THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, January 18, 2013

KONTROVERSI BAWANI DAN SHARIFAH ZOHRA.

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA



 
Bawani  dan Sharifah Zohra

Tanpa pendahuluan berbunga-bunga, aku nak direct to the point je. Boleh kan? *muka serious*


''who the fuck sharifah think she is..... asking a pure warganegara malaysia to go out frm the country...... for god damn sake sharifah, u want malaysia to be compared to other country for other purposes its okay, but compare for free studies u talk like shit..... if i was u, i wil pack my back go back to where u came frm... stop showing off with ur degree....... it wont take us to tore it up and chuck it into ur mouth......... u aso eat cows n goats, drink sharkfin soup and scold dogs right!!!!!''

''tahap dewa kebodohan sharifah zohra ni...''

''you're rude sharifah...you must face her for a apology...a degree holder like u are more like dumb degree holder...what a shame,it was happen at my former university...and never expect this institution was humiliated with this situation...but, poor you that BN acted like never recognize u and no one support u...U are brave BAWANI...and let we send sharifah out from MALAYSIA...than you...''

''bodoh punye sharifah,bg la org 2 bcakap smpai hbis dlu!! nmpak sgt goyang..pstu da xde modal nk ckp pelawa galaxy note kt student,yg pasal binatang tu xde kaitan langsung dgn topik bualan,nmpk sgt die da tunjuk kbodohan die dpn org rmai...''

''Stupid Sharifah. BN cocksucker. Embaressment to the country and bangsa. People like you nvr progress. Talk rubbish. Product of local education. Animals have probs? Haha.''

''Since you said you are Degree and Bawani is O Level, she should listen to you, let me tell you, I am master Degree and you only Degree, which mean I look down you cos you only Degree, you are nothing compare to me, you should obey me cos you only Degree, knee down and let me slap you cos you only Degree!''

Ini semua petikan beberapa komen yang aku copy and paste dari komen kat youtube. Berani sungguh dorang komen sampai macam tu sekali. Komen berunsur fitnah, menghina, mengutuk dan mengaibkan. Aku baca komen-komen dorang sampai tak sanggup dah nak baca banyak-banyak. Komen untuk video yang berdurasi selama setengah jam , tapi belum tengok full video dah macam-macam fitnah yang dilontarkan. Siapa yang bersalah ? 

Kita tengok sekali pintas kandungan dalam video tu ok. Dari apa yang aku boleh describekan

1) Bawani dakwa Puan sharifah ni mengatakan bahawa Ambiga tu pencetus Anarki di Malaysia, A.samad said pencetus orang gila-gila yang buat demonstrasi kat jalan raya ( Puan Sharifah menafikan dia ada cakap tentang A.samad said dan ayat bawani '' You tak kata tapi saya yang kata mereka bersama'' ), seterusnya dia memberi kenyataan bahawa Perhimpunan Bersih itu adalah LEGAL dan dia suruh kita pergi baca sendiri kenapa High Court kata perhimpunan bersih tu legal. Last sekali dia cakap '' Takpe, banyak orang boleh beri banyak pendapat ''

2) Isu perhimpunan membantah PTPTN dan isu tentang pendidikan percuma. Kemudian Bawani kaitkan dengan negara Argentina, Venezuela, Brazil dan Cuba dalam isu ini. Bawani pertikaikan kenapa negara-negara seperti ini boleh memberikan pendidikan percuma sedangkan negara kita takboleh. Lepastu dia beri keterangan tentang PTPN dan cakap peruntukan untuk PTPTN ni 28 Billion dan peruntukan keseluruhan dari pelbagai penaja dikatakan mencecah 200 Billion untuk satu tahun. Bawani sekali lagi mempertikaikan kenapa dari 200 Billion yang diperuntukkan itu, kerajaan tak boleh bagi walhal 10 billion pun. DAN 

Puan Sharifah terus mematikan hujah Bawani dengan '' Listen! Listen! Listen!.......'' ( aku rasa ini kesilapan Puan Sharifah sebab dia tak bagi Bawani habiskan hujah, tapi what she did is for a reason. Korang boleh fikirkan)

Puan sharifah dia tak balas kenyataan Bawani dengan hujah direct, dia balas dengan kenyataan yang berkias. 

1) Semua manusia ada masalah malahan haiwan sekalipun. 
2) Manusia suka complain, complain, complain 
3) Manusia ni rakus 
4) Puan sharifah sokong satu perkara tentang Ambiga, iaitu tentang isu '' Human right '' yang mereka perjuangkan tapi dia tak sokong cara Ambiga mengheret wanita dan kanak-kanak dalam protes jalanan yang pernah diadakan. 

