THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, May 10, 2013

AHHH WHY U SO CUTE A ?

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Ada satu cermin, di balik tembok usang itu. Ada seseorang disitu, memandang tepat bayangan dirinya di dalam cermin tersebut. Tubuh badannya elok, rupa parasnya menawan, minda akal fikirannya waras. Dibelek-belek lagi tubuh badannya, tiba-tiba menitis air mata putih menyusuri halusan-halusan kulitnya. Lantas, diseka air mata itu dan terus dia bersyukur kepada Yang Maha Esa atas nikmat pemberianNya ini..

Jeleknya aku bermadah =P

Ya

Manusia itu tiada seorang pun yang sempurna


Alhamdulillah minggu lepas punya minggu punya lepas punya minggu, kelab ''We Care Malaysia Unisza'' yang dianggotai oleh aku telah berjaya buat lawatan ke rumah Kanak-Kanak Terencat Akal, Kuala Terengganu. Dengan sebuah bas Unisza dan 40+ orang, kitorang melawat kanak-kanak yang menghidap penyakit syndrom down kat Kuala Terengganu ni. Alhamdulillah Allah permudahkan 

Actually, waktu presiden kelab ni bagitau nak buat lawatan ke Rumah Kanak-Kanak Terencat Akal dalam kepala otak aku dah terfikir budak-budak, yang comel-comel yang bagai semua tu. Tapi bila sampai je kat situ, aku agak sikit terkejut lah sebab bukan budak-budak yang ada kat situ, tapi yang dah berusia dan yang paling muda umur dia 18 Tahun. Actually, mula-mula tu aku macam agak kecewa sebab aku ingat budak-budak yang ada kat situ, tapi sebenarnya orang dewasa. Mula-mula lah . Tapi bila lama-lama kat situ, actually dorang ni walaupun dah dewasa perangai dorang masih macam kanak-kanak. Comeeeeel sangat dorang ni. Hehehehe. Melayan kerenah dorang boleh buat kita khayal tau. Betapa comelnya dorang ni :)

Walaupun dorang ni dewasa, perangai dorang macam kanak-kanak. Dorang bermain dengan dunia dorang je. Kita boleh nak berkomunikasi dengan dorang,tapi jangan expect dorang akan faham apa yang kita cuba sampaikan sebab dorang akan faham mengikut cara dorang :_)


Nama dia Emi, dia ni sporting tau. Dia ni suka menari dan menyanyi. Mula-mula dia malu, tapi lepas kami bukak muzik, dengan tiba-tiba dia bangun dan menari. Hehehe Kelakar pun ada jugak sebab dia akan cuba menari macam apa yang kita tunjuk. Kalau kita buat menari cucuk bulan, nanti dia buat lah menari cucuk bulan. Hehehehe

Aku lupa nama dia apa sebab dia tak berapa nak layan kitorang sangat, tapi aku cuba untuk buat dia respon apa yang kitorang buat. Dia suka gelak, bila kitorang main dengan kawan-kawan dia, tiba-tiba dia akan gelak. Hehehe taktahu apa yang lucu tapi dengar je dia gelak, kitorang pun apa lagi gelak sama-sama lah. Masa Emi menari, entah tiba-tiba dia bangun join Emi menari sama. Tapi tak lama lepastu dia duduk balik. Malu ! :p



Yang baju hijau putih ni aku pun lupaaa dah nama dia Hehehehe. Masa first kami sampai pintu pagar rumah ni, dia nampak and dia terus lari pergi ke pintu pagar. Dia nak sapa kami mungkin, oh so sweet tau bila datang-datang ada penyambut tetamu. Hehehe Dia tak pandai nak bagi reaksi muka, reaksi muka dia cuma satu je and kadang-kadang confuse jugak dia nak apa sebenarnya ni. Hehehe BTW dia kuat makan. Penjaga rumah ni cakap kalau ada makanan pesakit lain yang tak habis, dia lah yang akan habiskan. Masa kami tolong penjaga rumah ni masak, tiba-tiba dia datang dapur sambil ketuk perut dia tanda dia lapar lah tu. Tak senang duduk kehulu kehilir cari makanan. Comel sungguh tengok gelagat dia :D Dia makan je apa yang kita suap. Macam kanak-kanak kan? 


