 20000mAh
  • Compatibility: iPhone, iPad, Samsung, Nokia, HTC, PSP, digital cameras, and more
  • Dual-port charging
  • Interface: USB
  • Battery type: Li-polymer battery
  • Input: DC 5V/1000mA
  • Output 1: DC 5V/1A
  • Output 2: DC 5V/2A
  • Power efficiency: 80%
  • Storage temperature: -20 – 50°C
  • LED indicator shows charging status
Conditions (syarat): 
  • Fill in delivery information by 28 October 2012
  • Unlimited purchase & redemption per person
  • Delivery will take 21 working days from 28 October 2012
  • Please write your PREFERRED COLOR in the REMARKS section.
  • How to redeem this deal:
    • 1) Buy this voucher
    • 2) Fill in your delivery details and write your preferred COLOR in the remarks section
    • 3) Wait for your product to arrive
    • 4) Enjoy!


LANGKAH-LANGKAH NAK BELI BENDA NI(untuk memudahkan korang)

Langkah Pertama 

Click pada [ Tekan Sini ]

Langkah Kedua 


Korang scroll sampai page bawah sekali then Tekan pada ''BUY!''  seperti dalam gambar di atas

Langkah Ketiga 


Bagi memudahkan korang , Log In guna akaun facebook korang yang sedia ada dan kemudian




Akan jadi macam ni kan ?

Langkah Keempat 



Korang tekan back  then ulang seperti langkah yang kedua  . hehe 

Langkah Kelima 




Lengkapkan korang punya order dan tekan proceed 

Langkah Keenam 

Korang boleh buat lah apa yang dia suruh korang buat lepas dah proceed tu . 


SELESAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!! Yey ! 


No more lugging around a dozen different cables and adapters when you travel! Consolidate all your chargers with this Universal Power Bank! Charge from iPhones, iPods, Samsungs, Nokias, HTCs, even digital cameras and game consoles! Eight different connector heads are provided; all of which are compatible with the power bank - so you can now travel light!
Featuring a lithium-polymer battery, this handy power bank weighs only 329grams and sports TWO ports - so you can charge not one; but two devices simultaneously! Talk about efficiency!
So what you waiting for ? GRAB it now before 23:59 on 28/10/2012

Produk ini membantu anda ? Like sikit :)