Okay mari kita bongkarkan satu persatu dan harini kita jawab sikit persoalan yang diutarakan oleh Bawani . 

Apa itu anarki?

''Anarkisme merupakan suatu falsafah dan cara hidup yang menolak pemaksaan kedaulatan sesuatu kerajaan ke atas seseorang. Di dalam erti makna yang lebih besar, anarkisme menolak kerajaan yang berasaskan paksaan ataupun yang berjangka panjang. Pemikiran ini juga menyokong pemansuhan kerajaan. Anarkisme merupakan satu fahaman yang percaya bahawa kerajaan adalah satu badan yang berbahaya dan tidak diperlukan oleh individu dan masyarakat.'' SUMBER

Menurut kamus dewan bahasa dan pustaka edisi empat memberi takrifan bahawa PENCETUS itu didefinasikan sesuatu yang mencetuskan-idea. Jadi, adakah Ambiga itu pencetus anarki dengan membuat demonstrasi di jalan raya ? Fikirkan

Isu pendidikan percuma dan kaitan dengan negara-negara yang di nyatakan . Ini jawapan yang diberikan oleh Parti Sosialis Malaysia ( SUMBER )

Listen, listen, listen. Menjawab tuduhan Bawani, ahli Parti Sosialis Malaysia. Isu pendidikan percuma : 

1. Argentina. Memang pendidkan di negara berkenaan percuma dan terbuka kepada sesiapa sahaja. Tetapi, terdapat banyak kos tersembunyi di negara berkeaan seperti pelajar harus membayar kos pengakutan dan pelbagai kos-kos lain yang mengarut. Pemberian biasiswa di negara berkenaan yang tidak sama rata sebenarnya telah mengabaikan golongan yang berpendidikan rendah untuk masuk ke dalam universiti. 9 daripada 10 pelajar yang memasuki universiti di Argentina datang daripada golongan kaya.

2. Negara dunia ketiga seperti Sri Lanka dan Mauritius mengamalkan pendidikan percuma?

Sebelum nak bercakap mengenai Sri Lanka, fahamkan dulu sistem pendidikan mereka. Hanya 10 peratus sahaja mereka yang layak memasuki university, selebihnya akan terpiggir. Inilah harganya yang perlu dibayar. Mengenai soal Mauritius, hanya orang bodoh sahaja yang membandingkan Malaysia dengan Mauritius. 1,286,340 merupakan jumlah rakyat di sana. Negara mereka pula kecil dan pengajian swasta cuma menjalankan kelas pada hari minggu sahaja memandangkan jumlah pelajar di sana sangat kecil. Jadi, buat apa nak bandingkan epal dengan durian? Sangat tidak adil bukan?

3. Brazil. Ya, pendidikan mereka percuma, tetapi, nah, ambil ni:

"Brazil is known for charging a high tax burden from its citizens and companies established. We will provide an overview of the most common taxes in Brazil, dividing them into Federal, State and Municipal taxes." Rujuk link pada komen saya dibawah.

" Everyday taxes in Brazil: IPVA, IPTU and IPTR!"

4. Bandingkan dengan negara kaya pula? Berapa kerat negara kaya yang ada sistem pendidikan percuma? Denmark? Kadar cukai di negara berkenaan merupakan yang paling tinggi di dunia. Kita perlu bayar untuk sesuatu yang percuma.

5. Turki? Sistem pendidikan negara kita tak ubah macam negara mereka.Turki hanya menawarkan pendidikan percuma pada peringkat sekolah rendah dan menengah daripada gred 1 sehinggalah 12. Serupa dengan negara kita, pendidikan percuma di Malaysia ditawarkan daripada darjah satu sehinggalah ke tingkatan 6 sebenarnya. Dan Malaysia hanya mengenakan 10% bayaran untuk pendidikan tertiaty (universiti, kolej) dengan 90% disubsidi kerajaan.

6. Finland? Saya dah cakap, jangan buat perbandingan epal dan durian. Kita buat sedikit analisis pasal negara Finland. Finland mempunyai 169, 000 orang pelajar dan Malaysia mempunyai 508,256 pelajar yang belajar di IPTA (IPTA sahaja, tidak termasuk IPTS lagi). Malaysia sebenarnya memberikan subsidi sebanyak 95 % daripada yuran pengajian sebenar di IPTA. Pelajar hanya membayar 5 % sahaja. Cukai pendapatan di Finland mencecah 50 peratus ke atas manakala Malaysia hanyalah mencecah 26 peratus maksimun. Dan, kenapa tergamak kalian bandingkan epal dan durian?

