THANKS FOR READING !

TUAN PUNYA BLOG

My photo
Dulu saya selekeh, tapi sekarang dah handsome sikit =D

Saturday, July 31, 2010

olala. kucing vs follower ;p

wahh! follower aq semakin ramai
suka betullah aq camgini
berbaloi lah jugak aq menjenguk.mengusha,skodeng blog mereka mereka ini
huhu
kekadang aq jeles jugak bila tengok design mereka mereka nih terlalu cantik and awesome
aq pon nak jugak macam gitu design nye
tapi bila aq fikir fikir balik wif my principe
be yourself
so aq delete kan perasaan nak mengopy design blog mereka mereka
Btw. thanks for u all cause be my follower
:)


akhirnya beb !
aq dapat jugak bela seekor kucing dari baka parsi
haha
setelah sekian lama memendam perasaan uh,akhirnya mak aq tunaikan jugak
dy tawu aq nak sangat bela kucing parsi
so? bagai buah epal jatuh atas tangan *aq maen sebat jek peribahasa, kawan mak aq nak bagi seekor anak kucing jenis baka parsi
apa lagi, excited gila aq .
haha!
aq taktaw lah betina ke jantan kucing nih sebab masih kecil lagi, xnampak sangat pon
haha
tapi tengok macam betina, sebab comel sgt muka dy, +__+ errrr?
hehehe!

okei . cin cau ;)

Friday, July 30, 2010

menjadi photographer tak bertauliah :D

eh korang
susah sgt ke nak amik gambar muka korang masa pakai baju sekolah ?
bukannya aq nak jual pon gambar korang tuh [laku ke kalau jual pon]
kan nak masokkan dalam majalah sekolah
tak susah mana pon ,
  1. kaw berdiri tegak kat tempat nak hamik gamba [posing di alu-alukan]
  2. aq pon capture gambar korang
xsusah kan ?
tapi asal dah dua hari aq bawak kamera nih ke hulu ke hilir cuma 7 orang jek nak amik gamba
korang tak pikir ke kebizian aq
bila aq tengah rajin nak buat kerja,korang pulak tak nak
nanti time aq tgh malas gila, baru nak terhegeh2 nak suruh hamik gamba
aq cepuk kang , hahaa

tolong lah bagi kerjasama sikit. xlama mana pon sesi photoshoot nye
seminit pon xsampai.
kang kalau aq hitamkan gamba korang, baru tawu
nanti kang ada yang melalak lah, menjerit lah, histeria lah
adeihhh kawan kawan. ;)

oke . cin cau

Thursday, July 29, 2010

aq suda semakin kekeringan idea kUt




Aq dah takde idea nak post apa hari nie
aq takde mood lah nak post

penat yang teramat sangat membataskan akal aq mengeluarkan idea yang bernas

hah!
pelik kot !


SPM : 119 Hari lagi eyh

TRIAL SPM: 16 hari lagy eyh

ready lah kaw aliff haikal do ur best .
beat all the rest !
chayok3!

Wednesday, July 28, 2010

padan muka mu !

inilah padahnya bila tak baca betul2 syarat am nak masuk matrix
haha! padan muka awak aliff haikal
tulah.. lain kali baca sampai habis .
skrg tengok ? kan dah menyesal
urmmm... nak tawu kenapa aq menyesal ?
hah . ni lah yang menyebabkan aq rasa menyesal mohon :
  • saya faham bahawa saya boleh di minta ganti rugi sekiranya menarik diri daripada pengajian ini
  • saya faham bahawa kementerian berhak menempatkan saya di mana mana kolej pengajian ini
mampus aq . aq saja je mohon nak masok matrix
aq bukan nak masuk pon
camne nih ?? kalau aq dapat and aq tak pergi, aq kene denda ,habis lah aq !
haisyhhhh.. menyesal betul lah aq xbaca dulu sampai habis borang permohonan nye
and yg aq cuak tahap gaban , aq bukan nak jadi akauntan etc
aq nak jadi steward or chef jek
menyimpang tuh .
hahaha. habis lah kalau dapat matrix nieh,konfem cita cita aq xtercapai
tolong lah doakan aq xdapat ea . :D

Monday, July 26, 2010

dah mohon . dah mohon :D

Alhamdulillah

akhirnya dapat gak aq mohon ntuk masok matrikulasi
itu pon bapak aq yang menawarkan ntuk belikan kod pin
sebab bapak aq tengok aq macam tak ada masa nak gi beli kod pin
yelah. boleh dikatakan lah setiap hari aq melekat kat skola
baik pagi , petang malahan malam jugak
haha
terima kasih En kamaruddin ;)

pasal kod pin ni kan
kawan aq yang dah beli agak lama n berlagak depan aq konon da beli
pon x mohon2 lagi. haha
padan muka kau. tulah,sapa suruh menunjuk depan aq. :p
isyh. jahat sgguh aq ni kan . hehe
tapi as a baik hati person, aq pon dengan hati yang terbuka luas nak tolong dy
tolong dengan memberi guna pakai internet kat rumah aq
tu pon dy taknak datang jugak
haihhhh. takpe la , kau bizi kan
datang lah bila kau tak bizi ea
:D

Opsss lupa pulak nak bagitau matrix mana yang aq mohon kan
haha!
Kolej Matrikulasi Pulau Pinang
Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
Kolej Matrikulasi Johor Bahru

tapi kan ? ada tapinya lah
aq nak ke masok matrix nih ?
padahal aq bukan nak jadi akauntan
haha
takpelah aliff. muhun jep. dapat tak dapat lain cerita
kalau dapat form6 . kau masuk je lah mana kau suka ea aliff haikal
haha!

okie ? cin cau :)

