THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Thursday, November 1, 2012

WHATSAPP DAN INSTAGRAM

WHATSAPP DAN INSTAGRAM (entry permulaan november ohsemmmm)

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Apa tu Whatsapp ?

Get WhatsApp Messenger and say goodbye to SMS!
WhatsApp Messenger is a smartphone messenger available for Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone and Nokia phones. WhatsApp uses your 3G or WiFi (when available) to message with friends and family. Switch from SMS to WhatsApp to send and receive messages, pictures, audio notes, and video messages. First year FREE! ($0.99/year after)

Instagram tu apa ?
Instagram is a free photo-sharing program and social network that was launched in October 2010. The service enables users to take a photo, apply a digital filter to it, and then share it with other Instagram users they are connected to on the social network as well as on a variety of social networking services.Instagram currently has 100 million registered users. A distinctive feature is that it confines photos to a square shape, similar to Kodak Instamatic and Polaroid images, in contrast to the 4:3 aspect ratio typically used by mobile device cameras.

Mesti korang tiba-tiba pelik kan kenapa lah tiba-tiba aku ni buat entry pasal Whatsapp dengan Instagram ni . HUHU 

Cuba teka 

Masa cuti hari raya haji haritu . Aku kan balik kampung kat Penang , sebab semua ahli keluarga akan berkumpul kat rumah nenek aku . Ayah aku sekarang ni kerja kat Penang manakala mak dengan adik serta akak dan abang aku duduk kat Johor lagi . So yang balik dari Johor cuma mak dan adik beradik aku yang lain , Ayah aku tunggu kat Penang je . Korang nak tahu cerita tak ? Huhu rasa segan pulak nak bagitau korang tapi apakan daya , nak update belog punya pasal nak taknak kena lah jugak cerita kan . Haritu masa aku balik dari Penang . Mak dengan Ayah aku hadiahkan sesuatu kat aku . Sesuatu yang aku memang nak sangat sangat sangat sangat . Umpama gula-gula jatuh bergelimpangan dalam riba , macam durian wangi yang jatuh bergolek-golek depan mata . Mereka hadiahkan aku ni 


''Dengan syarat mesti dapatkan Dekan sem pertama ni''

Ya Allah , seronok tak terhingga bila benda yang kita idam-idamkan akhirnya jadi milik kita jugak . Dulu aku tak pernah nak terlintas yang aku akan dapat pakai phone ni sebab yelah mahal kan . Sekali , hamekau ! HAHAHA Alhamdulillah . Terima kasih mak dengan ayah sebab memahami kehendak dan keperluan anakmu ini .

So bila dah ada smart phone ni . Aku tahu yang aku ni still ketinggalan zaman bila orang dok sibuk cakap pasal instagram lah , whatsapp lah , viber lah , so dengan gigihnya aku pun cuba lah cari semua binatang tu dalam market samsung ni . Bila dah jumpa , aku apa lagi download lah semua application yang berkaitan . Yang perlu ada dalam smart phone ni .

Bila aku dah download binatang-binatang tersebut masuk dalam phone aku , memang silap besar ! 

Sekarang aku dah ketagih dengan mereka . Hua Hua Hua Mampus lah aku . Twitter pun aku dah ketagih ini apatah lagi Instagram dengan Whatsapp . 





Main instagram , kita boleh ambil gambar secara direct lepastu edit kasi comel comel sikit lepastu kita boleh lah share kat Twitter , Facebook ataupun Flickr . So far aku cuma share dekat twitter je sebab nanti bila aku share kat facebook orang cakap aku bajet nak mampuihh . HAHA Kalau korang ade instagram tu , follow lah aku . Jangan lah kedekut sangat ! hahaha :p Follow HencekHaikal dengan kadar segera .

Dulu before tak pakai smart phone , haram aku taktahu apa tu Instagram . Tapi sekarang dah tahu . hihi





Ini pulak adalah What's App . Whatsapp ni so far apa yang aku tahu fungsi dia macam SMS ala-ala chatting . Kita boleh hantar Chat/SMS  kat contact phonebook kita andai kata contact kita tu pun pakai whatsapp jugak . So kalau sesiapa yang menjadi pelanggan wifi tetap macam aku ni , memang free of charge lah kalau nak kira main whatsapp ni ! haha tak ke untung tu ? Before aku tukar pakai Samsung ni , aku pakai Nokia E5 dan untuk pengetahuan korang E5 aku tu pun boleh main whatsapp . HAHA So aku main whatsapp ni pun agak lama dalam sebulan  lebih lebih jugak . Apa komen aku terhadap whatsapp ? Terbaik broo . Korang nak berwhatsapp dengan aku? Kalau tak malu inbox lah kat facebook . Hihi :p

Tempek gambar sikit 


Terima kasih sudi baca . Terima kasih sudi like :")

37 ribu orang sayang aku:

boni kacak said...