Negara-negara yang dibangkitkan oleh Bawini sebenarnya kaya dengan inflasi. Ambil contoh Argentina sudah cukup. 38 peratus inflasi untuk 2 tahun kebelakangan ini. Barang naik sikit kat Malaysia pun dah bising, dan hanya kerana pendidikan percuma, apakah sudah bersedia rakyat Malaysia untuk menghadapi cukai yang tinggi?

Komen : Di Malaysia, kalau x nak bayar cukai pendapatan, bayarlah zakat untuk pemotongan terus. Sharifah juga harus dipersalahkan. Belum sempat Bawani menghabiskan hujahnya, terus Sharifah memotong. Tetapi saya juga difahamkan yang Sharifah terpaksa memotong kerana kesuntukan masa program. Bawani pula bertanyakan selepas waktu program bukan Q & A session. Ini yang dianggap sebagai sejenis provokasi kerana sepatutnya soalan itu ditanyakan kepada panelis, bukannya moderator. Dan menjadikan Ambiga sebagai idola sudah menggambarkan mentalitinya.

Demanding for free education, did u guys bear to face high taxes? Dengan kadar tax sedia ada pun masih ada yang merungut. Okay fikir sendiri 

Kenyataan demi kenyataan membongkarkan apa yang berlaku








Ada tambahan printscreen comment yang diberikan oleh pelajar UUM sendiri ! 



Ini adalah sahabat-sahabat UUM aku yang tahu tentang isu ni. Memang forum ni dah lama sebulan yang lalu tapi oleh kerana satu video yang tak cukup informasi, membuatkan semua orang seolah 'naik minyak'. Tapi yang seronoknya, orang-orang yang 'naik minyak' ni bukan orang UUM, tapi orang luar yang taktahu apa-apa macam aku, tapi aku siasat aku tanya kawan-kawan aku pasal isu ni. Yang lain, main sembur , tak bagi salam terus F**K, B***H sebagainya. haha

Aku sendiri boleh cakap Bawani ni tak buat research sebelum nak bangkitkan isu ni, pasal kaitkan negara-negara berkaitan dalam isu free education, sekali hambekau. Mungkin ini sebab Puan Sharifah matikan hujah Bawani dengan ''Listen...Listen..Listen...'' sebab dia tahu Bawani tak buat research sebelum nak kemukakan pendapat dan kenyataan. 

Aku tak sokong bawani, aku tak sokong Puan sharifah. Dua-dua ada silap, dua-dua ada salah. Tapi yang paling nyata apa yang aku nampak, PROVOKASI. Macam bawani cakap ''Banyak orang boleh beri banyak pendapat''. Tambahan maklumat, aku dapat tahu yang Bawani ni menyokong *censored* . Patutlah :) 


( Ini video Forum untuk PART 1, PART 2 dan PART 3 masih belum dihebahkan.Harap bersabar )

Sebelum apa-apa terjadi, aku minta maaf . BTW, kalau aku ada salah, tolong betulkan. Thanks 

TERIMA KASIH KEPADA YANG MEMBANTU

Selamat membaca, supaya tiada yang emosi :) Assalamualaikum




35 ribu orang sayang aku:

hafiz hafizol said...

Apabila mahasiswa unisja , Bakal Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan BERSUARA/:.. wow.. ha3...

tak sabar nak tgk video full..

tika said...

thumbs up! go lawan balik :D

-meeSUPERGIRL- said...

bodos betul .. manusia hanya tahu jugde tanpa usul periksa . ha tgk la full vdeo tu smpai lebam . pstu gelak dekat diri sndri yee hahahahah

Muhammad Hafiszal Bin Mohamad said...

aku juga mencemuh tindakan sharifah keatas bawani, dlam soal2 nih, 2 2 silap.so,kene mintak maaf kdua-duanya

Badrul Hisyam said...

Sbnrnya ada hikmah kenapa ngra kita x bg free education.. contoh ngra yg bg free education - Brazil, Cuba, Argentina.. Mmg education free dari pre-school smpi 1st class degree. tapi quality pendidikan sana tak memberangsangkan, dan ada yg teruk..

klau m'sia bg free education, rasanya ramai lg mahasiswa yg x heran kalau kena extend sem smpi bertahun2 sebab x perlu byr pape.. nmpk tak situasi yg berlaku dekat ngra yg dpt free education ni?

btw, german pun suka cara education negara kita and dia tiru style kita.. :)

Misz Fazie said...

itulah masalahnya kalau terus menuduh tanpa usul periksa dulu. btw, thanks for the info hencek haikal! baru faham :)

Warna Warni Kehidupan said...

pertama kali tengok video yang tak full tu pun aku dah rasa si bawani tu lain macam sikit.. kita memang cepat sangat buat kesimpulan tanpa siasat terlebih dahulu.. well.. sokong sangat la bawani tu.. puja la dia sebagai hero.. konon..

