THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Saturday, November 12, 2011

BUDAK DULU vs BUDAK SEKARANG



ASSALAMUALAIKUM
DAN SALAM SEJAHTERA

tadi aku pergi jalan-jalan dengan gangs kelas tahun lepas , budak matriks-budak stpm-budak uitm
masa jalan-jalan sambil ushar-ushar nampak lah ramai budak-budak sekolah yang tengah have fun sebab cuti sekolah
then tengok lah dari gaya dress up dorang semua
wow , havoc !
so dari situ aku rasa macam nak update entry pasal trend budak sekarang dengan budak dulu
budak dulu tu refer zaman aku lah ==' haha
memang nampak kan perbezaan budak-budak sekarang dengan budak-budak dulu
so jom kita read . AHAK

TREND PEMAKAIAN
budak dulu
anak : mak , saya nak beli baju boleh ?
mak : tapi mak tak banyak duit , kalau boleh beli pun ,boleh beli yang murah je lah
anak : takpe lah mak , tak kisah janji baju tu cantik . terimakasih mak :)

budak sekarang
anak : mak , saya nak beli baju boleh ? tapi saya nak baju yang jenama ARMANI EXCHANGE ke , CALVIN KLEIN ke , JOHN SMITH ke , janji yang berjenama eh mak
mak : mahal tu baju-baju macam tu , mak tak banyak duit
anak : alahh mak ni , orang nak trendy-trendy sikit pun tak boleh . huh

aku masa budak-budak dulu memang tak pernah nak mengidam pakai baju yang mahal-mahal,asalkan baju tu cantik pun aku dah suka ,aku tak kisah mana sangat pasal harga sebab masa dulu apa lah sangat yang aku tahu pasal jenama ape ke harga ke .
tapi sekarang , tengok jelah budak-budak sekarang , kalau murah sikit mula lah bentak-bentak cakap mak ayah tak sporting lah apa lah , tapi dorang tak tahu macam mana susah nya mak ayah dorang nak cari duit . lagi-lagi kalau yang jenis mintak baju mahal-mahal . lagi parah . lepas tu bila dah dapat baju yang macam tu,dress sana sini pastuh bangga depan kawan-kawan cakap ' aku ada baju mahal , kau ada ? ' .....

GAYA PERCAKAPAN
budak dulu
Ali : abu , nak pinjam pemadam boleh ?
Abu : oh pinjam lah . takpe :)

budak sekarang
Asyi : weh , aku nak pinjam pemadam ko , aku takde pemadam doh
Aki : pinjam ah , tapi jangan ah buat harta doh ,

budak sekarang , ish memang sakit telinga kot kalau dengar dorang cakap sampai tak sangka yang umur baru setahun jagung . kadang-kadang tu gaya percakapan memang agak kurang ajar walaupun niat dorang tu baik , ni belum lagi kalau jenis budak yang memang suka maki , bodoh bangang cibai memang dah jadi trend budak-budak sekarang kot . haishhh pelik pelik sebab kecik-kecik dah pandai mencarut macam mana lah bila besar nanti kan .
kalau masa dulu nak panggil kawan bodoh pun takot sebab mak ayah dah warning awal-awal jangan cakap bodoh nanti Tuhan marah Tuhan kerat lidah . so memang tak berani nak cakap , tapi sekarang ? .....

GAME/PERMAINAN
budak dulu
Apis : boi , jom main baling-baling selipar nak ? tak pun main teng-teng ke ?
Boi : jomm , ajak lah kawan yang lain tau

budak sekarang
Abot : weh , kau sekarang pakai PS version berapa ? aku pakai PS2
Atoi : elehhh , lastdate ! aku dah pakai PS5 ah weh . haha

dulu-dulu aku paling koman pun ajak kawan-kawan main baling-baling selipar,teng-teng,kahwin-kahwin,aci sembunyi,polis sentri dll .. masa dulu memang best kot main macam tu sebab kecik-kecik kan plus semua tu permainan yang gila have fun .
tapi sekarang jarang dah dengar budak-budak jerit ' haa kena , kau jadi ! ' kat taman permainan ke , depan rumah ke sebab dorang lebih banyak habiskan masa main ps2 ps3 dalam rumah , so kalau jerit pun dorang akan jerit ' argh kalah lagi ! ' .. tapi bila macam ni kan , aku takut suatu hari nanti budak-budak akan datang dah tak tahu apa tu permainan tradisional sebab dah dibasuh minda main game-game elektronik . kan ? lepas ni nak kena buat kelas ' mari merakyatkan permainan tradisional ' kot . HUHU

CAKAP DENGAN IBU-BAPA
budak dulu
anak : mak , nak keluar main boleh ?
mak : boleh , tapi pukul lima
anak : okay mak . terima kasih :)

budak sekarang
anak : mak , nak keluar main sekarang
mak : baru pukul dua petang , pukul lima keluar lah , tengah panas ni
anak : alah mak ni , kawan dah tunggu lama tu , nak keluar jugak . bye mak

budak-budak sekarang memang lain , ada je yang cakap kurang ajar dengan mak ayah , takdek adab bila cakap dengan mak ayah , bila ditegah mula lah merajuk mula lah lari rumah mula lah cari kebebasan kat luar sana padahal tak tahu benda yang ditegah tu untuk kebaikan diri sendiri , tapi tu lah bila nasihat ada je yang cakap mak ayah ni kolot lah , tak open-minded langsung lah . tapi tak fikir pulak si kolot tu lah yang sayang diorang . yang nak masa depan dorang cerah .

LAIN-LAIN SITUASI
budak sekarang
pakcik tua : cu , pakcik nak duduk , pakcik penat dah dua jam pakcik berdiri dalam kereta api ni
budak sekarang : pakcik , banyak lagi tempat pakcik boleh mintak kenapa pakcik mintak kat saya ? haishh pakcik ni . carik ah tempat lain ..


# banyak perbezaan budak sekarang dengan budak dulu , selari dengan perkembangan dunia sekarang yang moden sampaikan perasaan malu antara lelaki dan perempuan pun dah hilang .

tapi in facts , tak semua budak-budak sekarang tu macam ni , ada je yang menghormati ibu bapa , aku tabik springg ah kat budak-budak yang macam ni , bukan senang nak cari unless ada ibu bapa yang didik dorang dari kecik :)

hanyalah cebisan pandangan aku . let's think together :)



6 ribu orang sayang aku:

aliya atina said...

Saya tak tau la plak sy ni zaman mane kan kan . Tapi , saya ade jugak setuju nya wif your thought.

h1n3storytoall said...

Great view alep ^^

Aliff Haikal said...

@aliya atina haha umur brp ? thanks :)

Aliff Haikal said...

@h1n3storytoall thankssssssssss ^^

kuzer miyo said...

mostly yang aku jumpa camtu gak la .

aien zaid said...

:: aku suke entry kau kali nie ! betol ape yang kau tulis , beza gyle dengan budak zaman dulu and budak zaman sekarang , tapi sebelum kite cakap , kite kena tengok diri kite dulu , kan ? i'm glad that aku tak sangat macam budak budak zaman skrg . haha