THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Sunday, October 30, 2011

MY LOVE . I LOVE YOU

ASSALAMUALAIKUM SEMUA
PAHABAQ ? HABAQ BEK NA ( tak faham ? pi bukak google translate ) hehe

ALHAMDULILLAH akhirnya dapat jugak aku update blog hari ni
bukan nya apa , otak makin lama makin tepu nak buat revision tu revision ni
adatlah kan student , lagi-lagi esok nak exam
TAPI entry ni aku buat serba ringkas je
AND title atas tu motif gila . HAHA


PEPERIKSAAN SEMESTER PROGRAM MATRIKULASI
saya cinta saya sayang saya suka pspm
pspm drive me crazy
whole day menghadap buku-buku ilmiah yang boleh menjulingkan mata
tapi demi kekasihku ni , aku sanggup
iloveeeeyousayang <3


STOP DREAMING AND STUDY ! :D
saya dah mula menginsafkan diri
saya kena belajar
saya kena buat revision
saya kena gagahkan diri walaupun in fact saya terseksa T.T
tolong sedarkan sayaaaaaaaa
gila aku macam ni --,


sudut pengurusan perniagaan di dinding katil aku

sudut ekonomi kat dinding kawan aku

okay dinding meja studi aku memang penuh dengan bahan tampalan formula-formula
memang kalau kau tengok pun dah boleh jadi pandai . HAHAHA
bajet gilewwww --'
ini lah subjek - subjek yang aku kena revison
nasib baik tak macam form5 dulu

LAST WORD (picture caption)

p/s : hari ni last contest danieldeadie.blogspot.com . wohooo :D kbai

* GAMBAR YANG DI ATAS DI AMBIL PADA HARI YANG SAMA *

Wednesday, October 26, 2011

SAYA NAK EXAM TAPI SAYA TAKNAK STRESS

ASSALAMUALAIKUM
dan selamat sejahtera
happy deepavali nottoforget . :)

pejam celik pejam celik alhamdullah still celik lagi sampai saat aku menaip ni
dah sampai lebih kurang lima bulan aku duduk kat perantauan ni
HAHA ayat macam aku duduk gila jauh
tapi bagi aku perlis - johor tu sangat jauh okayy
so aku rasa macam tak percaya aku dah berjauhan dengan famili selama lima bulan
kira hidup kat sini kena berdikari , makan-minum bukan lagi cari kat dapur rumah tapi kena menapak pergi cafe yang berdekatan . kalau malas alamat tak makan lah kau tu pun kalau kawan kau sudi tolong belikan . HAHA :)

lepas tu kan lepas tu kan
macam-macam pengalaman hidup aku lalui kat sini
jumpa macam-macam manusia lah kat sini , kira memang kena pandai survive hidup lah kalau kat perantauan ni lagi-lagi macam aku yang jauh dengan makbapak
memang lah kena pandai , kalau pergi dengan selamat so kalau pulang pun kena selamat jugak lah . HUHU
and tup tup tak lama lagi semester 1 pun akan habis
see ?
sekejap je kan life ni sebenarnya , esok dah berlalu , hari ni sedang ditempuhi , esok bakal menjelma

see ? tak lama lagi je aku nak menduduki peperiksaan yang terrrrrrpenting !
kau ingat spm tu ending of the exam world ? HAHA salahhhh
kalau masuk U lagi lah banyak exam nak kena held
by hook or by crook sebab kau nak berjaya kan ? kena lah berkorban .



untuk menghadapi ujian penting ni
aku kena lah mula ubah diri
yeahh aku perlu ubah diri aku , and sebenarnya kan fyai aku ni malas nak study --'
masa nak jawab spm dulu pun berapa hari je aku study then apa lagi habis masa dengan online
aku cepat bosan lah kalau study . homaiii :o
so sekarang masa belajar aku lebih besar dari masa bersuka ria aku
kalau guna rumus matematik :
masa belajar > masa bersukaria
HAHAHA :D
ini pun kira study juga what .
kalau rasa study berkumpulan tu lebih kepada gossip dan rubbish talkative
apa kata korang pergi segenap ruang di bilik then ambil kerusi meja sendiri belajar sorang-sorang
maybe korang akan rasa lebih tenang , lebih heaven , lebih bercakap sorang-sorang . kan --'
tapi ' different people different their studyingstyle '
yeah that my friend has said to me :)


