THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Sunday, December 30, 2012

PELAJAR AKAUN

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kalau Fatin Liyana korang kenal sebagai pelajar perubatan, Maria Elena pulak korang kenal sebagai pelajar kejuruteraan, Aku korang kena kenal sebagai pelajar Perakaunan . Wah mantap main paksa-paksa pulak kan. hihi


Masih terngiang-ngiang di benak kepala lutut ni bila ada spesies-spesies manusia cakap ''Budak akaun senang ah nak compare dengan budak sains, result boleh lah gempak-gempak'' dan rasanya tidak perlu kot nak cakap sebegitu rupa. Itu jalan yang anda pilih, maka tempuhilah ! Hehe Actually apa yang spesies-spesies ni cakap ada kalanya betul jugak, kalau nak compare kan dengan budak sains tulen, subjek mereka lagi taff dari budak akaun. Tapi minat mengatasi segalanya. Kalau terjerumus dalam lembah sains atas paksaan orang bukan minat, sampai bila-bila mereka akan compare kan dengan kami. Amboih 

Jadi budak akaun ni.......Tak pernah aku fikirkan. Hahaha admit lah sebab waktu form three math aku suka sangat fail. Aku taktahu lah bengap darjah apa tah aku ni terhadap math. Otak lembab nak berfikir, benda basic pun aku kadang-kadang fail. Nak kira 13 + 17 pun aku terkebil-kebil. Okay itu aku waktu dulu. HAHA so penggunaan terhadap kalkulator sangat membantu. Hajat lepas PMR nak sambung sains tapi aku macam tak mengukur baju di badan sendiri bila result PMR untuk sains aku C. HAHA ada hati konon nak masuk kelas sains. So secara tak langsung aku dimasukkan ke dalam kelas perakaunan. Di situ, langkahku bermula. Cewah

Form four masih bengap . haha maki diri sendiri. Tapi naik form five, mungkin berkat nak SPM aku mula sedar diri sampai bila nak jadi bengap math ni. Dari hari ke hari aku cuba memahami math. Arghhh stressnya hanya Tuhan yang tahu. Cikgu ajar kat depan aku cuma nampak papan hitam kosong walhal dah penuh dengan jalan kerja cikgu bagi. Boleh bayangkan tak betapa bengapnya aku dulu? HAHA DULU 

Sekarang? Sekarang siapa berani nak lawan addmath dengan aku? Meh kita lawan selesaikan logarithmic, integration, differentiation dan sebagainya (TakabburLaknatullah) =B *sorry gurau je 

Actually, jadi pelajar akaun ni tak lah semudah yang disangka. Aku jugak ada masa stress dengan study, ada masa tak boleh adapt dengan apa yang aku belajar, kadang-kadang rasa nak give up je. Tapi satu je yang boleh menguatkan semangat aku untuk meneruskan benda ni. HARAPAN MAK DAN AYAH. Aku lah satu-satunya anak pertama yang menjejaki ke alam Universiti ni, so aku  bertanggungjawab galas tugas sebagai anak dan aku punyai misi sebab aku nak ubah nasib keluarga aku =) so sweet tak? Hihi

Akaun ni subjek dan bidang yang menarik, jadi kepada adik-adik lepasan SPM, atau yang sedang ambil SPM dan minat dengan perakaunan, teruskan ! Jangan cepat mengalah. Perjuangan masih panjang. Inilah  kehidupan sebenar ya dan cabaran yang sebenar :)

''Walau apa pun dugaan yang datang, tempuhi dengan berani''-Haikal(2012)


Mood bunga-bunga sangat. HAHA untuk mengekalkan tenaga berpanjangan menghadapi final exam, assignment dan sebagainya, minumlah milo. HAHA aku ratah milo sebab aku bosan asyik minum air milo. kepada semua jangan amalkan ratah milo sebab nanti boleh buat anda sembelit =B



Buku boleh tahan tebal-tebal. Kalau bahasa Melayu boleh jugak aku tahankan mata baca , tapi dahlah bahasa Inggeris kadang-kadang tu pulak term dalam bahasa melayu tak sama dengan term dalam bahasa inggeris, jenuh nak mencari dan menghafal. HAHA Apa-apa pun jangan jadikan itu sebagai satu halangan untuk berjaya. Motivasi sikeddddd =B