wah..terbaik..dapat hadiah best tu...hehehehe.. pasni makin ketagih la dengan benda2 tu..hehehehe

Lee Nazir said...

salamun alaykum,

wooo. .lg semangat berbloging le pasneh xD

Lee Nazir said...

salamun alaykum,

wooo lg sakan la awk berbloging pasneh yek :D

Cik Farhana said...

follow u on instagram (:

NurAisyah said...

untunglah pakai galaxy note -.-' org pakai fon tak lapuk dek hjn , x lenkang dek pnas --> nokia 3310 :') hehe :D

intan said...

yg whatsapp tu kan, selepas setahun kene byr $0.99 kann .. tu untuk setahun ke mcm mana ?

intan said...

yg whatsapp tu kan free untuk setahun .. selepas setahun byr $0.99 kann ? $0.99 tu untuk setahun ke mcm mana?

DRC said...

untungla.. nama aku takde pun dalam list watsapp... :(

jal said...

woooooi mana aci dah pakai dulu, pak aku plak janji dapat dekan dulu baru dia nak kasi, ni kau dapat duulu baru kena janji, tak aci lah hahah

cikmisi leen said...

woww ! untong ler empunya badan ..~ kah3 .. watsapp bagai ..maju2 ..jgn curi line wifi unisza sudah ! ahahaa :P

merah said...

ahahah wow wow galaxy note tuu !! hahaah merah pkai galaxy beam nokiaaa punya brand jaa hahah XD

-meeSUPERGIRL- said...

mee baru nak belajar dgn semua tu . LAGI LAH KETINGGALAN. hahaha . eh eh gambar last yg sesat tu DP fb kan3 ? heehe

Myra Azraff said...

whatsapp ! ohoooo,aku ketagih sama itu je , instagram takdak untuk BB T____T Menyedihkan .

Asyiqin Saharudin said...

Nme kite.amboi..

kasih faziera said...

Haikal,kau dpt note1 or note2??

kasih faziera said...

Haikal,kau dpt note1 or note2??

Cik PensiL said...

ketagih , ketagih jugak , jangan sampai kena tarik balik .

hilang terus nanti ketagih2 tu , hencek haikal :)

Fendy said...

whatsapp utk yg ada android bole la....aku stkt gune hp cikai je...

Aliff Haikal said...

@boni kacak hahaha ni lah namanya generasi Y . Boni kacak ada whatsapp ? nak whatsapp boleh ? hahaha :p

Aliff Haikal said...

@Lee Nazir huhu bukan stakat berblogging . berfacebooking , bertwittering . hihi :)

Aliff Haikal said...

@Cik Farhana Thanks for following :3

Aliff Haikal said...

@NurAisyah hahaha tipuu ah . Mesti lagi canggih dari itew kann :3

Aliff Haikal said...

@intan untuk tahun pertama percuma . untuk tahun seterusnya , kena bayar $0.99 untuk setahun . hehehe :)

Aliff Haikal said...

@DRC Huhu ini no celcom . lupa nak save dalam no ni . hihi jangan marah :")

Aliff Haikal said...

@jal hahaha kena guna taktik memujuk weiii ! ;p

Aliff Haikal said...

@cikmisi leen hahaha cik misi , haruslah sebab line wifi unisza ni kan laju gila :3

Aliff Haikal said...

@merah hahahahahaha banyak lah galaxy beam tu brand nokia :p

Aliff Haikal said...

@-meeSUPERGIRL- hahaha tahu tahu . Mee dah bagitahu >.<

Aliff Haikal said...

@Asyiqin Saharudin Mana awk tau tu nama awak ? :O

Aliff Haikal said...

@kasih faziera aku dapat Note 1 . tak mampu nak beli note 2 . hahaha :p

Aliff Haikal said...

@Cik PensiL haha insyaAllah . tak ganggu pelajaran punya :)

Aliff Haikal said...

@Fendy haah . nokia e5 pun boleh guna whatsapp . hehe cuma instagram rasanya takleh kot :)

Liyana Izzati said...

Walaupun kat twitter dah komen, kat sini still lagi nak komen. Fuyooo. Yana takde instagram tu tapi whatsapp tu ada lah. Ntah malaih ehh nak ber instagram sangat sekarang. Hehe.

Suara Hati said...

wahh bestnya dia dapat hadiahh ::D

kasih faziera said...

Note 1 pon da kira ok la bg ak dry xde...hehe...bgus btul parents kau, bg adiah dlu bru janji...tp lau kau xdekan pon xkn diorg nk ambik blek kn...untung2..

Hakimy Zamri said...

bapak derrrr. note tuuu, aku pakai motoqola jaaa. tahniah bro!!! hope dapat 4flat untuk sem ni. :D

Syiera Bucuk said...

jom join contest...hadiah sgt sweet untuk parent anda!!!

http://syierahalf.blogspot.com/2012/11/contest-i-love-my-parent.html