THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Friday, March 15, 2013

RESULT SPM NAK KELUAR DAH

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Hello evelibadi !!!!!

Dengar berita result spm dah nak keluar ? Eh betul ke?

Akhirnya, lama menanti, tak sabarnya nak dapat result spm ni ! hahaha mengada kan padahal umur dah tua bangka ada hati nak rasa diri ni muda. Ingat lagi 3 tahun yang lepas, debaran nak tunggu result keluar tu macam apa entah. Nak tidur payah, nak mandi lagi lah payah. Guling sana tak boleh tidur, guling sini tak boleh tidur, mandi nak jirus kepala terjirus kepala paip, nak jirus kaki terjirus kaki jamban. Hebat sangat lah penangan result spm ni sampai aku pun sanggup tipu korang yang kat atas tu. HAHA mana ada sampai macam tu sekali, lilek lilek sudah cuma memang berdebar tu tak tipu lah.

Waktu macam ni, dah kena redha dan pasrah untuk result yang kita akan dapat nanti. Nak berdoa memang taklah sebab dah tertulis berapa keputusan kita kat atas slip tu cuma mampu berdoa untuk Allah kuatkan hati kita waktu nak terima keputusan tu. 

3 Tahun yang lepas, sehari sebelum hari result diumumkan, aku watlek watkul online pesbuk sampai pukul 5 pagi then tidur then pukul 6:30 bangun then tidur kejap then 8:00 bangun then mandi then pergi sekolah. Taktahu kenapa, rasanya macam over excited pulak aku masa tu sebab yang datang pukul 8:00 pun berapa kerat je. Huhu Nampak tak muka straight A's nya disitu ? :p 

Apa-apa pun result yang kita perolehi nanti, redha pasrah dan bersyukur. Kita dapat apa yang kita telah usahakan, kalau usaha kita kuat maka result pun gempak lah. Kalau usaha kita pun suam-suam kuku, so result pun suam-suam kuku jugak lah :) 

Aku tak target langsung nak dapat straight A's, sebab memang tahu tak mampu nak dapat hihi Tapi Alhamdulillah dengan result yang macam tu akhirnya aku sekarang berada di Universiti. Tak perlu result SPM Straight A's untuk jejakkan kaki ke U, dengan berbekalkan 3A pun dah mampu masuk :p

Nasihat untuk adik-adik yang nak ambil result ni, kalau dapat apa yang ditarget jangan pernah lupa semua jasa semua pengorbanan guru,ibu bapa dan kawan-kawan. Jangan lupa ucapkan Alhamdulillah atas result yang korang akan perolehi. Then, untuk yang mungkin dapat result tak seberapa tu, abang nak cakap jangan bersedih jangan berduka, sesungguhnya rezeki kita bukan terletak pada result SPM tapi terletak pada Allah. Jangan pernah berhenti berharap dan jangan berputus asa. Panjang lagi perjalanan korang ;)

So, apa-apa pun semoga maju jaya kat korang ! 

20 MARCH 2013

Untuk menghilang rasa debaran di hati korang, nah aku persembahkan gambar bajet comel yang telah disiapkan untuk tatapan korang. Kalau nak muntah, muntah jauh-jauh jangan muntah depan laptop nanti rosak taknak tanggung :p


Assalamualaikum :) Like kalau suka 

Sunday, March 10, 2013

"KENAPA YOU TAKNAK MASUK ISLAM?"

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

'' Alex, you tak teringin nak masuk Islam ke? ''

'' Tak ''

Tiga hari yang lepas, aku terdengar sedikit perbualan antara Alex (bukan nama sebenar) dan Farid (bukan nama sebenar) di sebuah cafe di mana Farid ni tiba-tiba tanya kat Alex tentang keinginan nak masuk Islam. Tapi Alex cakap taknak. 

Aku terfikir, 

Sungguh, dah lebih beratus-ratus tahun bumi dicipta, beratus tahun jugak islam telah disebarkan. Kenapa , di zaman ini masih ada yang tidak dapat menerima Islam sebagai agama yang benar. Allah sebagai Tuhan dan Nabi Muhammad sebagai Rasul. Ada je yang menentang islam, ada je yang nak musnahkan islam. Tapi segala usaha yang dorang buat, sia-sia. MasyaAllah 

Persoalan aku, dah terjawab sebenarnya dalam al-Quran. Sungguh

'' Sesungguhnya orang-orang yang kafir (ingkar) sama bagi mereka, engkau beri peringatan mereka atau tidak engkau beri peringatan, nescaya tidak juga beriman '' Surah Al-Baqarah : Ayat 6

'' Allah telah memeterai hati dan pendengaran mereka, dan di atas penglihatan mereka ada tutupan; dan untuk mereka itu seksaan yang besar '' Surah Al-Baqarah : Ayat 7

Hidayah itu milik Allah. Jika Allah kehendaki seseorang itu untuk menerimanya, maka insyAllah. Actually, kita sendiri kena tengok diri kita sebagai seorang islam. Cukup islam ke kita ? 

Contoh, kita pandang seorang pelacur yang setiap hari menjaja tubuhnya untuk diratah oleh manusia-manusia yang rakus sebagai seorang yang hina, jijik, kotor dan andai suatu hari Allah memberi hidayah kepada dia untuk berubah, nescaya taubatnya lebih diterima dari kita yang fikir diri kita ni islam yang sempurna. Nescaya, seorang pelacur yang dihina dicaci dimaki itu akan menjadi insan paling mulia di pandangan Allah dan para malaikatNya. Maha suci Allah 

Kita kena ubah diri kita dulu. Ubah pandangan kita, ubah mentaliliti kita. Tiada seorang manusia pun tahu apa perancangan Allah, apa rahsia yang disebalik takdir Allah. Kita minta, tapi Allah tak bagi sebab Allah lebih tahu apa yang kita perlu dari apa yang kita minta :)

Assalamualaikum....