Koleksi baju kemeja yang aku ada ^^, Abaikan baju daun-daun tu =B



Polka dot menghiasi segenap meja belajar. Bila nak belajar hati pun menjadi girang. HAHA ada ke patut kawan aku cakap aku macam perempuan hias-hias bagai ni, amboihhhhh nanti takde mood nak belajar susah pulak. So marilah kita pecahkan tradisi yang ditakuk lama tu. Tiru macam saya =B




Apa jeling-jeling? Jeles lah tu =B



Encik Domo saya pun nak mencelah dalam situasi begini. Amboih cik domo tumpang populariti , takpe takpe demi Cik Domo yang disayangi. HAHA Rawatan penjagaan diri. Jangan gelak =B Aku pun perlu jaga penampilah hokayyyyy hihi



Amboihhhh ni kes nak menunjuk baca Yassin ke hape . Okay takde lah bukan nak menunjuk , nak bagitau je beberapa koleksi buku-buku ilmiah yang aku baca dan surah Yassin ni. *Mana lah tahu boleh jadi Ustaz pilihan =B*



Kenalkan ini kawan-kawan chinese saya, muka saya macam chinese kan? *MUNTAH* 



Pandai posing kawan-kawan aku ni padahal dah siap cakap ''Wei ambil gambar jom'' Lakonan =B



Menikmati keropok lekor ketika berada di dalam bilik kuliah. Sempat lagi kitorang buat kenduri kat belakang padahal sedang berlangsung perbentangan final projek masing-masing. Bak kata pepatah ''Sambil menyelam kita skodeng orang'' 



Aku lah yang paling comel dalam kelas *Muntahhhhhhh*



Bersedia untuk menyanyikan lagu negaraku kawan-kawan haha k gurau je. Waktu ni Irfan Khairi datang Unisza buat talk pasal business dalam internet. Guwa sebagai blogger terasa tertarik untuk join talk ni sebab ada cakap pasal ''Blog'' ceh kekonon nak sedekah populariti lah ni. *muntah lagi* HAHA

Mana hensem ????? *cekak pinggang*

Terima kasih sudi baca. Hulur like sikit =B




Tuesday, December 25, 2012

MANGSA BANJIR

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Dulu masa kat perlis dapat rasa gempa bumi. Sekarang kat Terengganu, merasa pulak banjir. Macam tau-tau je aku ni jenis spesies yang tak pernah merasa semua ni. HAHA. So bila orang duk sibuk cerita pengalaman dorang, boleh la aku join the club. Kekonon lah =B

Serious tak tipu, sepanjang hidup tak pernah merasa banjir. Bukan nak riak . Bukan ! *marah* tapi tak pernah rasa sebab rumah aku memang bukan kawasan-kawasan yang mudah banjir. Memanglah Johor tu selalu banjir, tapi ikut daerah dan daerah aku jarang kena. Selalu kena kota tinggi, batu pahat dan sebagainya. So Kluang daerah bebas banjir. Eh? HAHAHA 

Semalam dan semalam yang lepas (dua hari yang lepas) Unisza dikejutkan dengan banjir yang tingginya sampai paras peha. Terkejut sebab tak sangka kena banjir. Memang hujan tak berhenti pun dalam dua tiga empat lima hari ni tapi kemuncaknya masa banjir ni lah. Habis kecoh jugak waktu tu. 


Waktu ni hujan dan start lebat dan tak berhenti. Rasa takut tu pun ada jugak sebab lebat sangat 





 Nak dijadikan cerita, hari pertama banjir tu lecturer aku ada buat kelas ganti untuk lecture dia. Masa pergi ke kelas tu still takde apa-apa cuma hujan lebat nauzubillah sampai payung aku hampir nak rosak. huhu Tak expect akan banjir time ni. Masa delam kelas pun hujan still lebat kat luar. Dikira, dalam dua jam jugak hujan  lebat. Lepas dah habis class, ingat nak pergi cafe jap pergi makan sebab stok makanan dalam bilik dah habis. Sekali hamekau jalan nak ke kafe memang banjir. Mula-mula aku tak tahu yang banjir tu dalam mana, main redah je lah sekali sampai peha kot ! Tengok gambar kat atas tu dah macam kat Pantai Batu Buruk kot. hahaha Jalan tu lah yang aku lalui 




 Gambar di ambil kat depan blok kediaman. Blok kediaman pun kena banjir jugak. So bestlah bebudak lelaki main banjir 




 Tudiaaaa kawasan banjir paling teruk yang aku cakap sampai peha tu. Menakutkan :O




 Ini semua kawasan-kawasan blok kediaman yang lain. 




