THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, April 13, 2012

CERITA NI CERITA SEDIH T.T

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

pernah tak korang menonton sebuah filem , yang memang mampu menmbuatkan air mata korang mengalir ? sebuah cerita yang memang penuh dengan emosi yang boleh buatkan semua orang sedih . babak di mana kekuatan emosi mampu meragut emosi kita sekali . pernah ?

hari ni semangat berkobar-kobar aku nak share satu cerita yang akhirnya membuatkan air mata lelaki aku jatuh * air mata ni stok nya memang susah nak cari * tapi telah diragut oleh filem ni . sumpah aku tak tipu . first of all , filem ni mula-mulanya kawan aku yang layan , okay dia pun terasa sebak tengok . so aku pun dengan megahnya cakap ' wei kasi aku tengok pulak , macam best je ' and ter copy lah cerita tu masuk dalam laptop aku . ingat lagi waktu tu aku layan malam , lepas mahgrib aku tengok . kawan-kawan lain semua pergi cafe cari makanan . so berbekalkan diri aku yang sorang ni dan keadaan bilik yang sunyi , aku pun try lah nak layan cerita ni .

aku tak tahu nak cakap apa

pertengahan cerita je aku dah sebak ( janganlah gelak >,< )

ada satu part , aku menangis

aku bukan cengeng wei . tapi babak tu meragut emosi aku , babak tu sangat menyentuh . bagaimana kasih sayang seorang anak terhadap ibunya yes babak tu berkaitan ibu dan aku menangis . maybe aku rindu mak aku . lepas tu pulak music dia takboleh nak blah . memang sedih .

cerita ni berkaitan tragedi tsunami yang berlaku di acheh pada tahun 2004 . tsunami yang meragut banyak nyawa dan banyak hidupan kat sana . dari keluarga yang harmoni tinggallah si suami dan seorang anaknya , dari anak yang lincah kini hanya mampu menonton kawan-kawannya bermain bola sepak , dari seorang jiran yang periang kini menjadi pendiam . yelah , tragedi tsunami pada 2004 memang dashat , kuasa Allah kan .

lepas tengok cerita ni , aku terfikir-fikir macam mana seorang anak kecil di acheh mampu mengharungi kehidupan seorang diri, nak cari makanan masyaAllah susahnya . sedangkan kat malaysia , masih ada yang tak bersyukur dengan kehidupan yang harmoni dan dilimpahi rezeki . kita di malaysia berebut-rebut nak pakai baju mahal , tapi di acheh mereka tak pernah kisah walau diberi baju buangan asalkan mereka dapat menutup tubuh mereka . kita di malaysia berlumba-lumba nak jadi kaya sehingga menindas orang lain , di acheh mereka tak pernah kisah asalkan mereka ada makanan untuk di makan . kita di malaysia bersaing nak menjadi pelajar yang cemerlang , mereka di acheh tidak kisah asalkan mereka mampu belajar ilmu agama Allah . banyaknya perbezaan kehidupan kita .

sinopsis ' HAFALAN SHALAT DELISA ' :

Delisa (Chantiq Schagerl) gadis kecil kebanyakan yang periang, tinggal di Lhok Nga desa kecil di pantai Aceh, mempunyai hidup yang indah. Sebagai anak bungsu dari keluarga Abi Usman (Reza Rahadian), Ayahnya bertugas di sebuah kapal tanker perusahaan minyak Internasional. Delisa sangat dekat dengan ibunya yang dia panggil Ummi (Nirina Zubir), serta ketiga kakaknya yaitu Fatimah (Ghina Salsabila), dan si kembar Aisyah (Reska Tania Apriadi) dan Zahra (Riska Tania Apriadi).

26 Desember 2004, Delisa bersama Ummi sedang bersiap menuju ujian praktek shalat ketika tiba-tiba terjadi gempa. Gempa yang cukup membuat ibu dan kakak-kakak Delisa ketakutan. Tiba-tiba tsunami menghantam, menggulung desa kecil mereka, menggulung sekolah mereka, dan menggulung tubuh kecil Delisa serta ratusan ribu lainnya di Aceh serta berbagai pelosok pantai di Asia Tenggara.

Delisa berhasil diselamatkan Prajurit Smith, setelah berhari-hari pingsan di cadas bukit. Sayangnya luka parah membuat kaki kanan Delisa harus diamputasi. Penderitaan Delisa menarik iba banyak orang. Prajurit Smith sempat ingin mengadopsi Delisa bila dia sebatang kara, tapi Abi Usman berhasil menemukan Delisa. Delisa bahagia berkumpul lagi dengan ayahnya, walaupun sedih mendengar kabar ketiga kakaknya telah pergi ke surga, dan Ummi belum ketahuan ada di mana.

