THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Wednesday, April 4, 2012

TUTORIAL BANYAKKAN KOMEN DI ENTRI

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

hai semua , hari ini hari yang sangaaaaaaat ceria . hari yang penuh dengan senyuman dan gelak tawa . kenapa ? sebab hari ini adalah hari terakhir masuk kuliah . minggu depan study week lepas tu exam lepas tu balik . sedih ? ada lah jugak . tapi chill lah der ! ahaha merapu sudah

hari ni aku nak tunjukkan sikit cara macam mana nak tukar kan comment form dari duduk bawah entry ke pop-up windows . maybe ada yang cakap benda ni remeh , tapi tahukah anda bahawa dewasa ini lambakan bloggers newbie telah muncul dengan banyaknya . and ada yang sesetengah tak tahu macam mana nak tukar kan comment form ke pop-up window . so aku nak ajar sikit lah macam mana nak tukar setting semua tu :) sebelum tu nak bagitahu dulu kebaikan kita guna pop-up window ni , secara tak langsung kita dah menyenangkan kerja pembaca blog kita yang nak komen entry kita . tak perlu lah dia susah payah tunggu page nak loading bila click untuk komen kalau kita guna pop up window , . menyenangkan orang adalah perkara yang sangat baik ! ^.^

review untuk pop-up window mesej kalau ada yang taktahu

1 - SIGN IN > DASHBOARD

2 - pilih SETTING ( rujuk gambar di bawah )



3 - COMMENT FORM PLACEMENT > POP-UP WINDOW (rujuk gambar bawah)


4 - kalau nak senangkan kerja orang lagi , apa kata NO untuk SHOW WORD VERIFICATION FOR COMMENTS ? hehe sebab jenis macam aku memang malas nak verify words ni , leceh =.=



5 - SAVE SETTING





senang kacang kan ? cepat-cepat lah tukar . nanti ramai yang nak komennnnn ! :P

suka ? boleh like >,<

20 ribu orang sayang aku:

Nurrul said...

sangat setuju dgn penggunaan pop up window , sgt memudahkan pengkomen.. :)

*by the way , muka awk sebijik mcm abang saya ! * >.<

Hakimy Zamri said...

thanks bro! toturial yang berguna buat blogger baru seperti aku. muehehehe.. :3

Cik Pensil said...

memang susah nak komen kalau tak buat macam ni.
nasib baik hencek haikal buat macam tu, sebab tu orang selalu datang komen blog dia :D

..cik hana.. said...

keh keh keh..lepas baca entry ni baru cik hana perasan x buat pop up window pun kat blog sndiri...adeish.. :P

# btw,thanks haikal coz ingatkan...:)

Fieyqa Adelova said...

amboi. ni pun ada tutorial? kelassssssss xD

Aliff Haikal said...

@Nurruland for those yang malas mcm sy ni . hehehehe

muka mcm abg awk ? mesti abg awk hensem kan mcm sy . haha perasan ;p

Aliff Haikal said...

@Hakimy Zamri ceitttt pengomen hang dah banyak . boleh jugak ikut tutorial ni kalau nak tambah lg pengomen . hahaha :p

hang sedekah lah sikit pengomen hang tuu :p

Aliff Haikal said...

hahaha @Cik Pensil perli kuat nohhh ! :P:P:P:P

Aliff Haikal said...

@..cik hana.. hehe sama-sama :)

Aliff Haikal said...

@Fieyqa Adelova hahahaha haruslha :p

misyamissyou said...

malas tul nak kne load balik page..sabar je la

Muhammad Al-Afiq said...

nice tutorial...

shakira said...

tutor bagus ,tiba2 buat tutor .baiknyaa .okbye :D

Izyan Masri said...

KITE DAH BUAT AWAL2HARI TU.YEAY ;D

Aliff Haikal said...

@misyamissyou tau takpe , kalau internet laju sokay , ni lambat , memang kena maki lah kot

Aliff Haikal said...

@Muhammad Al-Afiq haha thanks bro :)

Aliff Haikal said...

@shakira eh sy memang baik lewww =.=

Aliff Haikal said...

@Izyan Masri berikan tepukan yang gemuruh *yey*

cart kartika said...

dats ryte ! ^^

Ieta Mat Saad said...

wah... entri ni duduk di tangga ke 2 la dlm carian enjin google... tapi, pasaipa gambagnya takdak?