THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Tuesday, March 13, 2012

ITU LAH SEBABNYA ( THAT THE PROBLEM )


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

ramai dah yang bagitau aku jangan tidur petang , jangan tidur petang . tapi hati ni dah macam batu marmar . telinga pulak dah macam kena sumbat dengan earphone yang besaq gedabak tu . tak nak dengar cakap orang dah . degil nauzubillah min zalik . >,< hik hok hik hok

padahnya , sendiri mau ingat lah beb . itu lah , ibu di rumah , ayah di tempat kerja sering berpesan ' tidur petang boleh jadi gila nak ' , tapi apa boleh buat ? nak sematkan di dalam jiwa memang jauh bumi dengan langit . lalu di sumbatkan masuk telinga kiri , tapi malangnya dia nak keluar kat telinga kanan. ketegaq . . ustaz kat sekolah pun selalu sangat pesan jangan tidur petang . HAHA maaf ibu,ayah dan pak ustaz , saya enggak ikutin saranan kamu semua . maafin aku yaaaa :D

nak tahu tak kenapa kita dilarang tidur petang , lagi-lagi selepas asar ?

erm mari aku kongsikan beberapa sebab dan efek jangka panjang serta jangka pendeknya dari situasi ini . cepat betulkan posisi tempat duduk anda

baiklahh

antara sebab-sebab nya kita tak boleh nak tidur petang ( jangan amalkan ) ialah boleh mewarisi penyakit gila . tau tak gila tu apa ? gila yang otak mereng-mereng tu . semua benda jadi tak betul . ha gila lah tu . kalau gila makan cekedis pun boleh klasifikasi gila ke ? =,= . selain tu , kita mungkin terlepas untuk solat asar . yelah kalau dah nyenyak tidur , bulan jatuh ke riba pun tak disedarnya . hok hok bangun dah subuh esok pagi . hamekauuu terus jadi gila :p . pernah beberapa kali tu aku tidur petang , then bila bangun je aku terus tanya mak aku

mak , dah pukul berapa ?
pukul 7 dah
haaa pukul 7 ? lambat dah nak gi sekolah ni mak , awat tak kejut
7 petang bukan 7 pagi

see ? boleh jadi gila kan tiba-tiba bangun terus nak pergi sekolah . kan gila . hik hok hik hok ^oo^

so jangan lah terlalu amalkan tidur petang , kalau korang student macam aku , takpe . harus . haha sebab waktu tidur untuk memalam pun tak menentu . balik kuliah petang , terus balas dendam henyak bantal tidur tak ingat dunia . jangan ikut cara saya :p

antara efek-efeknya lagi tidur petang ni ialah

1. otak masuk angin . kerja nak marah je . salah sikit marah .
2. moody . yelah bila dah kepala pun masuk angin , segala benda nak jadi moody . last-last sambung tidur balik . gila =,=
3. badan jadik lesu
4. takdek semangat nak buat kerja
5. belur sepanjang masa
6. nak mandi pun jadik malas
7. menangis sebab asar terlepas . nak nak yang jenis meraung bagai nak rak . hew hew hew

kesimpulannya , aku pun selalu tidur petang . lagi-lagi bila takde kelas petang . memang tidur je lah . mana taknya , bila malam berjaga sampai pukul dua tiga pagi . sebagai student yang berjaya , mari kita ramai-ramai kongsi rahsia ni . har har har gurau je ! memang betul , bila bangun dari tidur je rasa mood tu jadik rooler coaster , rase nak marah je . lepas tu senyum pun memang tak lah . aku jadik belur . last-last fedap bukak facebook online . nak belajar ? memang sorry awal-awal . heh heh heh ^,^

ISLAM MENCEGAH UMATNYA MENGAMALKAN TIDUR PETANG


thanks baca . moh like >,<

18 ribu orang sayang aku:

NIZAM said...

haha. rumate aku dulu pun cam gitu. bgn kul 7, siap tny, eh dah pg ye. aku gelak je la. kejam tak aku.

Cik Pensil said...

saya pun selalu tido petang, kalau tak tido petang nanti malam pening, tak boleh buat keja kolah dah.

tapi ada jugak orang yang tak tido petang, macam manalah depa boleh tahan.. haishh~

Ckin Kembaq said...

kalu ngantok sgt, lena gak..adeh

Hakimy Zamri said...

aku selalu tdo petang bila letih studi..hehehehe..tapi tu dulu, sekarang tak dah..ehee :)

Ahmad Desrayen said...

blognye bagus nian...salam dari kite jeme indon ye, follow juge blog awk :)

http://onepiece-ever.blogspot.com/

miss secret said...

tiru macam saya :)

Fadzmie Mohamad said...

Tak boleh langsung tidur petang. Nanti bangun, mesti pening kepala yang amat. =.="

Arol Mubin said...

Secara jujurnya, aku spesis manusia yang jarang tidur petang. Memang dari kecik cmtue. Online lagi best petang! Hehe. Tapi kalau dah tertidur, pukul 6.30 atau lebih lewat baru aku bangun. Time tue parents aku dah ready nak bagi ceramah. Haha! ;D

Anonymous said...

It's discrete that franz's orchestra into his nipper is awaiting strict supermassive in consideration of the project with regard to discontinuity and eminence that authenticated inner man en route to unreserved ida no end of superabundant ovals even. http://idugiab.com

Aliff Haikal said...

@NIZAMkalau yang jenis melayan , memang nak kena sekeh jugak ! hahahaa

Aliff Haikal said...

@Cik Pensil lepas habis kuliah petang , rasa sakit gile kepala kalau tak tidur petang . hew hew hew

Aliff Haikal said...

@Ckin Kembaq haha lena jerkkkk :D

Aliff Haikal said...

@Hakimy Zamritakpe nanti amalan tu kau akan amalkan bila dah further nnt :p

Aliff Haikal said...

@Ahmad Desrayen thanks :)

Aliff Haikal said...

@miss secret awak tidr petang ye ?

Aliff Haikal said...

@Fadzmie Mohamad selalu gak pening kepala bila bangun dari tidur petang . tapi tetap amalkan =,= haha

Aliff Haikal said...

@Arol Mubin wow ini lah gaya2 pelajar cemerlang ! :)

noor nabilla fattin said...

dulu aku suka tdur petang haha tapi masa form 5 kot aku rasa,ngantuk mcm mne pun aku takkan buat, kekal lah sehingga hari ini haha alhamdulillah . kalau demam nak pengsan aje aku tdur ^_^