Delisa bangkit, di tengah rasa sedih akibat kehilangan, di tengah rasa putus asa yang mendera Abi Usman dan juga orang-orang Aceh lainnya, Delisa telah menjadi malaikat kecil yang membagikan tawa di setiap kehadirannya. Walaupun terasa berat, Delisa telah mengajarkan bagaimana kesedihan bisa menjadi kekuatan untuk tetap bertahan. Walau air mata rasanya tak ingin berhenti mengalir, tapi Delisa mencoba memahami apa itu ikhlas, mengerjakan sesuatu tanpa mengharap balasan .


okaylah , aku dah layan ombak rindu, 7 petala cinta , tapi kurang feel . bila layan cerita ni , feel tu terlebih keluar pulak . kenapa ek ?haha maybe ada kekuatan cerita . lagipun cerita ni berkisarkan kasih sayang ibu bapa , hubungan kita dengan Tuhan dan kejadian alam yang memang sukar kita bayangkan . jom lah tonton cerita ni :)

berkaitan lagu soundtrack dia , SEDIH ! [ nah pi lah dengaq lagu ni ] AMARAN KERAS , KORANG KENA DENGAR WALAU MACAM MANA SEKALIPUN :)

btw filem ni boleh download kat link ni [ LINK 1 ] [ LINK 2 ] ATAU download kat youtube.com :)

dah-dah part sedih dah habis , pergi lah rasa kesedihan cerita ni ye

MALU NAK CAKAP , TAPI BABAK NI LAH YANG MERAGUT EMOSI DEN >,<

sedih tak ? kasi like sikit Y.Y

28 ribu orang sayang aku:

dyanazmeera said...

aku pon dah tengok cerita tu, sedih sangat kot, tak tipu.

Maya said...

aku pun pernah jugak tengok. yup, seriously memang sedih

Aliff Haikal said...

@dyanazmeera tahu takpe . feeling Y.Y

Aliff Haikal said...

@Maya kau mesti nangis kan >,<

Zarith said...

ok..boleh wa donlod layan kot..last skali air wa hampir2 menitik pun layan citer 3 idiots..keh3

... Wafa Awla ... said...

ehem, ni tengok siapa yang komen ni ..hihi
wafa bersimpati dengan nasib air mata tu ...tak pasal2 kena keluar..huhu T.T
rindu mak rupanya Hencik Aaron :D kita..bagus2
(panjang tak komen ni? hikhikhik)

Hakimy Zamri said...

Haha sweetlah hang ni hencek haikal >.<
Tapi seriusly sedih. Kwn aku pon sebak wehhh..nice entri ni..ku tringat mak aku t_T

Hakimy Zamri said...

Haha sweetlah hang ni hencek haikal >.<
Tapi seriusly sedih. Kwn aku pon sebak wehhh..nice entri ni..ku tringat mak aku t_T

Hakimy Zamri said...

Haha sweetlah hang ni hencek haikal >.<
Tapi seriusly sedih. Kwn aku pon sebak wehhh..nice entri ni..ku tringat mak aku t_T

Cik Pensil said...

Hencek Haikal, saya tengah demam+selsema+pening. kalau saya tengok video tu bertambah teruk rasanya. haha.
baguslah kalau rindu kat mak :') nanti balik kirim salam kat mak ye :D

ieda said...

salam kenal dikk
memang ramai y suke cerita nie , akk x tgk layie ;)

Anak Munsyi said...

saya sayang mak saya jugak :)

-SUPERGIRL- said...

tak brkesempatan lg tgk . tp akn tgk ! :)

CikUna said...

huhu.. memang sedih.. Sayang IBU & BAPA saya juge..

** 1st time BW sini... nice entry bro.. teruskan menaip entry best ye..

NIZAM said...

ramai gak cakap cite ni best. tp aku tak tgk pun lagi. dah lame dowh taklayan indon movie.

Mra Mastura said...

xpernah tgok lagi. confirm kalau tgok mmg menangis je

Aliff Haikal said...

@Zarith waaaa layan 3 idiots pun bole nangis ? :D

Aliff Haikal said...

@... Wafa Awla ... eee ini wafa awla yang comey tu ehh ? bahaha . wafa thanks lah drop komen kat sini :p . yelahh kesian kan air mata tu kena keluar kan . haha rindu ah , dah dua bulan tak jumpa dorang :)

Aliff Haikal said...

@Hakimy Zamri amboihhhhh pa sweet-sweet ? hahaha sweet lah , manishhh :p

rindu mak ? hang boleh jumpa mak hang tiap hari wehhh . tunggu lah masuk U nnt . haha

Aliff Haikal said...

@Cik Pensil jangan lupa makan ubat tau !!! :)

Aliff Haikal said...

@ieda wasalam akak :) ewahh akak kena layan tauuuu ! :3

Aliff Haikal said...

@Anak Munsyi * high five * :3

Aliff Haikal said...

@-SUPERGIRL- awak kena tengok ! kena tengokkkkk ahaha

Aliff Haikal said...

@CikUna thanks :)

Aliff Haikal said...

@NIZAM ala sinetron takyah tengok wei . kalau filem kena tengok . filem lain dengan sinetron :3

Aliff Haikal said...

@Mra Mastura kena tengokkk :D

ameerul ashraf said...

waaa....da tengok gak ..tayang live lagi kat dewan kuliah tu...
tapi.. aq tertido...hehe~

Aliff Haikal said...

@ameerul ashraf haha apal;ah acap !