THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Sunday, February 5, 2017

PENGALAMAN PERCUTIAN KE SOLO & YOGJAKARTA, INDONESIA

Assalamualaikum wbt 


Post kali ni aku nak share itinerary perjalan sepanjang 8 hari dan 7 malam di Yogjakarta, Indonesia. Kalau sesiapa yang teringin untuk travel ke Yogjakarta, boleh lah rujuk pada post aku ni, sedikit sebanyak boleh bantu korang semua yang nak ke Yogjakarta. Yogjakarta sangat best ! Hehe =D

By the way, itinerary ni untuk 8 hari 7 malam, means that kalau korang plan untuk pergi tak lama maybe dalam 3 hari 2 malam ke, aku ada prefer tempat yang memang wajib korang pergi. Dan bajet yang aku sertakan ni, untuk kos selama 8 hari tu. So kalau korang pergi sekejap je, tak banyak pun sebenarnya bajet yang korang akan keluarkan. 

And plus aku pergi dua (2) tempat iaitu Solo & Yogjakarta. First two days, aku pergi Solo and the rest days aku pergi Yogjakarta. Solo & Yogjakarta tu tempat yang berbeza ya . Hehe =D

Lets read ! *sediakan pen dan kertas untuk tulis*

Itinerary Solo & Yogjakarta (8 days 7 night) 

=17/8/2016-24/8/2016=



Member trip kali ni, dan dia seorang blogger travel jugak ! Boleh tengok blog dia DI SINI  =p

Day-1 
1) Arrived at Adisucipto International Airport, Yogjakarta
2) Ambil train untuk ke Solo di Terminal A (Tiket Rp8,000)
3) Jalan-jalan sekitar Solo sebab baru sampai


Terminal keretapi untuk ke Solo.  

Sampai je kat Solo, terus pergi cari bakso !  


Sekali termasuk dalam kedai batik yang mahal kat Solo ni ! Hahahaha 


Dari kiri Jang (Hafizan), Zuwairi, Me & Liche (btw Liche ni orang Solo dan dia yang bawak kami semua jalan-jalan di Solo ni) Hehe Terima kasih Liche ! 

Get ready nak nyanyi lagu Negaraku . lols 
Typical pengunjung ! Kahkahkahkahkah Semua benda nak bergambar. 


Day-2
1) Candi Sukuh, Solo (Entrance fees Rp7,000) - Lokal 
2) Taman Wisata Alam Grojogan Sewu (Entr fees Rp10,000)


Nak masuk ke candi sukuh, kena pakai "loket" ni. Actually dia kain sebenarnya.  


Sekitar candi sukuh, banyak monumen yang berkaitan dengan sejarah ada kat sini. Tapi since aku ni bukan jenis minat sejarah, aku cuma tertarik dengan kesenian yang ada kat sini. luls 


sekitar candi sukuh, 



 Singgah sekejap di Universitas Sebelas Marit, tempat Liche mengajar. Masa ni tengah ada orientasi pelajar baru, dapat lah jugak tengok macam mana culture student universiti kat Indonesia. Curlass pakai blazer engko ! hahaha




 Sekitar taman wisata . Air terjun tinggi sangat ! 



Lepas dah habis jalan-jalan, tersinggah sekejap kat Sawah Padi bertingkat. Seingat aku, last belajar pasal ni masa subjek Geografi tingkatan 3 . Hahahaha 


Day-3
1) Ambil train ke Yogjakarta (Tiket Rp8,000)
2) Pantai Siong, Yogjakarta (WAJIB PERGI)
- Entrance fee Rp5,000
- Parking fee Rp2,000
- Hiking bukit tinggi Rp2,000
- Cantik sangat view dia ! Recommended 
3) Pantai Timang, Yogjakarta (WAJIB PERGI)
- Naik gondola Rp200,000
- Nak ke sana kena naik motor (Upah Rp40,000)
- Memang cantik sangat view, angin ombak kuat dan best. Boleh tengok sunset jugak.

Sebelum bertolak balik ke Yogjakarta, Liche bawak kami semua merasa pengalaman breakfast tepi jalan di Solo. Selamat tinggal solo !

View of Pantai Siong.  


Tinggi nak mati. Gayat rasa masa hiking ke atas bukit Pantai Siong ni .  


View pantai siong guna Panorama

Kalau sesiapa rasa nak bunuh diri, boleh lah terjun kat pantai siong ni . hahahaha 


 Pantai Timang, yang ada Gondola tuuu. 



Boleh tengok sunset kat sini ! 








Day-4
1) Bukit Puthuk Setumbu (Sunrise moment)
- Entrance fees Rp30,000
- Parking fees Rp10,000
- Better pergi awal untuk parking sebab nanti penuh 
2) Candi Borobudur (WAJIB PERGI)
- Rp130,000 (student) / Rp260,000 (non-student)
- Parking fee Rp10,000
- Wajib bawa student card, 50% less 
3) Gunung Berapi Merapi (WAJIB PERGI)
- Entrance fees + Sewa jeep 1(h)1/2 Rp350,000
- Parking fees Rp5,000
- Dapat tengok dengan jelas gunung berapi yang masih aktif. 
4) Bukit Kalibiru (WAJIB PERGI)
- Entrance fees Rp10,000
- Parking fees Rp5,000
- Cantik untuk bergambar, ada banyak station untuk bergambar dan setiap station perlu bayar (Starting dari Rp10,000)

Sunrise moment. Ramai betul orang kat sini, so better pergi awal supaya ada parking. 

 Finally aku sampai jugak kat sini !





 Travel buddies : Jang (Hafizan), Pak Don (Fairuz), Fitri, Zuwairi & Aku. 