 Kat sini paras air setakat sampai atas buku lali je. Saje suruh member posing kat banjir. HIHI Pandai kau posing ye 






 Kawasan-kawasan sekitar blok kediaman yang lain yang dah ditenggelami air 










Ini gambar situasi banjir depan blok. Boleh tahan dalam jugak 




Lautan di Unisza. Hehee




Perkara banjir ni actually dah lali dah untuk masyarakat di negeri Pantai timur ni. Sebab setiap tahun memang akan terjadi banjir sebab musim tengkujuh. Sebab tu lah no wonder orang-orang Terengganu ni tak teruja seperti aku bila kena banjir. HAHAA Dorang pun dah agak benda ni akan berlaku, so dorang mungkin dah buat persiapan awal menghadapi banjir. Gittew kan. Apa-apa pun, bagi kawasan-kawasan yang dilanda banjir, berhati-hatilah sebab malang tidak berbau. Ada pelajar Unisza yang kena patuk ular dalam banjir ni, ada yang jatuh masuk longkang (jangan ketawa) dan tak kurang ada kenderaan yang rosak masa banjir ni. Apa-apa pun jaga diri ye =)

Doakan untuk final exam ahad ni ye kawan-kawan ^^,

Assalamualaikum 

Saturday, December 22, 2012

SUARA MISTERI BERGEMA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Last entry minggu lepas, harini baru nak update . Amboi hehe

Actually sekarang memang waktu untuk memulunkan diri sebab final dah dekat !!!! Letak banyak sikit tanda seru tanda eksaited nak jawab final. Oh pelis lah haha cuak lah cuak lah :-/ Nak target 3.50-4.00 untuk first sem ni, sebab kalau tak dapat nanti boleh ganggu pointer-pointer sem akan datang T__T Kawan-kawan doakan okay? InsyAllah :) Final start 30 Dis 2012 - 08 Jan 2013 

Tujuan hari ni update , actually nak bagi korang dengar satu lagu ni. Lagu ni dicover oleh siapa entah, jalan-jalan kat Aimini.net terjumpa lagu cover by siapa entah ni =B HAHA siapa entah siapa entah . Dengar jelah jangan banyak komen HAHA 

Lagu asal: Angelika-Pasti kau gila
Sengaja nak bagi telinga korang bernanah dengar ! :p

Okay bye Assalamualaikum HAHA

Friday, December 7, 2012

CERITA NI CERITA BETUL. TAK TIPU (cara nak dapat banyak duit)

CARIAN: TIPS NAK JADI KAYA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Korang dah baca kan entry aku yang aku cerita pasal menabung untuk masa depan tu. Kalau yang belum baca lagi tu, boleh lah rujuk dalam ENTRY: KENA SAVING! . Apa kah motif aku nak update entry kali ni? Actually, nak buat entry untuk kesinambungan dari entry kena saving tu. Huhu 

Ramai yang tersilap langkah. Yah admit it. Lepas dah penat-penat saving duit  guna tabung botol macam aku tu, dorang gunakan duit tu untuk kegunaan seharian. Mula-mula ambil sikit, tapi tahukah sikit-sikit lama-lama duit tu boleh habis dan macam sia-sia je saving duit. Kan ? Pernah terfikir tak

So dengan lafaz Bismillah-hirohma-Nirohim saya selaku tuan blog ingin mencadangkan agar duit saving anda itu, anda laburkan di dalam akaun simpanan tetap ! Hoyeah Hoyeah

Apa tu simpanan tetap? Kita ambil maksud mudah jelah ek. Simpanan tetap ni bermaksud satu simpanan aset(tunai) korang di dalam sebuah akaun dalam jangka masa yang korang sendiri akan tetapkan. Andai kata korang nak simpan untuk 10tahun,maka dalam masa 10tahun tersebut korang takboleh usik duit tersebut. Ada tambahan, untuk simpanan tetap korang tu, korang akan dapat faedah setiap tahun bergantung kepada kadar peratus faedah yang diberikan. 

