THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, February 24, 2012

TUTORIAL GEMPAKKAN HEADER BLOG DAN HEADER TIMELINE GUNA PS

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

korang rasa tercabar bila kawan korang edit header blog dia pakai photoshop ? korang rasa rendah diri yang teramat sangat bila korang cuma ada photoscape ?
kenapa perlu ada perasaan seperti itu ? anda fikir dengan dia menggunakan photoshop , editing dia akan lebih cantik ? kemon lah , kalau takde bakat yang tersirat , walau up to date mana software tu , last-last jadi macam pakai software ayam-ayam je . baik pakai software ayam-ayam dari pakai software bombs tapi hasil pun macam ayam-ayam . haha ayam-ayam di sini bukan bermaksud nak mengutuk okay :)

cuba korang tengok header aku kat atas tu ? korang rasa aku guna software apa ? absolutely salah kalau korang cakap aku pakai photoshop . sudah ramai yang tertipu gamaknya . hew hew hew . aku cuma pakai software photoscape je , aku tak reti nak guna photoshop ni , susah . so berbekalkan tangan tak berseni ni , terpaksa jugak mengerah keringat untuk menjadikan hasil ni sesuatu yang boleh dibanggakan bagi pengguna photoscape seperti aku :) . malas nak berceloteh panjang , jom ikut step-step tutorial ni . first time buat tutorial . i'll do my best ! hehe

satu ; bukak dulu korang punya photoscape
dua ; nampak [MENU] seperti yang aku tandakan tu , klik kat situ

tiga ; maka dia akan keluar seperti ini setelah anda klik di situ
empat ; adjust bahagian [ WIDTH ] dan [ HEIGHT ] mengikut kesesuaian blog korang , aku syorkan korang guna macam aku punya tu [ 1200x400 ] . kalau nak lerrr :3
*nota : kalau nak guna colour selain putih pun boleh jugak :)


lima ; maka selepas itu dia akan menjadi seperti yang di atas , putih bersih suci kan . haha


enam ; tekan pada [ OBJECT ]
tujuh ; untuk masukkan gambar , click pada [ ICON GAMBAR ]
lapan ; untuk masukkan tulisan , click pada [ ICON T ]

sembilan ; maka hasilnya akan menjadi seperti di atas

simple gila kan ? semudah A B dan C
jadi gunalah kreativiti yang anda ada untuk mencantikkan header tersebut dengan hanya menggunakan software photoscape . mungkin hasil kerja korang akan jadi lebih cantik dari pengguna photoshop . kan ? :)

tapi macam mana nak buat kan gambar kita sendiri sebati dengan gambar background tersebut ? bukan ke kalau kita letak gambar kita , nanti ada background gambar kita sendiri . so macam mana nak buang background picture sendiri macam header aku tu ? kalau tak faham cuba rujuk header di atas . hehe sebenarnya dia ada nama dia sendiri . TRANSPARENT atau pun LUTSINAR . sebelum kita pergi lebih jauh , korang kena berusaha sikit lah , ala sikit je , nanti hasil dia korang puas hati . hehe :) kali ni nak buat transparent background ,kita tak guna photoscape sebab dia tak provide benda ni , so korang boleh download software GIMP kat http://www.gimp.org/downloads/ untuk teruskan perjuangan ini . haha

lepas dah habis download , mari kita teruskan ber-tutorial !

pertama ; bukak software GIMP yang dah korang download tu , dia akan jadi macam kat atas ni

kedua ; pergi ke [ FILE ] henden [ OPEN ] untuk korang pilih gambar mana yang nak di editkan . nanti dia akan keluar option folder mana yang korang nak ambil picture untuk di editkan
nota* kalau nak senang , cari gambar yang background tak terlalu serabut or korang kena usaha lebih . hehe


ketiga ; selepas korang dah pilih gambar mana yang nak dieditkan , ikut [ 1 ] di mana korang buat right click layer > transparency > add alpha channel
keempat ; click pada [ 2 ] iaitu fuzzy select tool . seterusnya korang gerakkan mouse korang ke gambar korang tersebut and click bagi ada garisan dot-dot-dot di mana tempat korang click kat gambar tersebut
kelima ; selepas tu click pula [ 3 ] iaitu eraser tool . halakan mouse ke gambar korang dan mulakan memadam di sekitar ruangan dot-dot-dot seperti di step keempat . teruskan memadam sehingga korang berpuas hati dengan hasil transparency gambar tersebut .


keenam ; hasil dia akan jadi macam ni , aku malas nak habiskan memadam sebab aku nak buat tutorial je . hehe . maksudnya cuma akan ada gambar diri korang je lepas dah buat step keempat dan kelima .


ketujuh ;lepas dah berpuas hati , dah basah ketiak edit gambar tersebut maka save gambar yang dah korang edit tu sebagai PNG format . okay ?

tengok lah hasilnya :)

lepas dah habis edit kat gimp ni , korang edit lah pulak kat photoscape and masukkan gambar yang dah korang edit guna gimp tu ke photoscape . kalau korang nak yang sebijik macam aku punya tu . kalau taknak korang boleh buat macam biasa je . just ikut tutorial untuk photoscape .

for your information jugak , kalau nak transparent kan jugak haader yang dah korang edit tu , korang boleh save dulu kat photoscape and baru edit kat gimp . ini cuma cadangan :)

kalau ada yang tak faham kat mana-mana step , boleh lah tulis kat comment form , so aku akan tolong korang , guide kan korang sampai korang berjaya . okay :) hasil header semua ni korang boleh letak sebagai header blog atau pun header timeline seperti yang aku buat . dua-dua tempat aku letak . haha stylo kan :D

thanks reading and have a nice day :) like lah kalau suka

15 ribu orang sayang aku:

Arol Mubin said...

Aku setuju perenggan pertama! Aku edit DP Facebook guna PhotoScape jek, tapi kawan2 ingat aku guna Adobe Photoshop. Kalau PhotoScape boleh transparent header, mesti best kan? Senang kerja, tak payah nak download macam2 editor.

Leloo Swellow said...

great thanks for sharing babe :)

Ahmad Haziq Azlan said...

gimp belajar kat matrik dulu....huhu

Khairul Rahman said...

thanks for sharing this tips.. :)

IsmahFirzanah said...

thanks 4 sharing :))

Aliff Haikal said...

@Arol Mubin tahu takpe , photoscape pun terbaik what :)

Aliff Haikal said...

@Leloo Swellow welcome :)

Aliff Haikal said...

@Ahmad Haziq Azlan okay lah sempat belajar . hehe

Aliff Haikal said...

@Khairul Rahman pleasure :):)

Aliff Haikal said...

@IsmahFirzanahsesane . hehe

aien hermionie said...

kadang2 aien pown gune photoscape.. lg pown ia x berat macam photoshop..

fathiahRAIHANA said...

untunglaa muka fotogenik leh la letak kat header kann :D:D



dari mula dulu mmg pakai fotoskep aje, senang, heee :D
tp bila makin membesar ni, tringin jugak la try try yg lain kan :>

Aliff Haikal said...

@aien hermionie photoscape simple :')

Aliff Haikal said...

@fathiahRAIHANA mengambil masa yang lama untuk membuat muka fotogenik sebenanrnya . hahahaaaaa

Cik Pensil said...

haha. nak cube la :D