THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Monday, February 27, 2012

ORDINARY HUMAN AS YOU :)


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

hujan renyai-renyai , kilat sabun menyabung , guruh berdentum kuat , rakan-rakan sedang lena di ulit mimpi . Perlis sekarang sedang hujan . hujan air . air yang jernih . tapi sejernih air , boleh buat manusia sakit . sakit sampai membawa maut . jangan sangka air yang jernih tiada bahan berbahaya dalam nya .

semua manusia ada hati , ada perasaan . dah jadi tanggungjawab sejak lahir lagi untuk setiap manusia jaga hati dan perasaan . termasuk jugak jaga hati dan perasaan orang lain . sebab manusia ni kadang-kadang boleh tersentuh dalam diam , boleh terasa dalam diam . tapi , kenapa ada je manusia yang tak tahu nak jaga hati dan perasaan orang lain , tahu lah hati dan perasaan sendiri dah terjaga , tapi orang lain , kena jaga jugak , mana boleh buat sembarono . kita manusia , kita akan rasa apa yang orang lain akan rasa . itu namanya hukum karma .

kekadang , tanpa sedar , kita boleh mengguriskan hati kawan kita . mungkin dia akan diam , atau pun mungkin dia akan pendam . tapi sampai bila nak pendam ? sampai hati dan perasaan tu bernanah baru ada kehendak nak bersuara . aku sendiri , cuba yang terbaik nak jaga hati dan perasaan orang , mungkin kadang-kadang tu aku terlepas cakap or whatever sampai kan ada yang terasa . tapi aku tak sedar , aku suka cakap lepas kadang-kadang . apa salahnya datang depan aku , cakap yang kau terasa dengan aku , aku akan mintak maaf . aku tak sengaja . tapi apa yang kau buat ? kau diamkan diri kau , kau hukum aku macam ni , tiap-tiap masa kau nak sakitkan hati aku , sampai bila ? sampai aku menangis sebab dah tak tahan sakit hati ? sampai kau boleh senyum puas ? macam tu ?

aku telan je bulat-bulat kata-kata kau , tapi sikit pun kau tak kisah , sekali aku buat , tapi kau balas berganda kat aku . aku bukan taknak bersuara , tapi aku fikirkan kau kawan aku . tu je . orang boleh cakap aku ni bodoh , bangang , tak de otak . tapi aku rilek je sebab aku taknak lah bermusuh dengan sesiapa . Allah marah , Nabi pun tak suka :) . takpe , selama aku boleh bertahan , aku tahan . aku tak kenyang lagi nak makan hati dan perasaan ni . lagi berapa minggu je nak habis , lepas ni tak jumpa dah . kot lah .

jaga lah perasaan aku jugak , aku pun manusia biasa macam korang :")

thanks reading


24 ribu orang sayang aku:

fathiahRAIHANA said...

sama lah. lagi suka memendam segala rasa marah dengan kawan tu daripada cari pasal balik dengan depa ;(


tapi kan, nanti bila dah ok, tegurlah sikit sikap kawan tu. takkan kita nak biar selamanya dia sakitkan hati kita kan :> mana tau lepas ni dia tak buat dah :>

Elie Lily said...

memendam itu tidak elok tahu? lebih baik lepaskan selow2..btw, jgn la menangis..big boys dont cry u know? :)

Aliff Haikal said...

@fathiahRAIHANA yelah kan , sometimes tu kita fikir jugak ' kawan kita ' tu , kalau nak gaduh pun , nanti balik2 jumpa muka yang sama , dari bermasam muka memanjang , baik kita buat dunno je .

okay , insyaALLAH sebelum habis matrik , sy tegur dia . nnt tak jumpa dah . okay tak ? hehe

Aliff Haikal said...

@Elie Lily memang tak baik , sbb hati selalu sakit , hehe
eh tak menangis lah , tu cuma perumpamaan je . tak gentle ah nangis . haha kalau duduk sorang2 lepastu layan lagu jiwang , baru kena kalau nak leleh :D

Nia zahirah :) said...

that's right manusia skrg ni agak pelik la perangai mereka *certain people la .Lagi org diam semakin kuat mereka memijak2 kita wow great !! kejam gile ati ko. Yg kite nih bukan nye tak kuat nk melawan tp bak kate ko la pikir kan tu kwn ... Tapi tak de sape nk kesah kn hati kite kan2 :(

NIZAM said...

same2 lah jaga hati kan. kalo tak nanti, sume duk makan hati. payah dowh. nak2 kawan sekelas. rumates lagi la. hari2 jumpa. sabar je la ek.

:))

Ckin Kembaq said...

pengalaman.

bila dekat, macam tak suka.
tapi bila jauh, teringat selalu.itulah fitrah..dah jauh baru nak ingat.. ^_^

p/s : penah sakit hati dengan kawan...menangis jangan dikira..air mata ni tak mudah nak jatuh kalu utk sbb remeh temeh.. hehe

Aliff Haikal said...

@Nia zahirah :) :) semakin kita diam , semakin dia canang kat satu dunia pasal keburukan kita :/

Aliff Haikal said...

@NIZAM nak sabar mcm mana lg , bila face to face taknak cakap . tapi bila bab mengadu masalah , diceritakan keburukan aku . ==

Aliff Haikal said...

@Ckin Kembaq selalunya mcm tu lah :)
tapi in this case , exam nak dekat dah . taknak lah sakitkan hati sesiapa . bila dah ajak face to face , taknak pulak bercakap . geram je :/

amy syahiera said...

sabar jela ,
lumrah dalam persahabatan :D

lisa said...

sama-sama minta maaf. baru hubungan kawan tu jadi baik semula :)

liana said...

jom ikut blog akak lak..

Nia zahirah :) said...

haha..setuju ! la face to face pon tak nak , *kecut la tuh :)

Anonymous said...

Loving the info on this internet internet site , you might have done outstanding job on the articles .
84HLUL3NT3
Vimax Vimax
vimax vimax
vimax vimax
comprar brasil vimax

Cik Pensil said...

Sabar jelah, mulut orang kan?

Aliff Haikal said...

@amy syahiera saya sedang bersabar . insyaALLAH . :)

Aliff Haikal said...

@lisakite cuba nak berbaik , siap jumpa dia tanya apa masalah dia . tapi dia diam je , tknak cakap pape . sape tak sakit hati kan . hehe ;')

Aliff Haikal said...

@liana okay akak >,<

Aliff Haikal said...

@Nia zahirah :) entah lah nia , taktahu :(

Aliff Haikal said...

@Cik Pensil mulut tempayan je kita boleh tutup , mulut orang ? nak kena stapler lepas tu lekat dengan gam uhu takpun gam gajah ke . hehe

Nia zahirah :) said...

owh jgn sedih2 ye alif haikal !!! kalo gitu takpe ..
bak kate ibuku :)
Kita bwt tak tau je
t bile die da sedar dye minx maap le heheh :)

Aliff Haikal said...

@Nia zahirah :) KIRIM SALAM IBU AWAK YEWWWW ;')

Nia zahirah :) said...

haha !! no prob :)
t kte kirim salam ,,