Sebagai contoh, korang buka akaun simpanan tetap korang  kat Maybank dengan kadar faedah yang diberikan oleh pihak bank 5% untuk setahun. Hasil dari saving tersebut, andai kata korang dapat kumpul sebanyak Rm100.00 sebulan. Jadi untuk permulaan, korang deposit sebanyak Rm100.00 di dalam akaun tersebut. Sebulan kemudian korang deposit lagi Rm100.00 dan begitulah seterusnya selama 12bulan korang buat. RM100.00 x 12 Bulan = RM1200.00. Dari RM1200.00 yang telah korang laburkan dalam akaun simpanan tetap selama setahun, 5% x RM1200.00 = RM60.00 sebanyak RM60.00 faedah telah korang perolehi dari simpanan tersebut menjadikan nilai dalam akaun korang menjadi RM1260.00

Korang dah taknak lah kononnya deposit lagi dalam akaun simpanan tetap tu dan biarkan nilai RM1260.00 tersebut sampailah 10tahun akan datang. Setahun kan kadar faedah sebanyak 5% ? Untuk tahun yang kedua RM1260.00 x 5% = RM63.00 dan RM1260.00 + RM63.00 = RM1323.00. Dan begitulah seterusnya untuk tahun yang mendatang sehingga mencapai 10tahun akan datang. Itu untuk situasi kalau korang nak aktif untuk tahun pertama dan biarkan nilai tersebut membiak sehingga 10tahun akan datang. Tapi kalau korang konsisten selama 10tahun tersebut dengan setiap bulan deposit sebanyak RM100.00 bayangkan berapa banyak yang telah korang kumpul?! BANYAK KAN??????

''Tiada pelaburan yang tiada risiko''

Sebenarnya ini adalah satu pelaburan yang boleh korang lakukan untuk mengatasi masalah kewangan yang mungkin korang akan hadapi pada masa akan datang. Korang simpan harini, dan korang akan dapat hasilnya untuk 10 tahun akan datang dengan nilai yang berganda-ganda dari apa yang telah korang laburkan ! :)

Ini salah satu cara bagi anak muda sekarang yang pasang angan-angan nak kahwin nanti, simpan sekarang dah insyaAllah masa nak kahwin nanti takde lah masalah kewangan yang teruk. Bagi ibu bapa yang nak tengok anak-anak dia boleh sambung belajar bila dah besar nanti, eloklah buka akaun simpanan tetap dan laburlah duit tersebut untuk kesenangan anak-anak mereka. Banyak lah manfaat dan kelebihan dari kita melabur di dalam akaun simpanan tetap ni. 

Kita sering dengar skim cepat kaya semua tu kan, jangan lah mudah terpedaya dengan benda yang korang sendiri tak pasti. Buka mata untuk benda yang korang sendiri percaya dan boleh dipercayai seperti melabur di dalam akaun simpanan tetap. 

Mungkin selain dari korang nak melabur di dalam akaun simpanan tetap, korang nak laburkan duit korang tu kat tempat lain. Di sini, aku nak bagi tips untuk mengenal skim pelaburan yang menipu! 
  1. Jaminan pulangan yang tinggi sehingga mencecah 20%-30% kadar faedah
  2. Anda perlu mencari ''Downline''
  3. Peluang pelaburan untuk masa yang terhad sahaja
  4. Tawaran hadiah-hadiah yang lumayan
  5. Panggilan telefon dari syarikat pelaburan yang tidak diundang
  6. Untung besar tanpa ada sebarang risiko
  7. Sukar menemui maklumat syarikat
  8. pelaburan di dalam Syarikat dagangan asing 

''Anda perlu melabur untuk mencapai matlamat kewangan anda. Semakin lama anda melabur, semakin tinggi peluang anda untuk meningkatkan taraf hidup anda. Dengan RM10 sahaja pun sudah mencukupi untuk memulakan pelaburan. Tidak kira kecil atau besar rancangan pelaburan anda, ia perlu bermula dengan langkah yang betul. Jika tidak, anda mungkin berhadapan dengan pelbagai masalah kewangan pada masa hadapan.'' -SIDC


Jadi, apa tunggu lagi? Dah buat tabungan kan? Jangan membazir duit tabungan tu dengan benda-benda yang tak bermanfaat, segeralah buka akaun simpanan tetap dan melaburlah !!! :) 

Untuk lebih informasi tentang akaun simpanan tetap ni, boleh lah korang rujuk kat bank-bank yang ada kat Malaysia ni. Anda masih belum terlambat .........

