THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, July 29, 2011

BIAR LAH SPEAKING KE LAUT PUNN

' Hey wassap guys , what are you doing right now ? '

' eh mamat ni , cakap bahasa melayu je la '

pernah rasa situasi macam ni tak ?
so apa yang kau akan buat kalau tiba-tiba kau kena ' sound ' macam ni ?
HAHA jangan nak tipu la kalau kau membidas kata-kata ni dengan ayat english
of course kau akan cakap
' ek eleh , biarlah aku nak speaking sikit '

kesiannnnn nya kalau kita dapat kawan yang macam ni kan
bukan nak men-support kita , nak damn kita je

tahu tak english tu penting ?
penting-penting-penting-penting sangat nowadays
jadi salah ke bila kita cuba nak practise speaking dengan kawan-kawan
kalau dah kawan-kawan pun tak support ,
haihhhhhh

jap - jap
kalau korang confident nak speaking kan
korang speaking jep even korang tau ayat korang tu entah ke mana
HAHAHA
sebab kalau korang confident , even orang tu sound ke nganjing ke what ever
korang pergi depan dia korang macam ni
' i can speaking . you yang hadoooooo ? '
*okay ini sumpah rojak *
HAHAHA
korang nak tau tak
kalau korang fikir omputeh yang kat negara dorang tu speaking konon betul tu kan
sebenarnya dorang pun sama lah weh
dorang pun ada buat mistake , grammar tah kemana , sentence tah kemana
tapi dorang confident je sebab dorang tau kita takkan pertikaikan bahasa yang dorang cakap tu sebab dorang kan ORANG PUTIH . :D

tapi kan
aku pernah ada pengalaman kena sound dengan seorang hamba ALLAH ni
' yang kau mengagungkan bahasa kafir ni apa pasal ? '
erk ? bahasa orang kafir ?
okay kat sini aku nak tanya korang ......
setiap bahasa kat dunia ni siapa yang cipta ?
KALAU bukan ALLAH
takkan nak salahkan Tuhan sebab Dia yang cipta bahasa tu
jadi salahke bila kita practise bahasa inggeris
so kenapa perlu fikir macam tu sekali .........

tak faham dengan pemikiran orang kita ni
macam mana nak berkembang otak tu kalau set mind dah macam tu ?
hmmmmm fikir dan renung-renung kan lah ye wahai kaum-kaum ku ;')


p/s :cuak nak MUET bulan 10 & 11 ni .

3 ribu orang sayang aku:

ct_syuhaidah said...

sokong
my bm suck
apa lagi bhs utara
mula2 smpy cni xfhm spth haram apa diorg ckp
so tny nan diorg
"do u undrstand english?"
smpy skrg kna label
adoii
ncib skrg dh pndy ckp bm
tp tetap bunyi terbalik
i learn ur language
cant u learn my language too?

Aliff Haikal said...

@ct_syuhaidahpractise make perfect kann ;')

ct_syuhaidah said...

btol
surrounding pun help
cbb cni byk kwn melayu yg ckp melayu
so now pndy ckp melayu suda
so alip kwn la nan org yg ckp english
n avoid org2 yg negative2 uh
insyaAllah
maybe alip akan konpiden buat muet ti
btw gud luck aw!