THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, April 26, 2013

LUAS PELUANG KERJA PELAJAR AKAUN

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Jam menunjukkan 3 Pagi waktu Malaysia, dan daku masih berdiri tegak

Menghadap laptop

Kosong

Mencari idea

Nak update apa ni?

Tapp!

Lupa

Haritu, nak update sesuatu

Okay happy reading entry tak seberapa ni 

Idea kering lah. Hehehe

Sewaktu, sakan main twitter, ada seorang kawan ni tiba-tiba tanya kat aku, kalau ambil bidang akaun ni, boleh jadi apa je? Di sini, soalan dia adalah macam kalau ambil kursus perakaunan, cuma boleh jadi akauntan je ke? Rasanya macam itu lah kot soalan yang sebenar-benarnya dia nak tanya. Takpe. Dia tanya, kita jawab. hehe

Alang-alang orang dah tanya kan, so kita pun kena lah bukak kitab sikit. Kena lah revise balik apa yang lecturer dah cakap. Kena lah search kat google dan sebagainya. Takut tersalah bagi info, naiya kena jawab 

Menurut buku bertajuk ''Fundamental Accounting Principles'' terbitan Mc-Graw-Hills dalam halaman muka surat 7 menyatakan bahawa seorang pelajar kursus perakaunan bukan sahaja boleh jadi seorang akauntan, malahan boleh jadi macam-macam. Buku tu cakap lah, bukan aku yang cakap sebab aku masih ikut skema buku :p

Dalam bidang perakaunan, peluang untuk kerja sangat luas. Kita boleh kerja dalam bahagian kewangan, pengurusan, cukai dan sebagainya yang berkaitan dengan perakaunan. Senang cerita aku ringkaskan lah ek 

Financial (Kewangan)
  • Preparation Finance Statement
  • Analysis Finance
  • Auditing
  • Regulatory
  • Consulting
  • Planning
  • Criminal Investigation
Managerial (Pengurusan)
  • General Accounting
  • Cost Accounting
  • Budgeting
  • Internal Auditing
  • Consulting
  • Controller
  • Treasurer
Taxation (Cukai)
  • Preparation 
  • Planning
  • Regulatory
  • Investigations
  • Consulting
  • Enforcement
  • Legal services
  • Estate plans
Accounting-Related
  • Lenders
  • Consultants
  • Analysis 
  • Traders
  • Directors
  • Underwriters
  • Planners
  • Appraisers
  • FBI Investigators
  • Market researchers
  • System designers
  • Merger services
  • Business valuation
  • Forensic Accounting
  • Litigation support
  • Entrepreneurs 


Menjadi seorang pelajar perakaunan, kitorang bukan sahaje diajar tentang akaun, tapi kitorang diajar ilmu ekonomi, ilmu dalam bisnes, ilmu dalam matematik dan ilmu agama. Jadi sebab tu lah selain menjadi akauntan, kami boleh jadi macam-macam. Hehe macam iklan dalam astro MACAM-MACAM ADA

Aku sendiri, actually dah ada perancangan tersendiri lepas dah habis belajar ni. InsyAllah kalau dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dengan redha Allah dengan redha mak ayah :) Nak dapatkan gelaran chartered accountant k :p

Okaylah kalau ada apa-apa soalan yang berkaitan, boleh lah tinggalkan komen korang kat ruangan komen sebab aku sendiri dah taktahu nak taip apa ni. HAHAHA InsyAllah, aku akan jawab segala pertanyaan korang tu. 

Selamat membaca, Assalamualaikum :)

Saturday, April 20, 2013

INGAT PENYAKIT BIASA,RUPANYA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Lama rasanya tak menulis kan, sorry sebab sibuk dengan belajar. Sibuk satu hal, yang kedua nya tak ada idea. Stress tau duduk depan laptop nak update blog tapi idea tak datang. Mengalahkan stress nak siapkan assignment. Hehee 

Baru-baru ni, aku cuti mid-sem. So cuti seminggu tu, haruslah kena balik rumah tercinta. Jumpa mak, jumpa ayah, jumpa kakak, jumpa abang, jumpa adik-adik dan paling penting jumpa kucing-kucing tercinta. Hehe 

Sebulan yang lepas, rasanya dalam tiga minggu sebelum nak cuti lah, tangan aku, kaki aku semuanya gatal-gatal. Bila aku garu, memanglah gatal tu hilang tapi yang tak bestnya bila jadi luka. So nak taknak, aku terpaksa garu jugak sebab gatal sangat. Tapi tu yang terpaksa tahan sakitnya luka sebab garu tu. Agak lama jugak aku alami gatal-gatal ni. Aku ingatkan gatal biasa je, so aku pun buat biasa jelah. Then teringat dulu-dulu mak aku pernah cakap kalau nak hilangkan rasa gatal sapu dengan garam. Then aku pun gigihlah pergi cari garam kat kafeteria U aku. Setiap malam sebelum tidur aku tenyeh dengan garam sampai rasa lega. Pedih tu jangan cakap, menitis air mata tahan pedih kena garam. HAHA tapi nak buat macam mana kan, nak taknak kena lah tahan. 


