THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Saturday, September 22, 2012

TIPS PANAS ! (USEFUL TIPS)

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kalau nak cakap 'Ilmu penuh di dada' memang seriously tak lah , tapi dengan serba sikit pengetahuan , pengalaman ni nak berkongsi lah kat semua orang . InsyaAllah kalau bermanfaat boleh lah korang sampaikan jugak kat sesiapa , tapi kalau tak bermanfaat , masuk mata kiri keluar mata kanan jelah ek . HAHA

Ini ada beberapa tips aku nak kongsi kat korang tentang macam mana nak berjaya hidup kat dalam Universiti . Kalau yang belum masuk lagi Universiti ni memang digalakkan membaca dan buat persiapan mental serta fizikal , kalau yang dah masuk tu maybe boleh jadikan sebagai selingan atau pun nota ataupun sampingan eh whatever lah nak buat apa . HAHA 

Arrange jadual , Arrange masa . Secara umumnya kat U ni , kebanyakan U actually student boleh susun jadual kelas sendiri , tapi bagi student Unisza yang macam aku ni , jadual kitorang semua dah ditetapkan oleh bahagian akademik . So nak taknak kena lah ikut . So di sini , maksud aku adalah kalau korang kat U nanti yang di mana U korang membenarkan student arrange sendiri jadual , arrange lah betul-betul . Lepastu , arrange pulak jadual nak study , jangan lah asyik nak berfacebook je , berblog je . sekali sekala tulis ' HOI STUDY LAH MAIN FACEBOOK JE ' lepas tu tampal kat screen laptop . InysAllah terbukti berhasil . HAHA

Selalu attend kelas . Jangan ponteng ! . Ini lagi satu masalah bila dah jadi budak U . Suka sangat ponteng kelas . Mentang-mentang lah kehidupan kat U ni agak 'Bebas' , so sewenang-wenangnya dorang pun ponteng kelas . Actually ini tidak bagus ye adik-adik , walau macam mana sekalipun walau di mana kita sekalipun , tolonglah jangan ponteng-ponteng kelas ni . Tak bawak apa-apa pekdah pun kalau ponteng kelas , bawak malapetaka adalah . Bila dah skip kelas , memang confirm lah kita akan skip pelajaran pada hari tu .  Kan dah rugi . So , janganlah amalkan perkara ponteng kelas di Universiti seperti mana yang kita suka buat masa kat sekolah . HAHA tapi kalau tak sengaja ponteng takpe macam aku yang terlajak tidur sampai skip kelas akaun , wadefish betul >.<

Waktu Tidur perlu di utamakan . Ini penting :) untuk menjamin keceriaan di pagi hari , tidurlah awal atau tidurlah secukupnya . Boleh dikatakan jadual kelas kat U ni flexible sangat , tapi kalau kelas dah pagi tu mohon lah tidur awal , jangan lah menatap laptop sampai empat lima pagi . Esok bangun pergi kelas muka mengantuk , mula lah hilang fokus . Jadi , tidurlah secukupnya supaya anda tidak terlewat bangun seperti saya yang terrrrrskip satu class hari tu . Menyesal tidur lambat >.<

Rajin jumpa lecturer . Kalau kat sekolah kita akan cakap ' Rajin jumpa cikgu ' tapi di Universiti kena panggil lecturer . K ? Kena lah rajin mungkin seminggu sekali berjumpa dengan lecturer , tanya sesuatu yang tak faham yang berkaitan dengan subjek yang lecturer tu ajar . InsyAllah , dengan adanya cara macam ni dapat menjaminkan kejayaan kita di Universiti ni . Sebab semua soalan exam nanti seratus peratus (100%) dikarang oleh lecturer sendiri . Jadi pesan saya , rapatkanlah diri anda dengan lecturer . HEHE

Cari kawan yang okay . Dekat Universiti , macam-macam jenis orang yang kita akan jumpa . Masa sekolah boleh tahan lagi kalau kawan dengan gangster patahkan kerusi meja milik sekolah , tapi kat Universiti , lagi hardcore boleh jumpa tau . Ingat dorang pun takboleh masuk Universiti ke ? Haaa masa ni lah kena pandai cari kawan . Takut tersalah pilih , merana hidup . Dan untuk pengetahuan korang , budak Universiti pun ramai yang guna dadah . berhati-hatilah dalam memilih kawan , kawan jelah dengan budak skema macam aku ni . InsyaAllah hidup anda akan bahagia sentiasaaaa :D

Siapkan Assignment awal . Sebulan sebelum tarikh hantar assignment , korang dah siap . Itu baru namanya pelajar cemerlang ! And kalau dah siap , banyak lah masa korang nak pergi jumpa lecturer  untuk tanya and betulkan sikit-sikit apa yang patut untuk dapat perfectkan markah assignment . Macam aku ni , cewah nak promote diri pulak . HAHA Tapi so far takde assignment lagi tapi kalau assignment kecik-kecik tu ada lah and nak kena submit dua minggu lagi *Assignment pun ada kecik beso ek ?*

