THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, April 26, 2013

LUAS PELUANG KERJA PELAJAR AKAUN

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Jam menunjukkan 3 Pagi waktu Malaysia, dan daku masih berdiri tegak

Menghadap laptop

Kosong

Mencari idea

Nak update apa ni?

Tapp!

Lupa

Haritu, nak update sesuatu

Okay happy reading entry tak seberapa ni 

Idea kering lah. Hehehe

Sewaktu, sakan main twitter, ada seorang kawan ni tiba-tiba tanya kat aku, kalau ambil bidang akaun ni, boleh jadi apa je? Di sini, soalan dia adalah macam kalau ambil kursus perakaunan, cuma boleh jadi akauntan je ke? Rasanya macam itu lah kot soalan yang sebenar-benarnya dia nak tanya. Takpe. Dia tanya, kita jawab. hehe

Alang-alang orang dah tanya kan, so kita pun kena lah bukak kitab sikit. Kena lah revise balik apa yang lecturer dah cakap. Kena lah search kat google dan sebagainya. Takut tersalah bagi info, naiya kena jawab 

Menurut buku bertajuk ''Fundamental Accounting Principles'' terbitan Mc-Graw-Hills dalam halaman muka surat 7 menyatakan bahawa seorang pelajar kursus perakaunan bukan sahaja boleh jadi seorang akauntan, malahan boleh jadi macam-macam. Buku tu cakap lah, bukan aku yang cakap sebab aku masih ikut skema buku :p

Dalam bidang perakaunan, peluang untuk kerja sangat luas. Kita boleh kerja dalam bahagian kewangan, pengurusan, cukai dan sebagainya yang berkaitan dengan perakaunan. Senang cerita aku ringkaskan lah ek 

Financial (Kewangan)
  • Preparation Finance Statement
  • Analysis Finance
  • Auditing
  • Regulatory
  • Consulting
  • Planning
  • Criminal Investigation
Managerial (Pengurusan)
  • General Accounting
  • Cost Accounting
  • Budgeting
  • Internal Auditing
  • Consulting
  • Controller
  • Treasurer
Taxation (Cukai)
  • Preparation 
  • Planning
  • Regulatory
  • Investigations
  • Consulting
  • Enforcement
  • Legal services
  • Estate plans
Accounting-Related
  • Lenders
  • Consultants
  • Analysis 
  • Traders
  • Directors
  • Underwriters
  • Planners
  • Appraisers
  • FBI Investigators
  • Market researchers
  • System designers
  • Merger services
  • Business valuation
  • Forensic Accounting
  • Litigation support
  • Entrepreneurs 


Menjadi seorang pelajar perakaunan, kitorang bukan sahaje diajar tentang akaun, tapi kitorang diajar ilmu ekonomi, ilmu dalam bisnes, ilmu dalam matematik dan ilmu agama. Jadi sebab tu lah selain menjadi akauntan, kami boleh jadi macam-macam. Hehe macam iklan dalam astro MACAM-MACAM ADA

Aku sendiri, actually dah ada perancangan tersendiri lepas dah habis belajar ni. InsyAllah kalau dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dengan redha Allah dengan redha mak ayah :) Nak dapatkan gelaran chartered accountant k :p

Okaylah kalau ada apa-apa soalan yang berkaitan, boleh lah tinggalkan komen korang kat ruangan komen sebab aku sendiri dah taktahu nak taip apa ni. HAHAHA InsyAllah, aku akan jawab segala pertanyaan korang tu. 

Selamat membaca, Assalamualaikum :)

26 ribu orang sayang aku:

Fieyqa Adelova said...

nice! buat aku bersemangat lagi nak belajar akaun! hekhek. btw, chartered accountant tu mende weh?

sHida MaLik said...

terbaek ! *thumbs up ;)

sHida MaLik said...

~terbaekkkk ! *thumbs up.. ;))

Arol Mubin said...

Aliff, kau nak amek CAT ACCA eh? :) Kau ceritalah pasal Unisza. Tunjuk gambar sekitar kawasan Unisza.

Aliff Haikal said...

@Fieyqa Adelova chartered accountant bermaksud akauntan yang bertauliah. Akauntan yang diiktiraf oleh Accounting firm mcm MIA, ACCA dan sebagainya.

Aliff Haikal said...

@Arol Mubin Habis je belajar kena kerja dulu 2 tahun dgn finance firm/management firm untuk masuk dalam ACCA then ambil exam dengan dorang then insyAllah dapat chartered ;)

Anonymous said...

Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?

I mean, what you say is important and all.
Nevertheless just imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, "pop"!
Your content is excellent but with pics and videos, this website could
definitely be one of the best in its niche. Great blog!



My site ... ford Ranger

Anonymous said...