well well anda ingat saya betah nak study memanjang dalam bilik menghadap buku-buku tutorial dan buku-buku modul tuuuu
sorry letteww . HAHA
yeahh aku tau ramai yang stress kan bila asyik-asyik study asyik-asyik study
so i am too . don't worry we're same :)
so kalau rasa stress study tu , toksah lah hang pi belajaq lagi
pi lah hirup air-fresh kat luaq tu , hang pi bersenam ka , hang pi makan ka * errr *
atau pun hang buat macam cheq ni , pi main play-ground
HAHA kan dah keluar bahasa utagha cek :P
main play-ground ni gila heaven kot , terimbau masa kecik-kecik berhingus dulu --,
aku main buaian , aku main see-saw , aku main gelongsor jugaaa
arghhhhhhhhhh rindu zaman kegemilangan aku dulu . HAHA
teringat pernah sehari suntuk kat taman permainan sampai mak aku marah . kehhh

tapi the most important you have to do is SOLAT !
yeahh perform a solat is the better way :)
inshALLAH

last-last jangan lah pulak terlalu stress sangat korang punya muka jadi macam ni
ngeri siot eventho aku sendiri yang capture muka sendiri
HAHA
tapi tanpa stress siapalah korang kan . :P
DOAKAN KEJAYAAN SAYA . AMIN

' STUDY SMART NO STUDY HARD '

p/s : niat ada nak further degree kat oversea in accounting inshaALLAH . tapi entah , can i ? hmmm

Friday, October 21, 2011

Contest DANIEL ADIE : SISPA


dah lama gila tak join contest-contest ni since aku dah mula jadi students balik
eventho masa sekolah dulu rajin jugak join , tapi situasi sekarang dengan dulu tak sama lah . HAHA
sekarang busy sikit dari sekolah dulu :P
tapi aku tertarik dengan contest hencek blog ini , entah lah , rasa tertarik :)
so let me sharing u my fake and honest smile . it is exclusive okay . HAHA :P


Ekspresi di wajah seseorang berpengaruh secara langsung terhadap pola komunikasi dan bentuk interaksi sosial. Kebiasaannya, seseorang yang peka terhadap situasi, pasti berjaya mengesan sama ada senyuman yang diberikan tulen atau palsu.

'Terkadang, senyuman palsu terukir apabila kita cuba untuk senyum sedangkan diri kita sebenarnya di dalam kesedihan.........kekecewaan . '



pesanan: saya sedang struggle untuk pspm , doakan saya :)

Sunday, October 16, 2011

MALANG TIDAK BERBAU ? MEMANG !

ASSALAMUALAIKUM
tak jawab doa , kalau jawab sayanggg

merujuk kepada tajuk di atas yang agak tanda seru tu
aku rasa semua orang memang paham kot dengan perkataan ' malang '
so aku rasa nak bercerita sikit lah kisah tragedi tragis yang berlaku --'
tak lah tragis sangat sebenarnya
tapi cerita ni agak panjang sebab aku rasa macam nak cerita full of version
huarghhh * mata ke atas tangan di dada*
yeah let's begin !

memandangkan akan tamatnya semester 1 tak lama lagi
so minggu ni adalah minggu outing terakhir untuk students sebab minggu depan dah mula final exam ,
so aku pun decide dengan kawan-kawan aku nak pergi outing
outing mana je lah yang kitorang boleh pergi selain padang besar,perlis tuuuu
kihkih pilihan hati selepas c-mart
then kitorang pun decide nak sewa kereta
tapi bukan aku drive , kawan aku because aku ni gabra kot nak drive kereta even ada lesen --'
so nak dipendekkan cerita malas nak melarat-larat
kitorang gerak pukul 8.30 pagi
dalam perjalanan tu , nak dijadikan cerita kan
kawan aku perasan kereta tu macam berasap and then dia cakap lah kitorang
then berasapnya sekejap je so kitorang macam endah tak endah
tapi tetap risau jugak masa tu apesal pulak tiba-tiba berasap kan
then masa dah sampai kat padang besar dalam pukul 9pagi tuuu
tiba-tiba kereta tu BERASAP teruk wehhh
punya lah cuak tahap cipan masa tu sebab kitorang memang kureng ilmu pengetahuan pasal kereta lebih-lebih lagi aku kennn KAHKAH