Tabung pertama dah penuh, heeeeeeee tak sabar nak bukak akaun simpanan tetap and labur duit dalam tu. Nak simpan buat kahwin nanti . InsyaAllah :")

Have a nice day baca :)





Wednesday, December 5, 2012

RASULULLAH DI AMBANG SAKARATUL MAUT

Ketika subuh hari isnin 12 Rabiulawal tahun ke-11 hijrah, apabila para sahabat dan umat Islam hendak masuk ke masjid untuk menunaikan solat Subuh, Rasulullah menyuruh Aisyah menjirus air ke badannya kerana ketika itu Baginda merasa dirinya dalam keadaan demam. Apabila Baginda merasa dirinnya tidak mampu lagi untuk keluar solat, maka Baginda berkata kepada Aisyah, '' Suruhlah Abu Bakar keluar solat bersama umat Islam.'' Kemudian Aisyah berkata kepada Rasulullah, ''Sesungguhnya Abu Bakar seorang lelaki yang lembut hatinya, apabila berdiri di tempatmu Ya Rasulullah, maka orang tidak akan mendengar bacaannya kecuali tangisan.'' Rasulullah tetap menyuruh Aisyah sebagaiimana kata-katanya sebelum ini iaitu menyuruh Abu Bakar solat bersama-sama umat Islam.

Maka, solatlah Abu Bakar mengimami umat Islam sebanyak 12 waktu bermula daripada waktu Isyak malam Jumaat sehingga akhir Subuh hari Isnin. Tiba-tiba Rasulullah menyelak langsir biliknya sambil tersenyum memandang kepada mereka yang sedang berbaris untuk menunaikan solat Subuh. Kemudian Abu Bakar mengundur ke belakang kerana ingin memberikan tempat kepada Rasulullah kerana beliau menyangka Rasulullah sudah kembali sihat.

Namun, Rasulullah terus memberikan isyarat dengan tangannya kepada Abu Bakar supaya mereka tetap meneruskan solat. Kemudian Rasulullah duduk di samping Abu Bakar lalu Abu Bakar solat mengikut solat Rasulullah yang dilakukan dengan berkeadaan duduk, sementara mereka yang lain mengikut solat Abu Bakar.

Umat Islam merasa gembira kerana mereka menyangka dengan keluarnya Rasulullah itu bermakna Baginda sudah kembali sihat. Tetapi sebenarnya, sakitnya bertambah teruk ketika itu. Itulah kali terakhir Rasulullah menunaikan solat bersama-sama umat islam. Kemudian Rasulullah menutup kembali langsir biliknya dan itulah juga pandangan terakhir Rasulullah kepada para sahabatnya dan umat Islam sebagai membuktikan bahawa Rasulullah sangat sayang kepada sahabat serta umat Baginda.

Rasulullah kembali ke bilik Aisyah, lalu berbaring menyandarkan kepalanya ke dada Aisyah untuk menghadapi sakaratul maut. Tatkala Rasulullah di atas pangkuan Aisyah, tiba-tiba pintu rumahnya diketuk seraya memberi salam. Aisyah pun pergi ke muka pintu dan bertanya, ''Apa hajat tuan datang ke sini?'' Lalu tetamu itu menjawab, ''Aku ingin menemui Rasulullah.'' Aisyah menyatakan bahawa Baginda sedang sibuk dengan dirinya sendiri, bermaksud Baginda sedang berperang dengan kesakitan. Lalu Aisyah mengatakan, ''Pulanglah.'' Orang tadi memberi salam untuk kali keduanya. Namun begitu jugalah jawapan yang diberikan oleh Aisyah dan apabila kali ketiga memberi salam, Baginda terdengar suara itu dan terlintas di hatinya bahawa Baginda amat kenal dengan suara itu. Lalu Baginda mengatakan kepada Aisyah, ''Suruh orang itu masuk.'' dan Baginda berkata kepada Aisyah. ''Kamu kenal siapa dia?'' Aisyah menjawab, ''Tidak.'' Kata Baginda ''Dialah pemutus kesenangan dunia, dialah pemisah orang yang disayangi, dialah Izrail, Malaikat Maut.''