Ini price rate nak masuk Candi Borobudur. So better if ada Student Card,sila bawa ! Dapat 50% less.

Gunung Merapi yang still keluarkan asap. 











 Rumah peninggalan Mbah jurukunci gunung merapi yang meninggal masa gunung berapi ni meletus. Dikatakan ketika itu, Allahyarham meninggal dalam posisi bersujud. R.I.P   



Kesan daripada letusan Gunung Berapi Merapi.  




A moment to remember!

 Welcome to Kalibiru !



Day-5
1) Hutan Prinus (WAJIB PERGI)
- Free entrance 
- Suasana dalam hutan
- View yg cantik untuk ambil gambar 
2) Mangunan 
- Entrance fees Rp6,000
3) Candi Sambisari
- Entrance fees Rp2,000
- Parking fees Rp5,000
- Candi ni dijumpai oleh petani dalam tanah. 
4) Candi Ijo
- Entrance fees ( ikut ikhlas hati )
- Candi ni atas bukit. So boleh rasa sejuk angin bukit.

 Hutan Pinus. 


 Dua dari kanan tu Mas Endra, tourist guide sepanjang 8 hari kitorang kat sini. 



View of Mangunan. SubhanaAllah cantik !

 Candi Ijo


Candi Sambisari. Candi ni dijumpai oleh petani. Candi yang ditemui bawah tanah. Sebab tu nampak kedudukan candi ni turun ke bawah.

Day-6
- Shoppppppppppppppping di Malioboro 
- Shopping kat sekitar jalan utama 
- Harga boleh nego dengan semua peniaga.

Ramai betul manusia !

Day-7
1) Ratu Boko Palace (Sunset moment) (WAJIB PERGI)
- Entrance fees Rp110,000 
- Sunset price start dari pukul 3petang-5petang
- Kalau sebelum pukul 3, harga cuma Rp35,000
- Parking fees Rp10,000


















Day-8 
1) Siap-siap untuk balik Malaysia
2) Sewa kereta untuk ke airport Rp100,000 (negotiable)



THANK YOU YOGJAKARTA !



Add-ons (Tips):

1) Kami menginap 3 hotel sepanjang di Solo dan Yongjakarta 
- Hotel Bandar Narita, Solo (Rp279,000/night) - 2 single bed
- Hotel Kristina, Yogjakarta (Rp310,000/night) - Queen size 
- Whiz Hotel, Yogjakarta (Rp150,000/night) - 2 single bed
- Booking online untuk dapat harga lebih murah 
- Menginap di MALIOBORO sebab sangat strategik !
- Dekat dengan shopping mall dan pasar Beringharjo

2) Flight return KL-Yogja RM270.00 (booking 5 bulan awal)
- Masa balik je ambil luggage sebab banyak barang shopping

3) Sepanjang di Solo, tak sewa kereta sebab ada kenalan kawan kat sana =P tapi di Yogjakarta kena sewa kereta.
- Kereta Toyota Avanza (muat 6 orang) Rp400,000/day
- Minyak kereta Rp100,000/day
- Contact no: +62 812 28379889 (Mas Endra) - Recommended !

4) Since duduk 8 hari, kena beli simkad untuk online
- Simkad simPATI (Rp75,000)
- Boleh dapat lagi murah kat kawasan perkampungan
- Terus register and masuk phone. Perlukan passport untuk reg

5) Prefer pakai kasut jenis sport shoes sebab kat Yogja ni dia banyak tempat alam semulajadi. hehe

6) Kalau shopping tu tawar menawar je sebab mostly dorang okay je.

7) Sewa kereta Rp400,000 tu sekali dengan tourist guide. Sangat happening dan sempoi tourist guide kami. Kalau nak booking, boleh contact beliau kat no +62 812 28379889 (Mas Endra).

8) Download apps "Currency" kat appstore sebab mudah nak tahu harga dalam RM berapa.
- Currency exchange masa tu Rp1,000 = RM0.32

9) Total budget RM1,500.00 (exclude flight) untuk 8 hari 7 malam. Ada baki lebihan tak guna RM118.00

Special big thanks to travel buddies ( Jang, Pakdon, Zuwairi & Fitri) 
To Liche & Mas Endra, semoga ketemu lagi inshaAllah :)

Thank you!


Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh direct email karl_haikal08@yahoo.com :)


4 ribu orang sayang aku:

bungamerah said...

ya tohan hidup lagi enko aleppp

Aliff Haikal said...

@bungamerah hahahahahahaha buat comeback kejap

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
(pakej lain sila whatsapp)

Day 1
● Tebing breksi
● Kotagede (kilang silver & chocolate)
● Parangtritis beach
● Manding (leather arts)
● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

Day 2
● Merapi lava tour
● Borobudur temple
● Kalibiru

Day 3
● Timang beach
● Cave tubing pindul
● Pinus Forest
● Bukit bintang

Day 4
● Drop off to airport

Harga bermula dari:
RM 589 (ALL IN)*
RM 439 (exclude hotel)*

*kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
* kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal


Pakej termasuk
● Kereta Sewa AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
● Hotels *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
● Supir / Pemandu
● Makan supir
● Parking
● Entrance fee sesuai itinerary
● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
● Air mineral
● Insurance

Exclude:
● Airport taxes
● Gondola ride bilamana pergi timang
● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
● Menu tambahan untuk dinner / lunch
● Tips untuk driver (seikhlasnya)

Note:
Harga dapat berubah setiap masa
Harga tidak berlaku bagi high season

>>> Untuk pakej pelanconga jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
>>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
>>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

Aliff Haikal said...

Hahahahaha hidup lagi laaaaa woi