Anonymous said...

lol. aku baru habis tgk vid full ni, so what's the different???
the whole 3 hours being wasted! jelas skali program ni bersifat brainwashing, kluar isu bersih bagai,, thanks for the video yg membuatkan aku lebih yakin siapa yg betol sape yg salah,,, =)

combi said...

owhhhh..we were not there...so that why lot of issues arise .. hurmmm ...

ShalleyaNna said...

owhh macam tu ea,,??baru tahu hal sbenar,,nice info lah ! good job !

Najla Khairiyyah said...
This comment has been removed by the author.
boni kacak said...

tapi kan.. kenapalah diletakkan tajuk forum tu ada politik kalau taknak pelajar terlibat dalam politik? hurm.. itu pun bagi aku satu kesilapan jugak tu

Anonymous said...

PENDAPAT TENGKU DANISH HARITH AKIF :
sharifah ni 1 je silapnye , yup ! tak bagi bawani tu habiskan.. Please la BAWANI oi , tak cukup ke selama ni bantuan yg d bagi ? ha ? baucer , yuran dh tanggung separuh , ak rasa terlampau bnyk bantuan dari TADIKA sampai U . kau nak ape lagi ? HA ? yup kau memg bumiputera , tapi kau bukan ORANG MELAYU ! Jangan bnyk bunyi ! BERSYUKUR LA WEYH ! :)

CiK FizA said...

Akak ada di tempat kejadian. Tapi masa bawani cakap n bagi pendapat tuh akak xda. akak keluar g toilet. Hee,

Balik2 je dah bunyi listen listen listen. Hahaha. Ntah la. Malas nak masuk campur. Hee.

Tapi geram jgk la kan sbb memalukan UUM je. Cian kat kami warga UUM nie >.<

CiK FizA said...

Pss, tapi bg akak. Cara pn syarifah pon ada salah jgk. Dye sepatutnya bagi bawani tuh abiskan soalan dye dlu. kan? Hee

materiecenusie said...

Wah!! Baru tahu..kalau tak terus2an pcya pda satu pihak sahaja..thanks for the info

nabila said...

first baca,ingatkan aliff sokong bawani. But then,bila baca lagi,ternyata tak sokong sapa2 pun. Nabila langsung taktau pasal isu ni,sampai chinese kelas nabila dok,'listen! listen!'.. then cari dekat u-tube baru faham.

ciNtA hAtIKu said...

salam perkanalan..
http://cintacintahatiku.blogspot.com/

Aliff Haikal said...

@hafiz hafizol amboi hafiz hafizol nganjing ea . hihihi

Aliff Haikal said...

@tika haha bagi fakta je

Aliff Haikal said...

@-meeSUPERGIRL- tahu takpe. taktahu pape cerita main sembur je. huhuuu

Aliff Haikal said...

@Muhammad Hafiszal Bin Mohamad betul tu. dua dua kena berdamai. baru lah wonderpets hahaa

Aliff Haikal said...

@Badrul Hisyam biasalah manusia, benda yg tiba2 ada depan mata tanpa usaha, dorang susah nakn hargai :)

Aliff Haikal said...

@Misz Fazie sama2 :)

Aliff Haikal said...

@Warna Warni Kehidupan puak pembangkang akan terus mengangkat bawani sebagai hero. ini adalah fakta :)

Aliff Haikal said...

@Anonymous bila dh usik sarang tebuan, makan tebuan keluar nak sengat penyerang tu :) sama-sama

Aliff Haikal said...

@combi betul betul betul

Aliff Haikal said...

@ShalleyaNna sama2 ;)

Aliff Haikal said...

@Najla Khairiyyah patut ke seorang pelajar berani tunjuk ''FUCK'' dihormati ? :)

Aliff Haikal said...

@boni kacakBetul tu hahahahah semua salah. habis cerita

Aliff Haikal said...

@Anonymous maybe mak ayah bawani ni tak ambil BRIM kot. mungkin dia tolak baucar buku kot ;)

Aliff Haikal said...

@CiK FizA itulah pasal kak. Kalau lah Pn sharifah bg bawani habis ckp, takkan timbul isu ni yg terlampau kritikal dh ni hahaaa sabau je lah

Aliff Haikal said...

@materiecenusie haah, kena selidik dedua pihak. kejam sgt kalau hukum Pn sharifah sorang

Aliff Haikal said...

@nabila Let me speak ! hehehehhe sama-sama :)

Aliff Haikal said...

@ciNtA hAtIKu wasalam ^^