THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Tuesday, November 29, 2011

OUR ROOMMATES OUR FAMILY

ASSALAMUALAIKUM

sejak kebelakangan ni aku rasa macam pelik je ,
rasa malas yang teramat sangat , bukan malas belajar tapi malas nak online . HAHA
before ni masa semester 1 memang aku rajin kot menjunjung notebook pergi cafe nak online
maklumlah kita tak pakai brodben :P
tapi since dah masuk semester dua ni , nak online je mesti malas , nak online je mesti malas
aku nak online , tapi malas nak menapak pergi cafe . haha kau faham tak ? so nak tak nak aku tak online lah
nak update blog lagi lah kan =='
nasib baik lah ada henset nokia ni yang at least aku boleh update status facebook 'via mobile '
tapi ramai pulak memerli konon aku beli henset baru . ceiittt podaaa. haha
henset tukar dengan ayah je lah
masuk semester dua ni , mesti lah lagi tough pembelajaran dia
yes aku admit . semester dua ni lebih kepada pembelajaran kewangan . semua subjek
bisnes , akaun , math plus akaun ..
so jadual pun pack , senyum je tiap pagi bila tengok kelas setiap hari yang kalau boleh taknak bagi aku tidur sekejap . HAHA :D

hari ni aku nak buat entry pasal roomate ,
post ni aku dah lama mengidamkan nak post , means pasal roomate ni lah
tapi merujuk kepada perenggan pertama kat atas tu mesti korang paham . HIHI:P
roomate ni kiranya ahli keluarga kita yang kedua kat asrama . yelah takkan kau nak suruh family kau duduk lama asrama kau tuu .
kalau nak setiap hari korang dalam bilik tu seronok , mesti lah kena mulakan dulu dengan menjaga hubungan antara roomate kan . roomate terchinta kan . :)

MENJAGA/HORMAT PRIVASI ROOMATE
setiap orang ada hak masing-masing , setiap orang ade privasinya
so kenalah hormat privasi roomate kita , kalau benda tu sangat privacy , plis lah jangan masuk campur . paling tak pun tanya lah ' okay tak ? '
kalau korang menganggu privasi roomate sendiri , nanti dia jadi tak selesa and maybe hubungan kita dengan roomate pun tal best .
aku sendiri hormat privasi roomate aku , benda-benda yang peribadi ni aku jarang ambil port
so bila kita dah hormat privasi roomate kita secara tak langsung dorang pun akan hormat privasi kita kan ?

MENJAGA PERASAAN ROOMATE
sebagai seorang roomate yang baik , tolong lah jaga perasaan roomate sendiri
jangan lah sakitkan hati dia , singgung perasaan dia
kalau rasa dia macam ada buat salah , tegur lah tapi jangan tegur macam nak gaduh
cuba guna bahasa yang indah-indah sikit , kalau tak suka sekali pun
kita kan lama dengan roomate tu , kalau tegur secara direct or kita sakitkan hati dia
bukan ke nanti efek pada perhubungan korang
silap hari bulan berbulan-bulan tak tegur padahal studi meja sebelah je
kan tak best ?

AMBIL BERAT PASAL ROOMATE
setiap hari cuba tanya ' apa khabar ? '
haha maybe macam formal sangat kan , tapi tak pelik pun kalau amalkan
alaa , kalau memang macam takdek masa nak tanya keadaan roomate tu sebab busy sangatt
ushar-ushar lah sikit keadaan roomate tu , tengok lah kesihatan dia
kalau dia batuk-batuk tu tak reti nak tanya ke sihat ke tak
kalau muka dia pucat tu takkan nak tengok jeee , at least tanya ' kenapa muka pucat, dah makan ? ' . so mungkin roomate korang akan cerita . caring is sweet kan . HAHA

TOLONG ROOMATE BILA ADA MASALAH
sebagai seorang roomate yang baik , cuba volunteer kan diri tu untuk tolong roomate bila dia ada masalah
tak kisah lah masalah kewangan ke , masalah pembelajaran ke , masalah cinta ke
tolong lah roomate tu , jangan biarkan dorang terkapai-kapai sensorang nak cari jalan penyelesaian ,
hulurkan lah tangan ringankan beban :)


sayangilah roomate kita macam mana kita sayang family kita
tapi jangan lah sayang sangat sebab dorang tu sama jantina . takut lain yang jadi nanti
HAHA okbaii :)




6 ribu orang sayang aku:

:: Ika :: said...

yup btul2 sayangila rOomate kite..hehe done follow your blog
ade mse t follow blog ika ye ^_^

Arol Mubin said...

Macam best jek ada roomate. Aku tak pernah rasa ada roomate. Budak sekolah lagi! Hehe. :D

Aliff Haikal said...

@:: Ika :: ade roomate ke ? best kan kalau kita amalkan sikap cemgini :)

Aliff Haikal said...

@Arol Mubin elehh , tahun depan insyaALLAH kau akan merasa jugak ade roomate ni . HIHI best jugaklah , tapi kalau dapat roomate yang okay , memang best

miss nina said...

haha. nak mintak penampar kot tanya roomate "kau apa khabar". ada ke org buat camni? :D

ada sya said...

wow! teringat bekas2 rumate ku dari dr diploma dulu..