The current economic scenario when everyone is anxious about their business, jobs and future, encouraging social enterprises may not seem to be the right thing to do. But industry experts are of view that the present condition is best suited for social enterprises to take hold of the prevalent financial, social as well as environmental challenges.Espadrille is a classic rope soled shoe native of the French Mediterranean, this shoe is the new craze as men around the globe find out its comfort and simplicity. Espadrille first appeared in the Pyrenees mountains and have since become synonymous with summer and the ease of the French Riviera. The appeal of espadrille has steadily grown and they have been embraced by the fashion world. Fashion houses of repute such as Armani and Versace have all embraced espadrille and featured them on the runaway. It can be remembered that model Don Johnson sported a pair of these in the early years of NBC television series "Miami Vice".[url=http://www.cheaptomsbuy.com]Cheap Toms sale[/url] Toms Shoes For You With Fashion StyleThere are many in store distributors available and also you have the option to purchase your very own pair of TOMS Shoes online and have your TOMS delivered directly to your home. [url=http://www.onlinetomsoutlet.com]Toms Shoes Outlet[/url] In current time, espadrilles are considered an easy pack and versatile summer footwear for the males of all ages. Espadrilles come in multiple varieties, but the ones below are the finest on the moment. In a time span of 3 years TOMS shoes has been successful in providing shoes to more than 600,000 pairs of tiny little feet. [url=http://www.tomsfans.com]Cheap Toms[/url] The design of the shoes is enough to make you stand out of the crowd. The idea of the design of the shoes is derived from traditional Argentinean alpargata shoes, which are widely used by the local farmers. Due to their immense comfort ability, the brand is using them as their premier design format. On the other hand they are also a perfect gift for a child in need which not only provide him maximum comfort but also protects him from the germs present in the soil and ground. Toms shoes are not made of animal materials. Rather, they are completely vegan-friendly. They are extremely light weight and are made of rubber soles. They have a sock-like surface inside, which eliminate the need for wearing a pair of socks.
Relate Post
[url=http://www.infotech2.com/?p=62#comment-162]toms online high quality for you discount buy[/url]
[url=http://festivalducourt-lille.com/archives/spip.php?page=forum&id_article=750]best toms high quality for you discount online[/url]

Anonymous said...

You're so cool! I don't think I've truly read through anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This web site is something that's needed
on the web, someone with a bit of originality!

Feel free to surf to my web-site: рейсы томск москва

Anonymous said...

First off I want to say superb blog! I had a
quick question which I'd like to ask if you don't mind.
I was interested to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing.

I have had a hard time clearing my thoughts in getting
my ideas out there. I truly do enjoy writing
however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure
out how to begin. Any recommendations or hints?
Thanks!

Feel free to visit my page :: ranger forum

boni kacak said...

wah.. memang terbaik.. banyak lagi cabang2 pekerjaan bila ambil jurusan akaun ni ye.wah.. semgoa berjaya kat member bro tu tau..

Aliff Haikal said...

@boni kacak Hehehe thanks boni kacak :3

jawatan kosong said...


sapa sapa tengah cari jawatan kosong meh ke blog ni
jawatan kosong di malaysia

Anonymous said...

Professionals only concentrate high on areas that should
cured. May find new insurance people offering many free benefits to
get your business.

Also visit my web page :: prywatny detektyw

aina izati said...

Waalaikummussalam :))
Sye pun belajar dalam aliran Sains Perakaunan jugak. :)
Kekadang sedih pun ada jugak bila ada org tanya "budak akaun nanti dah habis ngaji keluar nanti nk kerja apa.?" rasa mcm diperlekehkan =,= #Ceyywahh hehe.
Dan sye sekarang dah tau yg peluang pekerjaan sebagai pelajar akaun sgt luas. :)
Time kasih pemilik blog "ekaldude.blogspot.com/" HEE :))

Anonymous said...

saya amat berasa gembira bekerja pegrusan dan perakaunan di syarikat aeon qb,yg menjadikan smgat dlm prosedur account,mmberi cabaran spnjang harian..syukur alhamdulillah..

Dini Adli said...

Alif , senang ke kerja jadi akauntan ? gaji berapa ?

Aliff Haikal said...

@Dini Adli apa2 pekerjaan, kalau kita minat dan suka. akan jadi mudah dan seronok :)

nur amalin said...

kalau nk jadi arkitek boleh tak jika masuk aliran akaun

meow wabbit said...

Somehow, i dont know how. you light the accountant spirit up! thank you.

Dira Rozaini said...

Masa secondary dulu prinsip perakaunan selalu dapat A ye? Lepas spm dulu masuk mana? Apa cabaran belajar perakaunan dekat U? Sekarang still on degree or dah sambung ke professional course? Boleh share apa2 tips yg penting n berguna utk saya teruskan dgn pendirian saya utk sambung dalam bidang perkaunan lepas spm ni? Saya bercita cita nak dapatkan title public or register accountant. Cikgu saya kata utk ambil professional course memang susah gila2. So saya nak buat preparation daripada sekarang, apa yg perlu saya buat.. fyi saya form 5

Aliff Haikal said...

@Anonymous Alhamdulillah :)

Aliff Haikal said...

@nur amalin Hi awak Hehehehe nak jadi arkitek boleh je kalau nak masuk bidang perakaunan ni tapi lepas habis study akaun awak kena belajar pulak lah kos arkitek. Sbb arkitek more to sains ^_^

Aliff Haikal said...

@Dira Rozaini Actually dapat merasa A bila dah naik form 5. Masa form 4 selalu gagal sebab tak faham apa tu perakaunan. i was lost that time . Bila dh betul2 faham perakaunan ni, sy catch up balik apa yg sy tertinggal and alhamdulillah i got A in SPM. Alhamdulillah . Lepas je habis dari sekolah. Sy sambung belajar di Matrik ( kolej matrikulasi perlis) dalam bidang perakaunan. Dan sekarang sedang melanjutkan pelajar dalam ijazah perakaunan di Terengganu.

APa yg awk betul2 perlukan skrg adalah faham konsep asas perakaunan supaya awak tk lost bila dah sambung ke peringkat yang paling tinggi nanti. Kalau nak tanya apa2. boleh contact sy di facebook :)

kirin said...

Kalau sy nak ambik course psikologi boleh tak?

Auni Rohimi said...

awak time belajar matrik dulu, pointer dapat bape? untuk lanjutkan pelajaran ke ijazah perakaunan tu.. 4 flat ke :3