THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, July 8, 2011

BEST KE ASRAMA TU ?

Asramaa
Bila sebut je perkataan tu kan
Mesti budak-budak yang tak pernah duduk asrama macam takut je ernn (macam aku ) haha
Tapi macam kita tahu
Belum cuba belum tahu kannn
So sesiapa yang dapat tawaran SBP ke , MRSM ke, IPTA ke, IPTS ke
Mesti korang akan lebih fikirkan pasal asrama lagi-lagi yang memang berjauhan dengan keluarga
Alaaa takpayah la nak menafikan . HAHA
Sebab aku pun macam tu masa mula-mula dapat tahu dapat matrix ni
Naaaaaaa amik kau dapat kat perlis kot
Lagi macam-macam aku fikir
Sampai kan mesti ada yang tak tidur malam kan
Kalau yang jenis memang tak pernah tinggal kan family dia mesti risau + sedih kan
Ye lahhh , tiba-tiba kena tinggalkan family sebab nak pergi belajar
Tapi kan cakap kau
Best lah sebenarnya duduk ber-asrama ni choppp ! bukan ber-asmara
HAHA

Sebenarnya kan kehidupan berasrama ni salah satu cara kita dididik untuk berdikari
Korang mesti masa sekolah dulu dok karang ayat pasal berdikari la apa lah kalau subjek BM kann
Tapi korang tak pernah rasa macam mana perasaan dia
So bila dah dapat rasa kehidupan berasrama ni mesti korang rasa ‘kenapa lah aku fikir bukan-bukan’
Dalam asrama kita akan dididik untuk basuh baju sendiri , seterika baju sendiri , kemas katil sendiri , makan minum tanggung sendiri and so on lah
Kalau kat rumah kebanyakan mesti mak ayah korang yang buatkan kannn ?
Tokseh la dok menipu kawe . HAHA
Dari situ korang dah belajar cara berdikari , cara nak survive hidup bila mak ayah korang dah takde suatu hari nanti . WALLAHUALAM
Lepas tu , asrama ni jugak mengajar erti berkerjasama
Tak percaya ?
Cuba bila tiba-tiba satu barang asrama tu rosak atau pecah atas kesalahan roommate Korang or korang sendiri
Korang mesti sebilik tu akan kerjasama macam mana nak cari jalan penyelesaian takut kantoi kat warden
HAHAHA :P
okay ini aku mengarut gila ! XD
Taklah , actually ni lebih kepada bila salah sorang ahli bilik atau asrama korang ada masalah , mungkin masalah yang terlampau berat
So secara tak langsung sebagai seorang roommate kepada kawan korang tu
Takkan korang nak berpeluk tubuh tak tolong dia
As a roommate , mesti korang ada inisiatif nak tolong dia
Kannnn ? J budi bahasa budaya kita !^^

Last but not least
Kehidupan asrama ni salah satu cara untuk mendidik korang macam mana kehidupan sederhana
Mana tak nya , tak semestinya asrama tu mampu menyediakan keinginan korang yang macam-macam tu
Paling koman pun dorang akan sediakan barang keperluan yang belum tentu sempurna ke tak
So dari situ korang kena bersyukur ada kemudahan walau pun tak sehebat macam kat rumah korang
Kannn ?

Ingat lah , hidup bersederhana tu amalan Nabi kita . inshaALLAH
So aku rasa kehidupan berasrama ni best lahhh
Apa pendapat korang ????? J
Kfinethxbye

2 ribu orang sayang aku:

aJa said...

sangat setuju !
kdg2 sesetengah asrama ni ade hencek han two lah ! haha !
nk2 yg kt pendalaman 2..
aduhh.. seram tuuu.. !

Aliff Haikal said...

@aJa HENCEK han two tu peneman sejati awak-awak semua . kira penyeri kehidupan laaa . HAHA !