Mula-mula guna garam tu, agak menjadi lah sebab gatal pun dah kurang. Tapi yang pelik, gatal tu tak hilang. Asyik gatal je eventho dah pakai garam. Aku tak ambil pusing sangat, asal gatal je aku tenyeh dengan garam. Asal gatal je aku tenyeh dengan garam. Then kawan aku tetiba bagi petua kalau nak hilangkan rasa gatal rendam tangan dan kaki dalam air suam. Aku pun ikut lah cara dia, jerang air sampai panas lepastu campur dengan air sejuk. Gila kau tak pedih tangan aku bila rendam dengan air suam. Sabar jelah kan kata nak sembuh. Benda yang sama jugak, mula-mula je rasa okay tapi tetap gatal tak hilang. Aku dah stress ni sebab kesan dari aku garu habis tangan dengan kaki sampai luka tu meninggalkan kesan luka. Kesannya kaki dengan tangan aku jadi hodoh kau tahu. HAHA -.-

Bila semua cara aku buat tak menjadi, aku dah redha dah. 

Masa balik cuti haritu, kakak aku tegur kenapa tangan dengan kaki aku nampak teruk. Then aku pun mengadu kat dia semua benda. Kakak aku ni salah seorang staff kat klinik so kalau aku mengadu kat dia memang dia dah dapat agak lah sebenarnya aku ni kenapa. Huhu

Kakak aku suruh aku check kat klinik yang dia kerja, mula-mula aku malas tapi bila kakak aku dah ugut cakap nanti kaki aku makin teruk nak taknak aku kena lah pergi check.

Apa yang kakak aku cakap memang betul, doktor pun cakap benda yang sama. Rupanya aku bukan kena gatal biasa, tapi kena kudis buta. Sebut je pun aku rasa macam arghhhhhhhh tidakkk !

Antara tanda-tanda seseorang kena kudis buta adalah gatal di sekitar tangan, kaki, peha dan celah-celah mana yang patut. Gatal pulak sehingga boleh menyebabkan luka. Sebab-sebab boleh kenanya penyakit kudis buta ni satunya adalah dari tilam kita sendiri, cara pemakaian kita. Mostly yang selalu kena penyakit kudis buta ni adalah budak-budak asrama, macam aku ni. So kepada yang duduk asrama tu, rajin-rajinlah jemur atau bersihkan tilam/bantal/bantal peluk korang.

Lepas dah kena bebel dengan kakak, mak aku semua, terpaksa lah aku disiplinkan diri lepas ni untuk sentiasa bersihkan tilam/bantal/bantal peluk semua. Taknak dah kena penyakit kudis buta ni. Huhu

Alhamdulillah lepas dah guna ubat anti kudis buta, gatal-gatal aku semuanya dah beransur pulih. Sekarang ni aku kena rajin sapukan losyen kat bahagian-bahagian parut luka tu. HAHA korang jangan gelak ok !

So nasihat aku kepada korang kat luar sana, kalau korang rasa korang kena simptom-simptom macam aku yang gatal taknak hilang tu, better korang pergi check kat klinik atau hospital. Takut-takut korang kena penyakit kudis buta especially budak asrama. OK? 



Thanks reading and have a nice day :)

Tuesday, April 9, 2013

KETUA TINGKATAN DIBELASAH TERUK

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Dapat je video ni terus aku nak update blog, bagi aku ini bukan isu remeh temeh, tapi dah masuk kes berat. Lepas tengok video ni, rasa geram kat budak-budak yang belasah ketua kelas ni. Apa dorang ingat sampai nak belasah ketua kelas ni? *marah*





Aku sebagai bekas ketua tingkatan kat sekolah dulu, eh promote diri pulak hehe actually faham situasi yang berlaku ni. Mungkin student ni tak puas hati dengan ketua dia sebab ketua dia report apa-apa yang yang berkaitan salah laku budak ni kat guru disiplin, atau mungkin handphone dia kena rampas dengan pengawas lepas diadu oleh ketua kelas dia, atau rokok yang dia bawak kantoi dengan guru disiplin lepas ketua dia report atau dendam lama kat ketua kelas dia ni. Tapi, walau apapun alasan yang ada, tak sepatutnya kau belasah ketua kelas kau !

Apa yang ketua kau buat, adalah untuk kebaikan kau. Kau bawak rokok, haruslah ketua kau report, kau ponteng kelas haruslah ketua kau report, kau buat salah haruslah ketua kau report. Sebab apa? Sebab ini semua tanggungjawab dia ! Tanggungjawab seorang ketua kelas. 

Tapi aku respek ketua kelas dia, sebab apa ? Sebab tak melawan. Bukan tak melawan sebab lemah, lembik, pengecut tapi tak lawan sebab taknak benda ni jadi makin keruh. Kau nampak tak dalam situasi tu dia berapa orang? Si pembelasah ni berapa orang? Kalau dia balas balik, sah-sah makin teruk. And the worst is, mesti bila dia balik dari sekolah lagi teruk kena belasah. 

