THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Sunday, June 24, 2012

KELUARGA SUPERHERO

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Johor baru lepas hujan , mendung je suasana macam tau-tau je hari ni nak update pasal kisah yang mendung je bagi santapan mata-mata comel pembaca kat luar sana .

Aku dibesarkan dalam keluarga yang besar . Mempunyai sembilan ahli yang terdiri daripada Ayah (superhero), Mak (superwoman) , Kakak (Catwoman) , Abang (KeluangMan) , Aku (KachakMan) , Adik (CicakMan) , Adik (BatMan) , Adik (PowerRangersPink) , Adik (SpiderMan) . Ini namanya keluarga superhero . Kenapa superhero ? Ehh suka hati itew lah . Keluarga itew memang super-super hero semuanya :)

Memang tak dinafikan , keluarga aku selalu dilanda bermacam-macam masalah . Bermacam-macam dugaan . Belum habis lagi dugaan tu , datang pulak dugaan ni yang lagi mencabar . Memang tak dinafikan . Kadang-kadang tu memang mengalir jugak air mata emak dan ayah aku menghadapi beberapa masalah yang memang susah nak ditanggung . Tapi berkat kesabaran dua orang superhero ni , Alhamdulillah segala masalah dapat diselesaikan .

Ada peristiwa yang memang menyakitkan hati kami sekeluarga . Tak sangka , status 'Darah adik beradik' yang dipegang oleh sanak saudara aku sikit pun tak dipandang tinggi . Malah ada yang sanggup tikam belakang saudara sendiri . Memang sedih bila dikenangkan hal ini . Kisah ni berlaku bila ada saudara aku menawarkan kerja kontrak kat ayah aku , sebab ayah aku ni pesara tentera and taktahu nak buat kerja apa sementara mengisi masa terluang dia sanggup lah terima tawaran kerja kontrak dari saudara aku ni . Tapi madu yang diberi akhirnya dibalas dengan tuba . Sungguh kejam bila janji yang diberi tak dikotakan . Segala masalah kewangan yang ayah aku hadapi sepanjang projek ni langsung tak di ambil pedulik , sorang-sorang ayah aku lah handle masalah kewangan ni , masalah nak membeli beberapa modal yang diperlukan . Tapi ayah aku seorang yang kuat semangat , dicarinya jugak sumber kewangan tersebut . Tapi disangka hujan sampai ke petang rupanya turun di tengahari . Gaji pekerja jugak tak dibayar oleh saudara aku ni , terpaksa ayah aku cover . Kesian ayah aku sebab sampaikan pekerja datang rumah nak tuntut duit  . Bila projek dah siap , ayah aku cuba nak tuntut beberapa kos yang ayah aku sendiri tanggung and beberapa keuntungan daripada projek ni . Korang nak tahu ? sanggup dia tipu ayah aku . Dia cakap jumpa kat negeri sembilan , bila ayah aku pergi dia tak ada . Ayah aku bersabar lagi atas pangkat ' Saudara ' . Dia ajak jumpa lagi , tapi terjadi kes yang sama . Akhirnya ayah aku terpaksa bertindak luar dari pangkat ' Saudara ' and ayah aku dapat jumpa dengan dia . Tapi sungguh tak berhati perut bila dia taknak bayar segala kerugian kos yang ayah aku tanggung dan dia cuma bayar 1/4 daripada bayaran yang dituntut . Kejam ! Ayah aku terpaksa menanggung banyak kerugian daripada projek ni dan akhirnya satu keputusan yang dapat dibuat ' PUTUS SAUDARA ' . Memang sedih mengenangkan hal ni , saudara yang aku sangka baik pada pandangan mata rupanya mempunyai hati yang sungguh busuk . Tapi serious aku cakap , Biar Allah balas segala apa yang dia buat . Kekayaan yang dia miliki sekarang dari sumber yang haram dan Allah berjanji orang yang teraniaya akan dimakbulkan doanya . Ini bukan kisah membuka pekung di dada , tapi orang yang kita percaya akhirnya menikam belakang kita . Kesian ayah aku . Tapi takpe , Ayah aku kuat :)

Orang berduit boleh lah buat orang lain macam-macam . Tapi ingat , Allah tak tunggu nak bagi balasan kat akhirat , kalau Dia nak bagi kat dunia pun boleh . Cash ! No credit card :)

Sekarang apa yang aku perlu buat , belajar pandai-pandai sampai aku dapat mencapai cita-cita aku nak jadi akauntan . Aku bukan nak kejar harta , tapi cukuplah aku nak bayar balik segala kesusahan kepayahan superhero dan superwoman aku membesarkan kami adik beradik . InsyaAllah :)

Suka? Like . Benci? like . Sayang? komen . Cinta? cepat inbox ! HAHA :p




27 ribu orang sayang aku:

P#eoniX said...

btol tuh...dalamdunia neh macam-macam bleh jadik...bukan senang nak 'putus saudara'...tapi,kekadang orang lain x tau ape yang kite lalui...dengan serta merta kite akan dilebel macam-macm...tabah kan hati dan bersabar...ko mesti lalui semuanya...tapi ingatlah mende tuh gak yang mematangkan diri...orang yang sabar,pasti ade ganjarannya...

