THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Sunday, February 5, 2012

KAN BEST KALAU TAK MENGUAP WAKTU CERAMAH AGAMA



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

' Perhatian kepada semua pelajar, hari ini akan diadakan majlis sambutan maulidur rasul peringat kolej pada pukul 8 pagi yang akan dimulai dengan perarakan seterusnya diikuti oleh ceramah . Jadi , semua pelajar sila bangun dan persiapkan diri anda ! '
- petikan pengumuman pada pukul 7pagi tadi-

tersentak dengan pengumuman tu and terus capai baldi masuk bilik air . member dalam bilik air bengang je aku mandi lama . siapa suruh datang lambat , bila aku dah konker , memang wasalam awal-awal lah . haha (gelak setan) . aku bukan nya lupa mana pun tentang majlis hari ni , cuma al-maklumlah cuti-cuti ni mana mampu aku bangun awal pagi , paling koman bangun subuh lepas tu terus tidur balik . kirim salam awal-awal lah ye <3 . tapi nasib baik dengan bantuan member sebilik dan announce pepagi buta tu berjaya menyedari aku dari lena yang panjang serta mimpi yang indah sebelum aku semakin hanyut . hari ni semangat nak berarak berkobar-kobar umpama semangat nak dapat mekdi percuma . okay merepek . dah mandi semua , pakai baju hensem-hensem , sembur perfumes kasi wangi . perkara pertama dah setel . henden terus pergi ke dataran untuk memulakan perarakan :)



KEJAP , korang tahu kan hari ni hari maulidur rasul ? kalau tak tahu baik terjun dalam tasik takpun benamkan kepala dalam tanah . lebih afdal

aku wondering , setiap kali ceramah agama , tak kira lah ceramah apa-apa pun , mesti boring . for this , maksud aku , eventho memang bermaklumat segala ceramah yang diberi , tapi cara pemberian tu , sangat membosankan . aku admit benda ni , member belakang aku tadi sampai boleh tertidur waktu dengar ceramah . aku menguap lah jugak . henden aku tak rasa yang cara penceramah sekarang boleh menarik minat remaja . lepas tu bising lah kalau remaja tak pergi dengar ceramah lah , remaja ponteng dengar ceramah lah . actually kita kena tengok cara penyampaian penceramah dulu . jujur aku lebih suka ceramah yang happening , ada tayangan video , penceritaan kisah-kisah terdahulu yang sempoi , sesi soal jawab berhadiah . kalau semua penceramah cuma aim asal bercakap dah lulus syarat ceramah , aku lebih rela tak pergi dari pergi cuma menayang taik mata je . lagi kejam weh . so kadang-kadang bukan boleh tunding jari kat remaja je , kita kena consider benda ni kat penceramah jugak . i'm not good enough to talked about this , but i'm wondering and considering . wake up lah demi anak bangsa :) . aku suka cara penyampaian ustaz azhar idrus . serious aku suka , dia pandai buat lawak , pandai sesuaikan mood , and pandai bagi suasana tak boring . aku sanggup weh berejam dengan ceramah ustaz azhar . make it interesting and we will gain profit from it :)

baidewei , aku taklah boring tahap gaban tadi , boleh lah ceramah tadi , macam-macam maklumat ada and yang aku dapat . rasa kecik sangat diri aku ni kalau nak compare kan dengan pengorbanan Rasulullah . Tapi aku bersyukur sangat , sebab aku dilahirkan dalam islam , dalam agama yang suci , agama yang benar dan agama yang diredhai . i'm proud :)

' Setiap kali kita berselawat ke atas Rasulullah , selawat kita akan dibalas oleh Baginda '

' sedangkan Allah sendiri berselawat ke atas Rasulullah , siapalah kita untuk tidak berbuat demikian ? '

' Rasulullah seorang pejuang islam yang sebenar , sesiapa yang memperjuangkan Rasulullah , dia sebenarnya sedang memperjuangkan islam dan Allah '


like sikit kalau suka ♥

11 ribu orang sayang aku:

NuruAshiA ♥ said...

alahaiii rindunyee tyme skulah dulu...bley selawat keliling skolah ehhehe

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

aku datang dari matrikulasi melaka...hoho...
modul 1 punya budak..

kat melaka takde buat apa apa majlis pun tau...
ceramah or perarakan takde langsung..

Aliff Haikal said...

@NuruAshiA ♥ waktu sekolah kan . bestt :) makan percuma yg penting . haha tapi dah besar ni :'0

Aliff Haikal said...

@NiGhTiNaNgLe_FARA thanks budak melaka sudi jenguk belog budak perlis ni . haha eh yeke ? tunda ke or apa2 ke ? takde smabutan lah hari ni eh ? sabar jela . hhuhu

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

takde maknenye tunda2..
diorang kate malas nak buat...
ape ntah..

Hakimy Zamri said...

Haha..nice entri bro :) selawat ke atas Nabi S.A.W sama-sama JOM ! :D btw, salam maulidur rasul.

ziera ramli said...

aliff, betul2 . aku baru borak ngn mmbe ak. ktorg pon cakap, lau ceramah 2 happening, mmg budak2 x tdo kan ,. aku pon tersengguk2 wey. haha :P

Cik Pensil said...

sekolah kami tak berrak lagii ~
best ye berarak? boleh menikmati pemandangan :D

cikwahidaidris said...

majlis ilmu, mmg banyak la setan menggangu. huhu

Azham Vosovic said...

wah....da lama x join perarakan ni....seronok...dpt menghayati perjuangan rasulullah dsb ;)

KizZ said...

Huuu bestnya...teringat zaman zaman skolah dulu..