Takpe, jangan risau. Pihak Polis Diraja Malaysia dah pun minta kita semua beri kerjasama untuk pihak PDRM tangkap samseng-samseng kecil ni. Orang datang sekolah untuk belajar jadi orang yang berguna, bukan untuk jadi samseng yang pukul ketua kelas. 


One more thing lah kan, lepas kau dah habis sekolah masa tu kau baru sedar benda yang kau buat semua ni hanyalah benda bodoh dan sia-sia selama kau datang sekolah. Dan tak mustahil, suatu hari nanti kau akan kenang balik semua ni dan rasa menyesal dengan apa yang kau dah buat. Percayalah :)

Share semoga semua samseng-samseng ni ditangkap polis. Amin


Thursday, April 4, 2013

SOME TIPS UNTUK LEPASAN SPM

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Ramai yang tanya kenapa dah lama tak update, kenapa blog takde entri baru, kenapa dah tak rancak dalam dunia blogging, kenapa dah jarang komen, kenapa dah jarang blogwalking dan kenapa handsome sangat? *krik krik krik* :p

Menjawab persoalan semua tu, sebenarnya diri ni masih je aktif seperti biasa, cuma bukan melalui medium blog ni tapi aktif dalam twitter dan instagram je. Hehe Retis dah sekarang ni main instagram je katakauu ( Follow lah HencekHaikal yeeee ). Demi melunaskann segala rindu yang bersarang di hati korang, nah kemunculan kembali hencek haikal mewarnai hidup anda . Katakauuu lagi. HAHA

Untuk pengetahuan semua orang, sekarang ni aku pun dah masuk semester II dan tahap kebizian pulak semakin berganda ganda ganda gandaaa. Kadang-kadang aku terfikir jugak, apa yang aku bizi sangat sampai tak ingat dunia ni ? Itulah kawan-kawan, sejak dah dilantik sebagai representative class ni tahap busy tu terlampau sangat nak nak tambah aku aktif dalam satu kelab ni dan jadi exco, mahu tidak bertambah busy =P

Alhamdulillah, result semester I pun dah buat aku tersenyum so untuk semester II ni aku kena struggle sikit untuk pastikan result nanti maintain je. Semoga tak jatuh aminnn 

Haritu, ada kawan ni lepasan SPM dan dia tanya kat aku mana lagi bagus ye samada ambil Matrikulasi? Asasi? Tingkatan 6? ataupun Diploma? Confirm-confirm lah kalau korang tanya aku memang aku jawab lah matrikulasi. Hehe :p Tapi actually tak jugak. 

Okay first sekali, korang kena set up hala tuju pembelajaran korang. Adakah korang nak sambung belajar hingga Degree? Master? atau setakat nak dapatkan Diploma je? Semua peringkat samada matrikulasi,asasi, Form 6 ataupun diploma semuanya boleh untuk korang terus sambung hingga peringkat yang lebih tinggi, cuma bezanya tempoh masa.   Kedua, kena ikut minat. Korang minat apa? Minat bidang masakan? minat bidang perakaunan? Minat bidang perubatan atau minat bidang kesenian? Cari sesuatu bidang yang korang nak belajar tu berdasarkan minat dan ofcourse lah sekali dengan kelayakan SPM korang. Hehe Untuk pengetahuan korang Matrikulasi cuma menawarkan bidang sains perubatan dan kejuruteraan serta bidang perakaunan sahaja. Ketiga, pilih bidang yang korang minat tu berdasarkan peluang pekerjaan yang korang rasa meluas pasarannya. Ini sebab untuk elakkan korang belajar dalam bidang yang memang korang minat tapi peluang pekerjaan sangat tipis dalam dunia ni. Cari bidang yang boleh memberi peluang pekerjaan yang bermacam-macam bukan tertumpu pada satu pekerjaan saja. Dan keempat, jangan lupa minta restu dan pandangan dari ibu bapa untuk bidang yang korang akan ceburi nanti samada dalam peringkat Matrikulasi, Asasi ataupun Diploma ;)

Taktahu lah kalau tips ni agak membantu korang buat keputusan, Huhu tapi jangan segan silu kalau ada apa-apa permasalahan atau pertanyaan nak tanya, boleh je direct tanya insyaAllah aku akan jawab dengan penuh hemahnya :p

Seriously, aku tak pernah terfikir langsung akan boleh sampai ke tahap ni. Dulu aku tak pandai dan aku langsung tak fikir pasal study. Tapi tengoklah sekarang. Huhu Alhamdulillah ;)


 InsyAllah akauntan suatu hari nanti :)


Sebahagian dari classmate yang bakal menjadi akauntan, InsyAllah :) 



Oppa Gangnam Style !!!

Thanks for reading, have a nice day ! ^^ Assalamualaikum