see ? siapa tak cuak weh tiba-tiba berasap macam ni sekali kan
lepas tu check ah kan sebab apa tiba-tiba berasap
rupanya air dalam kereta tu habis and kosong you know * aku taktahu apa nama entah *
then agak macam tak menyirap pulak kan pftt
ada lah peniaga-peniaga kat situ suggest kan tunggu sejam dulu untuk bagi enjin semua cool
then dah tunggu sejam tu , kitorang pon try lah nak bubuh air dalam tangki tu
then tiba-tiba dia berasap balik !
okayyy tak sejuk lagi rupanya ,
then peniaga tu suruh tunggu lah dalam dua tiga empat jam
and then kitorang pon pergi lah jalan-jalan sekitar padang besar tu


HAHA masa ni kitorang agak lupa sikit lah pasal kereta yang rosak tu
macam-macam benda yang kitorang beli
tapi aku just shopping keychain je kot . hihi :D


then kitorang pun balik semula kat kereta tu lepas dah puas membeli belah
memang dah sejuk time tu , and then aku pun ditugaskan pergi cari air
nasib baik lah ada tandas berdekatan kat situ , so aku pun buat muka tak tahu malu cakap kat makcik tandas tu nak masuk sebab nak isi air * motif taknak bayar tigaposen* HAHA
okay dapat masuk takpayah bayar ! :D
lepas dah isi minyak tu , nak dijadikan cerita sadis kannnn
kereta pulak tak boleh nak hidup
malapetaka betul ! --'
kitorang pun memang dah mati akal masa tu lagi-lagi tak dapat nak contact dengan pemilik kereta tu sebab tak save no dia
then punya lah gigih call kawan-kawan kolej tanya sape ada no pakcik tu
last-last nasib baik kawan haziq ada save no pakcik tu
dapat contact then pakcik tu suruh tunggu dalam setengah jam dia nak pergi sana
yeahh MENUNGGU lagi
haziq dah khairul yang dah rasa menyirap plus penat hari ni kerana menunggu
yeahh nasib baik kereta rosak kat padang besar yang ada ' supermarket ' at least ada lah tempat nak memborong ,
yeah that me , muka very very annoy plus benci menunggu
entah lah apa malangnya nasib kami ni . HAHA
see ? --'

saat-saat penting yang perlu diceritakan
yeahhh ini lah masa yang aku tunggu-tunggu !
dalam pukul 6 petang tu after dah penat berjalan dengan kereta yang ditukar dengan kereta rosak tu , kitorang pun balik lah nak pulangkan kereta
then call owner dia tanya ada kat mana sebab masa ni rumah memang kosong
apa punya business lah --'
then dia suruh tunggu dia sebab dia ada kat luar . haihhh MENUNGGU lagi
ada lah jugak setengah jam ktorang menunggu pakcik ni balik dari mana entah
then lepas dia dah sampai rumah dia , macam okay je lah kan tengok reaksi dia
tiba-tiba dia cakap pasal kereta yang rosak tu
mula-mula tu macam okay je lah kan bila dia cakap yang kereta tu tak boleh hidup apa semua
tapi bila dia dah mula panjang-panjang kan cerita , aku dah mula rasa macam lain macam dah
dia mula macam nak salahkan kitorang sebagai customer membuatkan kereta dia rosak
dengan alasan kenapa isi air waktu kereta tu tengah panas
so berlaku lah adegan bertekak kat depan rumah dia , okay fine aku tak pernah seumur hidup bergaduh mulut dengan seorang pakcik yang lebih tua dari aku
tapi pakcik tu yang lebih , dia salah kan kitorang rosakkan kereta dia
padahal salah dia sebab tak periksa keadaan kereta tu before bagi customer dia guna
bila dah jadi perkara macam ni , dia nak salahkan kitorang
tak ke korang rasa macam menyirap ?
ini baru first time aku pinjam kat tempat tu then benda ni jadi
so aku tak puas hati lah apesal pakcik ni nak salahkan kitorang
aku agak lantang jugak bersuara masa tu
memang panas masa tu eventho tengah hujan lebat
tiba-tiba isteri dia pulak masuk campur dalam hal ni
tapi kann yang tak boleh nak belah nya statement isteri dia macam ni
' makcik dengan pakcik baru semalam service kereta tu , semuanya okay je '
kau boleh fikir logic tak masa ni ?
takkan lah baru service then air dalam kereta tu boleh habis dalam setengah jam
aku pun cakap kat makcik tu logic ke tak
then dia boleh cakap macam ni
' mungkin hangpa dah pi jalan jauh , makcik mana tau kan '
that time aku rasa macam nak cabai je mulut makcik ni sesuka hati dia menuduh je
so aku bidas balik dia , pinjam tak sampai sejam dah rosak