Baginda bertanyakan kepada Izrail apa tujuan kedatangannya, lalu Izrail berkata, ''Allah perintahkan aku mencabut nyawamu tetapi sekiranya  diizinkan olehmu Ya Rasulullah, jika tidak Allah mengarahkanku kembali.'' Nabi bertanya, ''Di mana kau tinggalkan sahabatku Jibrail?'' Malaikat Izrail menjawab, ''Aku tinggalkan dia di langit dunia.'' Jawab Izrail. ''Kenapa?'' Tanya Baginda. ''Dia tidak sanggup melihatmu menghadapai sakaratulmaut.'' ''Panggillah dia.'' Pinta Baginda. Sejurus daripada itu, Malaikat Jibrail pun turun berada di sisi Rasulullah. Baginda bertanya kepada Jibrail, ''Wahai kekasihku, kenapa kau lambat datang menziarahiku?'' Bercucuran air mata Jibrail tanpa sebarang suara kerana menahan sebak melihat kekasihnya Rasulullah berada di dalam kesakitan. 

Izrail pun meminta keizinan Baginda untuk menjalankan tugasnya, lalu Baginda berkata, ''Lakukanlah.'' Apabila roh ditarik dari ubun-ubun, Baginda mengerang kesakitan sambil berkata, ''Wahai Izrail,sakitnya mati ini.'' Mengalir air mata Izrail seraya menjawab. ''Tidak pernah aku mencabut roh seseorang selembut ini melainkan kepadamu ya Rasulullah.''

Rasulullah mengadu kesakitan, berpeluh dahi Baginda menahan kesakitan sakaratul maut. ''Wahai kekasihku Jibrail, sakitnya mati ini, bagaimana umatku mampu menanggungnya.'' Malaikat Jibrail tidak mampu berkata-kata, hanya air mata yang mengalir. Baginda berkata, ''Wahai Jibrail, kenapa kamu tidak menjawab dan kenapa kamu berpaling, adakah kerana kamu benci melihat wajahku?'' Barulah Jibrail bersuara, ''Wahai kekasihku, sebenarnya aku tidak sanggup melihat kau dalam keadaan begini,'' Jibrail menangis semahunya. ''Wahai Jibrail, sakitnya mati ini. Bagaimana umatku mampu menanggungnya. Wahai Jibrail, kumpulkan sakit mati seluruh umatku biar aku yang tanggung sekarang ini,'' Begitu Rasulullah sayang kepada umatnya dan bimbang umatnya tidak mampu menahan sakitnya mati, namun permintaan Baginda tidak diperkenankan oleh Allah. 

Baginda membuat permintaan kepada Jibrail, ''Wahai Jibrail, berilah berita gembira kepadaku sebelum aku meninggalkan dunia ini.'' Malaikat Jibrail mengatakan kepada Rasulullah, ''Bahawa seluruh pintu-pintu syurga dibuka dan para bidadari sedang berhias-hias menanti rohmu.'' ''Wahai Jibrail, aku masih tidak gembira, berilah berita gembira kepadaku sebelum aku meninggalkan dunia yang fana ini.'' Jibrail berkata, ''Sesungguhnya seluruh para malaikat sedang berbaris di langit dunia menantikan rohmu di angkat.''

Rasulullah mengulangi katanya lagi, ''Wahai Jibrail, ianya masih tidak menggembirakan aku. Ya Jibrail! berilah berita gembira kepadaku.''  Malaikat Jibrail pun menyatakan, ''Wahai Muhammad, sesungguhnya Allah memberi jaminan bahawa tidak akan masuk syurga umat-umat lain melainkan umatmu dahulu memasukinya.'' Tersenyum Rasulullah mendengarnya, ini membuktikan cintanya yang mendalam terhadap umatnya dan akhirnya Rasulullah pergi menemui Allah dengan tenang. Baginda wafat dengan meninggalkan sembilan isteri iaitu Saudah, Aisyah, Hafsah, Ummu Habibah, Zainab binti Jahsy, Juwairiah, Safiah dan Maimunah.


P/s: tersentuh baca kisah di saat Kekasih Allah iaitu Nabi junjungan kita menghadapi sakaratul maut, betapa sayangnya Baginda terhadap kita. Betapa kasihnya Baginda terhadap kita. Kenapa masih ada yang mengutuk? mencaci? menghina Rasulullah? Sedangkan Baginda terlalu sayangkan kita :( Ambillah iktibar dari kisah ini dan sematkan di dalam hati masing-masing bahawa kita harus mencintai Rasulullah....

Allah berfirman di dalam Surah an-Nisa' ayat 80

                                ''Barang siapa yang mentaati rasul maka dia telah mentaati Allah...''

Wallahualam. Petikan ini diambil dari buku bertajuk ''Biografi Agung Rasulullah Sallallahu Alayhi Wasallam'' karya Rusydi Ramli Al-Jauhari