MyMy said...

kadang2 dalam kalangan saudara sendiri..
ada yang sanggup jadi duri dalam daging :(

Atiqah Wadiah said...

btol tu..what we give,we'll get back..xper..ayah awk kan superhero..superhero kena kuat..huhu

Aliff Haikal said...

@PHoenix betul tu phoenix . aku sokong .orang taktahu apa yang kita lalui ta[\pi orang senang2 nak judge kita tanpa amik tahu hal yang sebenar :/

Aliff Haikal said...

@MyMy Betul :/

Aliff Haikal said...

@Atiqah Wadiah Ayah saya kuat ! saya tau tu :) hehee

MyMy said...

takpa..
keluarga awk superhero msti kuat2 and tahan hati kn.. hehe

MyMy said...

ehh lupa nak cakap..
akak suggest kn awk guna comment moderation..
senang nk taw if ada sesiapa yg komen kt blog ni.. even awk jarg2 on9..
tp siapa tahu,masa2 jarg on9 tu juga laa ada org komen hehe..

rmai blogger2 pakai mcm ni..
so kalu nk tuka, bley pegi ke setting :)

just a kind advice.
u may take it or leave it :)

Aliff Haikal said...

@MyMy hehehe nak edit balik ni . Memang nak guna pun cara macam tu . Thanks akak :)

MyMy said...

@Aliff Haikal welcome.. its worth if u using it.. sama2 tlg blogger junior hihi..

Hakimy Zamri said...

semoga hang terus cekal dan tabah alip. papun, air yang dicincang takkan putus. :)

kekapas berceloteh said...

ALLAH maha adil menjadikan tiap-2 sesuatu tu bersebab. segala yang berlaku ada hikmahnya. insyaallah kesabaran akan dibalas kebaikkan. dan kebaikkan pasti akan menang di akhirat kelak . :)

atikah teddy said...

org lain mmg x kan senang tgk kite snang....walaupun family kite sndiri...sabar je lah ek...
stiap yg brlaku psti ade balasan...

atikah teddy said...

org lain x kan senang bile tgk kite snang wlaupun 2 saudara kite sndiri....(ayat pelik)
sabar je lah ek,,,sbb stiap prkara yg dilakukan msti ade balasan....

dayahyazid said...

alaaa..baru nak jadi yg pertama..haha..saya cuma nak ckp sy dah komen =)..apa2 pon harap bersabar ok..Allah ada bersama kita..semua ni dugaan utk family TANSRI..

dayahyazid said...

alaa..baru nak jadi yg pertama =D..ok,,sy cuma nak ckp sy dah komen entri TANSRI..haha..apa2 pon saya harap family awak bersabar okey..semua ni dugaan Allah utk family awk dan mungkin memberi impak yg agak besar kan bila melibatkan saudara..pape pon family awak memg superhero =)

Aliff Haikal said...

@MyMy segannya dengan kaka senior ni >.< thanks kaka ! :)

Aliff Haikal said...

@Hakimy Zamri semoga mereka menyedari kesilapan mereka . insyaAllah :) Thanks Kimyy :)

Aliff Haikal said...

@kekapas berceloteh Takpe , dorang boleh senang2 dengan kesusahan orang lain . Tapi Allah kan maha adil :) Thanks Mieza ! :)

Aliff Haikal said...

@atikah teddy InsyaALlah :)

MyMy said...

kaka senior apa nya, ketuk kepala tu karang.. hahaha..

Cik Pensil said...

tak guna hidup kalau tak ada ujian/dugaan kan?

ujian/dugaan mematangkan kita :)

Azza Afdzal said...

biasa la lumrah kehidupan...adik beradik pun boleh bergaduh...

Hafidz said...

Just came across your blog. Pergh boleh tahan gak bakal akauntan ni blogging! hahaha. Keep it dude, aku suka writings kau, full of confidence! hehehe

Aliff Haikal said...

@MyMy haha BETUL LAHHH kita kan super junior dia :p

Aliff Haikal said...

@Cik Pensil Betul kata2 cik pensil :)

Aliff Haikal said...

@Hafidz Jangan pandang bakal akauntan takde mata eh hahaha . thanks brooooo! :)