Aliran wang tunai keluar dan masuk . Pandai jaga kewangan sendiri , berjimat cermat hidup di Universiti , lagi-lagi kepada yang meminjam . Ingat nanti suatu hari kita kena bayar balik . Jadi berjimat cermat lah dalam penggunaan duit yang ada , jangan terlampau boros . Buat saving , takut nanti jadi stress sebab takde duit , boleh effect pada pelajaran jugak kalau stress pasal duit . Seriously . HUHU *selalu dah alami situasi macam ni :p*

Lastly 

Solat , Doa , Usaha dan Tawakal . Ini paling penting , walau macam mana sekalipun sibuk kita , jangan lupa solat . Jangan lupa berdoa , Tingkatkan usaha dan bertawakal . Allah menyukai orang yang kerap meminta kepadaNya dan InsyaAllah Allah akan memberi :)

Sedikit sebanyak tips dari aku yang ilmu tak seberapa ni . hehe  Moga memberi manfaat kepada orang-orang yang membaca insyAllah :) 

Suka boleh like . Terlampau suka boleh share . Extremely suka mohon komen . hehe

Kalau stress study , boleh naik 'Bas Keranda' ni nak pergi bandar Kuala Terengganu . Hehe :D



22 ribu orang sayang aku:

Anonymous said...

Hello mates, how is the whole thing, and what you desire
to say regarding this post, in my view its really awesome designed for me.
Feel free to visit my weblog - http://Coloncleanserreviews.Typepad.com/

Farisha Alyssa said...

setuju dengan semua tips yang kau bagu ni aliff. sUperbb, memang dapat membantu pelajar2 U niee..heee..cter2 sal U nieee..rndu pulak ngan suasana U aku dlu ^^

Alia Rahmat said...

Woaahhh! Haikal! Bebetul buat research ni. Nampak betul campus life! HAHA

Yups! totally agree dengan apa yang Haikal cakap kan tu. Kalau tak, ada lah yang makan megi akhir bulan. bersengkang mata last minit sebab nak siapkan assignment. Bab dengan lect tu pun betul, kalau lect kenal kita, so, adalah advantages sikit kat situ. Hewhewhew :D

Sheila Eiman said...

wahhh.. menarik!
nak siap sedia dengan situasi ni.
mana tahu, insyallah turn sheila masuk u. aminnnn...
thanksss hencek haikal!
maklumat berguna nihhh :D

-meeSUPERGIRL- said...

satu je . jangan tdo mcm owg gile . haha .

bas keranda ke ekal pggil? hahak !

Cik PensiL said...

teruskan ~

AinsHa=) said...

tips yang berguna aku guna tahun depan. Kena print ni. wkwkwkwk

munna said...

tips berguna ni.... buat adik2 yg masih berjuang menimba ilmu semoga ke menara gading dgn segulung ijazah

Anonymous said...

My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

I have always disliked the idea because of the expenses.
But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on numerous websites for about a year and am worried about switching to another platform.

I have heard excellent things about blogengine.

net. Is there a way I can transfer all my wordpress
content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!
Also visit my web page http://provillusofficial.blog.com/2012/09/14/rogaine-review/

boni kacak said...

bab pemilihan kawan tu paling penting.. silap berkawan, pasti akan terpesong jauh dari matlamat sebenar :)

Aliff Haikal said...

@Farisha Alyssa HAHA baru setahun jagung dah reti nak bg tips bagai kan . huhu >.<

Aliff Haikal said...

@Alia Rahmat betul tu kak . Kalau pandai manage duit , takdelah setiap hujung bulan makan maggi . Duit ptptn pun habis dgn bayar duit yuran U . hehehe

Aliff Haikal said...

@Sheila Eiman Belajar elok-elok ye sheila ! ^^

Aliff Haikal said...

@-meeSUPERGIRL- HAHAHA baiklah mee ! :p

Haah ktorang panggil bas keranda . hahaaa

Aliff Haikal said...

@Cik PensiL Teruskan ape ni cik pensil ? hehe

Aliff Haikal said...

@AinsHa=) Haruslah ! HAHA :p

Aliff Haikal said...

@boni kacak Yeah betul betul :)

Aliff Haikal said...

@munna betul tu kak Munna . masih mentah lagi ni . :)

cik aizawa said...

eh bas nih, lain dari yang lain lah. even macam keranda tp nampak la keterengganuannya kt c2.

hafiz hafizol said...

pehal pggil nama bus tu bus keranda woi.. nama dia kemain lawa lagi ko pggil keranda lololololl

Anonymous said...

I've read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.

Anonymous said...

I just couldn't depart your web site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts