THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Saturday, November 5, 2011

I TALK ABOUT MATRICULATION

naik hairan bin ajaib kot
bila aku tanya budak-budak spm tahun ni samada dorang nak masuk matrix ke tak kalau permohonan dorang diterima
cuma 40% je cakap nak , yang lain nya taknak eventho dorang apply
pelik tak pelik =='
mostly alasan yang aku selalu dapat
' matrix susah lah wei ' , ' matrix tu belajar cepat sangat lah , setahun pulak tu '
ha tu lah selalunya alasan yang aku selalu dapat bila aku tanya budak-budak ni

actually aku pun pernah lalui masa macam tu jugak tahun lepas , bila ada yang tanya soalan macam tu , tu lah jawapan yang aku selalu bagi
sebab orang sekeliling aku tak sokong , dorang condemn dan terus condemn
cuma mak ayah aku je yang support aku
tapi sekarang aku rasa kenapa aku perlu bagi jawapan macam tu sedangkan aku belum masuk pun lagi matrikulasi , belum cuba pun belajar kat situ . tapi dah give up awal-awal .
kan ?
okay lepas dah masuk matrikulasi ni , rupanya tak lah sesusah mana sangat punnn macam yang dicanang-canang kan
cool je aku study , tak sampai gila pun sebab susah sangat
tak keluar berita pun pelajar bunuh diri di matrikulasi sebab tak boleh bawak
aku ni bukannya pandai mana kalau nak cakap aku ni pandai , masa form5 dapat tiga A je spm
tapi aku boleh je go on dalam matrikulasi tu , aku boleh je score

serious selalunya yang cakap susah semua tu mana pernah masuk matrikulasi !
dorang tu typical thinking sangat , bila dengar cakap orang terus nak hasut anak orang lain
ish.ish.ish bukan nak bagi support ke apa ke
kadang-kadang tu makcik-makcik pun ada tau yang cakap macam tu
pelik bin ajaib ,
makcik, kalau tak tahu apa-apa sila diam makcik , jangan jatuhkan semangat orang :)

mana-mana tempat semuanya susah , mana ada benda senang kalau nak berjaya
tapi ini lah masalah orang kita , belum cuba dah mengalah
masuk matrix tak susah asalkan korang banyak berusaha , rajin , dan tak cepat mengalah
memang lah study cuma setahun , tapi kenapa perlu buat decision dulu before try it
masa sekolah dulu boleh je score lapan subjek untuk setahun
ni empat subjek untuk setahun ( dua semester )
ala normal lah kalau stress , tanpa stress siapalah anda . kan ? HAHA

please and please , bila ada orang cakap masuk matrikulasi ni susah
cuba tanya ' kau pernah masuk matriks ke ? '
try to say NO for any thing that you not ever try it first , just try it
i know you can do it :)
matriks ni adalah satu program ke degree dengan mudah
bukan ke tu satu bonus bagi korang ? takperlu nak tunggu tiga tahun buat diploma , cukup setahun dapat pointer 3 and above then u get into university :)

so ? macam mana ? still nak cakap matriks ni susah ?
yeah it depends on yourself
tapi kalau dapat yang lebih baik tak salah nak pilih pilihan tu
yeahh it about your life right ? :)

kbai :)

p/s : pelajar akaun digalakkan :)




29 ribu orang sayang aku:

tengkuzarithsofieya said...

jangan ingat,bila dapat matrik atau diploma kat U,trus tolak matrik dan pilih U,..
U pun susah juga...
pa pun buat la kept.yg terbaik...
pesanan ikhlas untk adk2 spm 2011..:)

Aliff Haikal said...

@tengkuzarithsofieya yes , dip lagi susah kot . tiga tahun nak kena exam sana exam sini . matrix empat kali exam je dalam setahun .
papepon . make a right choices :)

@ Syima Raaif @ said...

belajar mesti ade cabaran~ kat mana2 pun sama..jgn dengar ckp orng sgt kalau belum mencuba ;)

momoNERD said...

Teringin nak masuk matriks :)

Aliff Haikal said...

@@ Syima Raaif @ setuju !

Aliff Haikal said...

@momoNERD apply lahh :)

The Fatso Zombie said...

rasa bersemangat pulak nak apply bila tgk ayat ni "pelajar akaun digalakkan :)" .. amik akaun ke??

kuzer miyo said...

hee , matrik matrik .
before ak masuk U pn , ak nk masuk matrik . sebab ape ? sbb ak nak cepat . ak mls lambat2 . tp akhirnyeak terpaksa pilih U sbb parents ak . parents ak takot nk bg ak masuk matrik sbb akak ak dah pernah masuk n xbleh score .

sptutnya ayh ak xleh sama kan ak ngn akk ak . T.T
tp xpe la . sabo je la .
ak hrp ak dpt fast track .

