THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Thursday, April 4, 2013

SOME TIPS UNTUK LEPASAN SPM

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Ramai yang tanya kenapa dah lama tak update, kenapa blog takde entri baru, kenapa dah tak rancak dalam dunia blogging, kenapa dah jarang komen, kenapa dah jarang blogwalking dan kenapa handsome sangat? *krik krik krik* :p

Menjawab persoalan semua tu, sebenarnya diri ni masih je aktif seperti biasa, cuma bukan melalui medium blog ni tapi aktif dalam twitter dan instagram je. Hehe Retis dah sekarang ni main instagram je katakauu ( Follow lah HencekHaikal yeeee ). Demi melunaskann segala rindu yang bersarang di hati korang, nah kemunculan kembali hencek haikal mewarnai hidup anda . Katakauuu lagi. HAHA

Untuk pengetahuan semua orang, sekarang ni aku pun dah masuk semester II dan tahap kebizian pulak semakin berganda ganda ganda gandaaa. Kadang-kadang aku terfikir jugak, apa yang aku bizi sangat sampai tak ingat dunia ni ? Itulah kawan-kawan, sejak dah dilantik sebagai representative class ni tahap busy tu terlampau sangat nak nak tambah aku aktif dalam satu kelab ni dan jadi exco, mahu tidak bertambah busy =P

Alhamdulillah, result semester I pun dah buat aku tersenyum so untuk semester II ni aku kena struggle sikit untuk pastikan result nanti maintain je. Semoga tak jatuh aminnn 

Haritu, ada kawan ni lepasan SPM dan dia tanya kat aku mana lagi bagus ye samada ambil Matrikulasi? Asasi? Tingkatan 6? ataupun Diploma? Confirm-confirm lah kalau korang tanya aku memang aku jawab lah matrikulasi. Hehe :p Tapi actually tak jugak. 

Okay first sekali, korang kena set up hala tuju pembelajaran korang. Adakah korang nak sambung belajar hingga Degree? Master? atau setakat nak dapatkan Diploma je? Semua peringkat samada matrikulasi,asasi, Form 6 ataupun diploma semuanya boleh untuk korang terus sambung hingga peringkat yang lebih tinggi, cuma bezanya tempoh masa.   Kedua, kena ikut minat. Korang minat apa? Minat bidang masakan? minat bidang perakaunan? Minat bidang perubatan atau minat bidang kesenian? Cari sesuatu bidang yang korang nak belajar tu berdasarkan minat dan ofcourse lah sekali dengan kelayakan SPM korang. Hehe Untuk pengetahuan korang Matrikulasi cuma menawarkan bidang sains perubatan dan kejuruteraan serta bidang perakaunan sahaja. Ketiga, pilih bidang yang korang minat tu berdasarkan peluang pekerjaan yang korang rasa meluas pasarannya. Ini sebab untuk elakkan korang belajar dalam bidang yang memang korang minat tapi peluang pekerjaan sangat tipis dalam dunia ni. Cari bidang yang boleh memberi peluang pekerjaan yang bermacam-macam bukan tertumpu pada satu pekerjaan saja. Dan keempat, jangan lupa minta restu dan pandangan dari ibu bapa untuk bidang yang korang akan ceburi nanti samada dalam peringkat Matrikulasi, Asasi ataupun Diploma ;)

Taktahu lah kalau tips ni agak membantu korang buat keputusan, Huhu tapi jangan segan silu kalau ada apa-apa permasalahan atau pertanyaan nak tanya, boleh je direct tanya insyaAllah aku akan jawab dengan penuh hemahnya :p

Seriously, aku tak pernah terfikir langsung akan boleh sampai ke tahap ni. Dulu aku tak pandai dan aku langsung tak fikir pasal study. Tapi tengoklah sekarang. Huhu Alhamdulillah ;)


 InsyAllah akauntan suatu hari nanti :)


Sebahagian dari classmate yang bakal menjadi akauntan, InsyAllah :) 



Oppa Gangnam Style !!!

Thanks for reading, have a nice day ! ^^ Assalamualaikum

16 ribu orang sayang aku:

IBTISAM HASHIM said...

Alhamdulillah . semangat sikit rasanya bila baca .. i just got 7A's in spm .. nak pergi form six tapi umi abah tak bagi .. btw , pray for us ! for me :)thanks a lot abg aliff :)

Carl Lesmana said...

thanks for sharing =)

Arol Mubin said...

Hai retis! Teringat pulak zaman lepasan SPM dulu. Sambung form 6 sebab tak bersedia lagi nak tinggalkan rumah. Hahaha! Tapi form 6 pun best jugak! Walaupun selalu diperlekehkan. :D

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hahaaa.. comel nyee housmte n rumate ku :) rupanya ijah lbih tinggi yerk ;)

yana yani said...

saya pon budak akaun masa sklh dulu...amik je aliran akaun tpi x minat..adess seb baik pass pekse spm..huhuhu

DRC said...

Waahh.. ikut jejak langkah abg DRC lah... hahahaha..

Azwar Syuhada said...

Bagus tips ini,.untuk adik-adik di peringkat menengah.!! Serius, akaun memang best.. :)

Anonymous said...

Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this
post i thought i could also make comment due to this good
article.

my blog post: attac.at

Fieyqa Adelova said...

Bestnya kau! aku nak jadikan kau idola aku ah. hahaha. aku nak jadi akauntan jugak T___________T

Aliff Haikal said...

@IBTISAM HASHIM result dah okay nak pergi form six mende ? Pergi buat asasi atau matrik tuuu !

Aliff Haikal said...

@Carl Lesmana welcome :)

Aliff Haikal said...

@Arol Mubin hahahaha kalau form six selalu diperlekehkan, matrik plak selaalu dimomokkan T__T

Aliff Haikal said...

@вʋввℓɛ ρσρƨ kesitu plak haha

Aliff Haikal said...

@yana yani alhamdulillah, teruskan k :)

Aliff Haikal said...

@DRC hehehehehe

Aliff Haikal said...

@Fieyqa Adelova * malu * hehehe