THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Thursday, July 26, 2012

PEMBONGKARAN: UKURAN BENTUK TUBUH BADAN NABI ADAM A.S

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Heyyy nuck chakap yang itewww dah berhenti kewja ! ^^ *kay pendahuluan cukup annoying*

Sebelum tu , actually nak ucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat islam yang membaca entry ni . Sungguhpun ada yang tak baca , takpe , daku mengerti , HAHA :D

Tujuan post kali ni actually nak kongsikan kat korang semua dengan penemuan-penemuan yang sungguh MasyaAllah . Tak dapat aku nak cakap betapa besarnya kuasa Allah ni . Jom tengok !








Korang tahu tak ini apa ?

Taktahu ?

Mulanya aku pun taktahu apa benda ni yang cuma aku faham sehelai jubah yang berwarna putih bersize besar cuba dicipta oleh manusia macam nak masuk dalam Book of record something like that  . Tu aku punya anggapan 

Tapi sebenarnya MasyaAllah

Ini lah gambaran bentuk tubuh badan nabi Adam . Nabi yang pertamaaaaa sekali diciptakan oleh Allah . Manusia pertama yang menjejakkan kaki ke bumi ciptaan Allah . SubhanaAllah

“Allah menciptakan adam dengan tinggi enam puluh hasta. Kemudian setelah Adam, makhluk itu semakin berkurang tingginya seperti sekarang ini”
(HR.Bukhari),

Berdasarkan hadis di atas, maka benarlah ketinggian Nabi Adam a.s adalah 60 hasta. 1 hasta = 45.72 cm. Jadi, tinggi Nabi Adam adalah kira-kira 27.432 meter. Hampir mencapai 30 meter.wallahu’alam.Baju Nabi Adam A.S. Setinggi 29 meter.Baju tersebut hanyalah replika dibuat di Jeddah, Arab Saudi. Sekadar untuk melihat setinggi manakah rupa bentuk Nabi Adam A.S.Tempoh menjahit 18 hari. Tinggi 29 meter dan lebar 9 meter. 
Sumber : Sini 
Jadi berhentilah merasa diri tu besar , diri tu megah sebab sebenarnya kita ni cuma kecil , kerdil di atas muka bumi ni :)
Suka ? Boleh like :)



26 ribu orang sayang aku:

Qila Nisa said...

awesome!

Bubble Nia said...

wahh besarnya ! tingginya !

eikynsilent said...

SubhanAllah :)
thanks alip for sharing .

ziera ramli said...

gila laa wey, tersangat lah besar , tak tipu !huuu berpuluh kali gnda ngn kita kan, hmmm

miss secret said...

wow,besar ye?

Hazwani Nordin said...

Betul. Kita hanya manusia kerdil dan perlu senantiasa merendah diri...

Fieyqa Adelova said...

subhanallah..

Hakimy Zamri said...

terbaiklah post ni. thanks for sharing aliff :)

Ameerul Ashraf said...

Subhanallah!
Tinggi , Besarnye Alep ..
Jauh sangat bezanya kalau nak dibandingkan dengan kita

-meeSUPERGIRL- said...

subhanallah .. memang terbaik !

Hanamiko Sakura said...

subhanallah..

Arol Mubin said...

Besarnya tubuh Nabi Adam, berpuluh kali ganda berbanding dengan kita. Suka ayat kau yang last tue! :)

P/S : Kenapa kau berhenti kerja?

Aliff Haikal said...

@Qila Nisa Subhanallah :"_)

Aliff Haikal said...

@Bubble Nia Sangat :")

Aliff Haikal said...

@eikynsilent Sama-sama :")

Aliff Haikal said...

@ziera ramli berpuluh-puluh-puluh-puluh ganda weiii :")

Aliff Haikal said...

@miss secret Besar sangat subhanallah

Aliff Haikal said...

@Hazwani Nordin sangat kerdil :")

Aliff Haikal said...

@Fieyqa Adelova Allah Maha Besar

Aliff Haikal said...

@Hakimy Zamri Sama-sama kimy :)

Aliff Haikal said...

@Ameerul Ashraf betul tu acap , memang tak setanding kita dengan Nabi . subhanallah :")

Aliff Haikal said...

@-meeSUPERGIRL- terbaik ! :D

Aliff Haikal said...

@Hanamiko Sakura Allah maha besar :)

Aliff Haikal said...

@Arol Mubinbukan setakat berpuluh , beratus kot . hehehe thanks aroll ! XD

aku berhenti sebab nak belajar dah pun :"D

Anonymous said...

Excellent sіte уou hаvе got here.

. It's difficult to find excellent writing like yours nowadays. I honestly appreciate people like you! Take care!!
Feel free to visit my web site - Original Feng Shui

P#eoniX said...

maaf,agak menyepi kebelakangan neh...akuh bru uruskan kebumikan arwah abah akuh semalam....alhamduliLLah..sumenya berjalan ngan lancar....arwah abah haku pernah puji jam yang aku menang dari giveaway yang ko buat tuh cantik katenya....arwahnya tumpang gembira buat akuh...