waktu tengah hujan lebat macam ni lah adegan perang mulut tu terjadi
yeahh aku tahu sebagai seorang yang lebih muda kitorang kena beralah
tapi sebagai customer , so what the hell lah kalau kitorang nak mengalah
memang masa tu kitorang dah bertekak taknak kalah sebab owner dia tak habis-habis nak tegakkan benang yang basah
so last-last without ending
pakcik tu suruh kitorang balik before dia naik tangan kat kitorang
ewahhh bukan main lagi nak naik tangan bagai kat customer dia
memang tak lah kan
so kitorang pun macam dah panas blah macam tu je dengan satu ayat
' ini first and last time kitorang sewa kat sini ! '


sedih jugak sebab masa tu terpaksa call pihak kolej cakap kitorang terpaksa balik lambat atas faktor-faktor yang tak boleh di elakkan , nasib baik pihak kolej faham
masa kitorang balik tu dah maghrib , so perkhidmatan teksi memang takde time tu
call pakcik teksi sini sana semua kata kat rumah , so terpaksa lah kitorang berjalan kaki pulang ke kolej
tapi pertengahan jalan tu , ada lah satu teksi ni , nasib baik gilaaaa
tapiiiiiii errr malas nak cerita ! --'

story kami tak habis macam tu sahaja



so aku rasa nak habiskan menaip , penat sei menaip panjang-panjang ni
kesimpulannya yang aku boleh cakap

nak buat bisness tu kena lah ada perancangan yang sistematik , kalau takde perancangan memang semua customer anda lari !

kbai :)

Tuesday, October 11, 2011

DON'T EVER DOUBT WITH ALLAH

ASSALAMUALAIKUM


dalam dunia ni macam-macam ragam manusia kita dapat tengok
ada yang jenis tu jenis ni , ni belum lagi yang berjenis-jenis
setiap manusia ni mempunyai pelbagai sifat sendiri yang pasti berbeza antara satu sama lain
eventho manusia ni sama ( ada mata,telinga,kaki,tangan dll ) semua manusia berbeza identiti diri
bukti ?
tengok lah cap jari masing-masing , berani kerat jari lah kalau ada manusia mengaku cap jari dia sama dengan mak dia --,
okay aku sebenarnya nak cakap yang Allah ni maha berkuasa :)
and kita sebenarnya patut bersyukur dicipta kan menjadi manusia yang mempunyai akal dan fikiran
tapi aku pelik ,
kenapa masih ada manusia yang bila dia minta sekali pada Allah , dia fikir akan dapat masa tu juga and bila dia tak dapat then without usaha , dia mula sangsi pada kuasa ALLAH
pelik kan ?
kita kena lah berusaha dan minta dengan bersungguh-sungguh dengan Tuhan
kalau kita minta sekali , janganlah harap Tuhan nak bagi that time jugak
without usaha , siapa yang nak bagi sesuatu benda yang diminta . kan ?
so kena lah banyakkan meminta pada Tuhan , berusaha dan terus berusaha
jangan pernah sesekali give up meminta kerana Allah takkan memungkiri janjiNya pada umatNya yang sentiasa berusaha :)
USAHA ITU KAN TANGGA KEJAYAAN

since aku kat matrix ni , jujur aku selalu ada masalah
kadang-kadang tu aku rasa give up sangat till aku rasa stress
tapi kan
setiap kali solat , aku selalu doa kat ALLAH supaya aku diberi jalan nak selesaikan masalah
aku tak harap benda tu aku minta hari ni , hari ni juga dapat selesaikan
setiap kali solat , aku minta dan terus minta
and for the result
Alhamdulillah , masalah-masalah yang aku face now aku dah dapat selesaikan
rasa happy tu memang tak terkata lah kan ,
pasal laptop aku yang rosak ni pun dah settle , aku ingat mak aku will get angry lepas dapat tahu yang laptop rosak , tapi TAK
' benda nak rosak , nak buat macam mana '
YA ALLAH , aku rasa legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa . HIHI:)
then masalah laptop kawan aku jugak , aku pinjam laptop dia while laptop aku rosak
tapi bila sampai kat tangan dia balik , laptop tu jadi hidup segan mati tak mahu
aku rasa bersalah sangat sebab last pegang tu aku , then aku explain lah kat dia yang aku taktahu kenapa boleh jadi macam tu
stress kot fikir kan , dah lah hak milik orang lain ,
tapi aku lega bila dia cakap yang dia tak salahkan aku sebab sebelum ni ramai kot yang pinjam laptop dia
so maybe orang lain yang bersalah kebetulan benda tu nak rosak time last aku pegang
so aku rasa relief gila masa tu
one by one problem is settled . ALHAMDULILLAH