Masa kitorang tengah main dengan yang lain, Udin tak campur. Dia dengan dunia puzzle dia. Kitorang ajak dia bersembang pun dia tak nak layan. Kitorang usik dia pun dia taknak layan. Kitorang taktahu nak buat apa, kitorang just biarkan dia dengan puzzle dia. And then lepas habis waktu makan, tiba-tiba Udin duduk dengan kitorang kat ruang tamu. Masatu, gaya dia macam nak berkomunikasi and memang betul pun dia nak main dengan kitorang gak. Hehehehe Dan sebenarnya kenapa si Udin pada mulanya taknak layan kitorang sebab dia malu. Ishh Udin ni, buat apa lah nak malu dengan kitorang.




Dalam ramai-ramai yang ada, aku paling suka layan dia ni. Sebab dia comel. Hhehe Nama dia Ahmoi, mula-mula dia duduk je main dengan bahan binaan apatah nama nya tu. Tak layan orang gak. Tapi lama-lama dia macam boring, dia suruh kitorang simpan barang mainan dia tu. Masa ni lah aku duduk sebelah dia. Aku bersembang dengan dia. Hehehe Dia takboleh nak cakap bahasa melayu sangat sebab dia ni chinese. Aku suka sebut perkataan ''Comel'' then dia akan ikut cakap benda yang sama. Ahhhhhhh why so cute ahmoi ? Hehehehe

Keadaan “Down Syndrome” terjadi bila kromosom (baka) dalam tiap-tiap pecahan sel tidak sempurna.. Pada kebiasaannya, setelah telur disuburi (bergabung), terjadilah pecahan sel di mana tiap-tiap sel mengandungi 23 pasangan kromosom (46 kromosom). Sel-sel ini terus berlipat ganda dan menyerupai sifat-sifat sel yang terdahulu daripadanya. Dalam “Down Syndrome”, kromosom-kromosom dalam tiap-tiap pecahan sel dari awal lagi tidak berpasangan dengan sempurna. Ada kecacatan dalam pecahan sel ini. Ada tiga jenis “Down Syndrome” yang boleh berlaku.  

Kanak-kanak syndrome down ni bukanlah golongan yang harus disisihkan, kita yang normal ni lah yang patut beri kasih sayang, perhatian untuk dorang. Tak banyak, curahkan kasih sayang kat mereka. Kepada yang ada ahli keluarga syndrome down, kalau mampu untuk jaga kenapa perlu hantar mereka ke pusat jagaan ? Mereka juga ada perasaan, ada rasa ingin disayangi. Allah ciptakan mereka istimewa, seharusnya dijaga dengan baik mungkin. Tapi takpelah kat Malaysia ni banyak pusat jagaan untuk kanak-kanak istimewa ni, harapannya agar kita menghulurkan bantuan supaya dapat meringankan beban mereka. InsyAllah :)



Thanks for reading ! :")



5 ribu orang sayang aku:

Asyiffa Aida ♥ said...

you guys did a good job. teruskan :')

boni kacak said...

golongan2 ni memang comel bro.. dulu aku kerja kat kantin sekolah, selalu layan budak2 macam ni.. memang dorang sangat special.. lagi satu, perasaan dorang ni sangat sensitif tau.. penyayang.. dan sangat comel

Ikin Ismail said...

omey nya.. teringin dtg tengok tp xpernah ada yg bwt since sekolah lg -.-

Rabi'atul said...

saya pun ada kezen syndrom down.. he's so clever..tringin gk nk g umh2 mcm nie tpi xde pluang lg ;)

P#eoniX said...

hiba biler dengar citer ko neh...n'way,aku penah gak jumpe budak cam dorang neh...dorang neh mudah mesra n slalu heppy jer cam x der masalah...kadang-kadang sampai aku terleka dari kerja sendiri sebab layan dorang...tapi,kesabaran orang yang layan kerenah dorang hari-hari memang x boleh aku ungkapkan ngan kata-kata...nice sharing!!!