Aliff Haikal said...

@The Fatso Zombie yes , sebab apa cakap ? sebab akaun senang , boleh score . confirm ! :)

Aliff Haikal said...

@kuzer miyotahu takpe , tak semestinya orang lain menentukan kegagalan kita , tapi nak buat mcm mane , benda dah lepas and ayah fikir cara tu terbaik . hihi:)

Biela said...

yes setuju !
blaja kat matrik nie xde la ssah smpai gile pon..
kite yang msuk matrik nie msih shat je akal nie ha ..

hee :)

Aliff Haikal said...

@Biela cayalah :)

Ashiqin Zolkifli said...

aku dapat tawaran belaja kat matrik.. tapi, sains la.. aku dapat 3A je.. so, macam tak caya aku dapat matrik.. mak bapak aku sokong.. aku da tak larat belaja sains.. so, aku lepaskan matrik.. aku masuk U, amek course yang takde kene mengena ngan sains.. aku rase rileks.. sebenanye, study nie takde kene mengene ngan tempat study.. tapi, jurusan.. :)

tu pendapat aku.. jangan mara.. :D

Aliff Haikal said...

@Ashiqin Zolkifli ni nak marah ni ! haha :P tak lah , tak marah pon .sebab lain org lain pendapat . yes absolutely . depends on jurusan jugak , aku cakap berdasarkan jurusan akaun yang aku study ni , memang umum tau kan sains tu ' senang ' . so aku pun tak nafi kan jugak kalau ada yang dah tak boleh bawak sains lagi . :)

izzah said...

heh. adalah budak matrik bunuh diri.. tapi tak keluar berita rasanya.. lain matrik lain la ceritnya.. matrik susah sebab dyeorang bercinta masa study.. hee..

Eira Adiera said...

matrik klo kos sains agak berat lah,aku sekarang dah abes sem1,final hri 2 mmng ssah jugak,tpi xmti lah lgi..klo akaun mmng2 digalakkan,klo sains ermm,xtau lah

Wani said...

ish3....
matrik senang la.....sila dengar cakap kakak ini ^_^

Judiene said...

Assalamualaikum.
First of all, I've been to matrix before. Tapi aku tak habis matrix pun, terus jump ke diploma.
Because I've been to matrix and experienced diploma, aku boleh cakap lah mana yang best mana yang tak. Well, apa yang aku rasa, aku buat keputusan yang betul dengan masuk diploma.
The reason why I say so is because bagi aku, aku tak dapat nak catch up masa kat matrix. I was a PST student so, pembelajaran tu cepat sangat, tak kena dengan aku yang cam slow sikit ni.
So, aku memang happy la sebab dapat keluar dari matrix dan masuk diploma.
Aku boleh cakap macam ni sebab aku dah merasai kedua-duanya.
Sebenarnya, dia depend pada individu jugak. Kalau yang jenis pandai, boleh je mana-mana.
Just my opinion.

:)

Judiene said...

Cuma kekurangan kat diploma, ada exam setiap sem dan it takes 3 years to finish the study. But if that can make you brighten your future then, you gotta do it. :)

Hizami Rahim said...

hehe. tu la pasal. selalu macam tu. senang cerita, takde benda yg mudah kat dunia ni. :P

red said...

Matriks laa best.... Hehehehe

Aliff Haikal said...

@izzah ada ke ?? haha sebab stress ke ? serious tak penah dengar , tapi mungkin dia terlalu tertekan kot dengan surrounding dia . who's know right . hehe
yeahh tak semua senang :)

Aliff Haikal said...

@Eira Adiera tak dinafikan ah sains tu , huhu
ala tapi selalunya budak2 sains pandai . :)

Aliff Haikal said...

@Wani haha kakak :)

Aliff Haikal said...

@Judienebetulbetulbetul . tengok pada course dan motivasi students tu jugak samada boleh ke tak , :)

Aliff Haikal said...

@Hizami Rahim kan ! HAHAHA

Aliff Haikal said...

@red gimme paiv XD

izzah said...

serius ada.. sebab stress katanya.. syllabus sains sebelum ni kan banyak & susah.. tahun ni je dah banyak subtopic yang dibuang.. pasal budak bunuh diri tu bloh baca kat sini http://ezasazali.blogspot.com/2011/11/bukan-cerita-hantu.html

AMYCYRUS said...

Setuju! Ramai sangat orang cakap matriks susah lah, apa lah. Padahal dorang tak pernah alaminya pun -,-" Cuba lah try dulu. Ni tak, awal-awal lagi dah cakap tak boleh.