so now , you have to believe in ALLAH

' YA ALLAH , KAU BERIKANLAH JALAN PENYELESAIAN SETIAP MASALAH YANG AKU HADAPI , amin '

AKHIR KATA
PRAY FOR MY SUCCESSFUL :)

Tuesday, October 4, 2011

KAMI TAK GEGAR KEDAH PON

ASSALAMUALAIKUM
sila jawab sebab saya sayang andaa semua :')

malas nak fikir pendahuluan yang bombastic , otak tak berfungsi sepenuhnya --,
yeahh hari ahad yang indah plus tak hujan
ada orang sudi ajak budak hingusan ni pergi kedah , * ekceli tak lah ber-hingus sangat* HAHA
yelah , aku ni dah lah budak baik , asal minggu outing lelaki je , aku pergi tempat dekat-dekat je
paling jauh pun aku pergi kat supermarket terkenal kat arau ni
hello , awak semua ingat kat perlis ni takde pavillion ke ?
ada okay , tapi nama dia bukan pavillion , cuma c-mart je .. ala ini lah pavi kitorang . HAHA --,
okay okay , back to the story
pagi-pagi lagi dah kena bangun , sebab kitorang nak naik keretapi so timing dia pukul 10pagi
agak mengantuk tapi atas faktor FIRST TIME , muka jadi berseri-seri ^^,
oh em jay , first time kot aku pergi alor star , serious ! * buat muka kesian cepat !*

ini lah rombongan-rombongan yang pergi kedah tu
ohhh kitorang mengamalkan konsep
' lagi ramai lagi besttttttt '
so ada siapa-siapa tak puas hati dengan konsep 1Malaysia 1Matrik ni ?
haha

nampak tak budak kecik kat tengah-tengah tu ?
sila ignore-kan beliau sebab beliau memang comelll --'
okayy , yang pergi-pergi ni semua muka stended abang-abang dowhhh
so aku yang muka stended budak-budak ni terpaksa buat muka dewasa sikit
gila annoy
tapi gila bombastic
' muka wa ganas , tapi dalam hati wa ada taman beb '
siapa nak jawab ? tetttttttttt-

yeahhh , train station glemer abad ni !
pagi-pagi siapa je yang ada weh ?
so dats why lah lengang je , tapi dalam setengah jam lepas tu baru ada orang yang beli tiket
ini lah antara salah-satu transport terpenting budak-budak arau selain dari taxi
so aku bersyukur sangat sebab akhirnya dapat jugak naik keretapi . HAHAHA

tengok tu , tengok tu
muka semua nak bajet comel je , tapi still tak dapat mengalahkan aku ! - annoy - HAHA
menunggu ketibaan keretapi sambil menjadi model-model railway
so siapa nak menggunakan khidmat model railway sambilan
contact kami ye . HAHA XD
yeah yeah yeah nampak tak nampak takkkkkk ! * eksaited *
semua eksaited kan , hua hua
aku lagi ah eksaited
motifffffffttttt
guess me yang mana satu ?

berat lah sangat bola number 8 ni . kihkihkih


okay masa menunggu untuk pulang ke matrix tersayang
so leypark dulu kat depan city plaza
yeah budak-budak kedah mesti tau kan city plaza

okay lah , pukul 5petang kitorang pun naik lah train pulang ke matrix
dalam train tu jumpa ramai kot foreigner
apa lagi , kitorang guna lah ilmu-ilmu muet yang kitorang belajar dalam matrix ni
hua hua hua , kesian foreign-foreign tu
siapa suruh jumpa kitorang .. tak gitu ? :P

menarik kan cerita aku ?
so tak gheti-gheti nak comment ? kihkihkih :P

okay byebye muahmuahmuah