Sunday, July 25, 2010

you have a message from 017*******

*text dari member aq yg wat onar duri semalam :
'Assalammualaikum..maaf la pasal semalam ..aq g bandar tapi aq cari ko xjumpe..lepas 2uh handphone aq xde bateri..maap la.aq xdew niat nak sakitkan hati ko ..'

haha! tahu pon beliau meminta maaf setelah berbuat salah
tapi yang aq musykil lagi pelik part dy taip handphone xde bateri
haihh =__= . aq tepon dy takde masalah pon. takde pon operater cakap "the person dats u have dial are...............''
nak tipu la tuh kan ? ye . masa aq tepon xangkat and dy yg stop calling aq
so ? aq pon taktaw la kan . samada dy tipu or what

aq ni dah lah pantang bila orang hantar mesej minta maaf nih
mula lahhh sifat baik hati,bertimbang rasa mula rasa nak keluar
haihhhhhh.. so terpaksa lah aq memafkan dia
and the moral of the story is :
ajak la kawan aq yang konfem boleh ikot
jangan jadi macam si Tuttttt
haha




Saturday, July 24, 2010

alahaiiii


*nak tawu gambar apa nih. click jek kat gamba nh ;)
dah tahu kan gamba apa nih ?
hehee... aq nak sangat pergi interview tuh !
tapi spm pon aq xambik lagy. ada hati nak pergi . haaha
lagi 1. tinggi pon xcukup. so korang semua doakan lah aq cepat tinggi and dapat gi interview uh
haha!



okei okei. full stop .
apa korang rasa bila korang dah janji dengan kawan korang suruh temankan korang gy bandar
tapi masa korang tgh tggu dy, dy xdatang
call x angkat. mesej x balas
tunggu tunggu dan tunggu last2 xnampak pon batang hidung dy n dy xdtg lagsung even korang dah nak balik rumah .
geram kan ? rasa mcm nak baling je batu bata kat muka kawan korang tuh kan ?
janji tinggal janji betol lah
isyh.tulah terjadi kat aq tadi masa gi bandar
aq suruh member aq temankan aq sebab aq sorang jek laki dalam kelompok kawan aq yg gi bandar uh
dorang gi bandar sebab nak celebrate birthday slah sorang kawan dorang
tetiba ajak aq. so aq join lah kan
aq segan lah sorang jek laki kan . dorang taknak ajak ramai2 sebab ntah lah
member aq nih da janji nak tunggu kat bandar n jumpa kat bandar
aq punya la mesej . tepon dy berkali kali sampai kredit pon da nak habis
xnampak jugak batang idong dy
sampai ke balik jugak la dy xdtg n aq terpaksa konon macho dalam kelompok pompuan tuh
haihhh. segan taw aq sorang jek laki . pergi mana2 semua orang nak tengok
apehal ? xpernah tengok sorang laki jalan nan 6 pompuan ke ? pelik betol aq
haihhhhh.. memang main dengan api betol lah kawan aq nih

tapi apa apa pon. best jugak lah gi bandar tadi.huhu
okei.
cin cau !

Friday, July 23, 2010

tag

1. Apakah nama blog anda dan kenapa anda memilih name itu ?
  • nama blog aq mcm2. tapi yg latest Reality Of Life
  • ha? kenapa ? sebab aq nak cerita ttg realiti life aq lah. xkan nak cter imaginasi aq kot. haha
2. Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu ?
  • LInk : http://ekaldude.blogspot.com
  • sebab ? ntah lah. tetiba muncul kat dalam kpala hotak aq nih. haha
3. Apakah method dalam penulisan anda ?
  • suka suki kehidupan aq sebagai Aliff Haikal
  • luahan rasa ketidakpuasan hati kot dengan kawan2
  • nak berjiwang jugak kat cnie. boleh kan ? hehe
4. Pernah terasa nak hapuskan blog anda ? Sebabnya ?
  • Hoi ! gila kaw nak hapus ?
  • sebab aq dah mula suka menulis blog . ;)
5. Pernah tak ahli keluarga anda membaca blog anda dan ape kata mereka ?
  • tak pernah dan xkan pernah !
  • dorang xkata pape pon sebab xbaca lagy . haha
6. Apa perasaan anda apabile orang lain mengatakan bahawa anda punya blog ini buruk sedangkan masih ada yang mengatakan blog anda chantek ?
  • buruk ? bak cnie url blog kaw , aq nak check it out . chantek sangat ke ? hha
  • lantak dorang lah kan ? haha
7. Bilakah anda mempunyai blog ?
  • sejak dua menjak tiga menjak empat menjak dan bermenjak2. haha
8. Siapakah orang pertama yang mengetahui anda mempunyai blog ?
  • ntah la. aq main jual jek url blog aq neh merata . haha
9. Apa perasaan anda apabila orang asyik mengatakan tentang blog anda di sekolah ?
  • rasa bangga yang teramat sangat ! rasa macam nak sorok je muka dalam meja skolah. haha
10. 10 orang terpilih untuk di-tag :
  • hamek sendiri lah . boleh kan ? hehe

Thursday, July 22, 2010

dilema dilema dilema

World's Best Cabin Staff*

If you love travelling and dream of experiencing the world, join us as a Flight Steward or Stewardess. We offer an attractive salary package with allowances, medical and other fringe benefits.

Requirements:
  • Malaysia citizen aged between 18 to 30 years as of interview date.
  • Minimum SPM or any equivalent qualification recognized by the Malaysian Government with a pass in Bahasa Malaysia, English, Mathematics and any other 3 subjects taken in one exam.
  • Fluent in Bahasa Malaysia and English. Fluency in another language is an added advantage.
  • Minimum height (weight in proportion): 165cm (male) / 157cm (female)
  • Excellent health and good eyesight. Not colour blind.
  • Pleasant personality and a genuine passion in customer service.

cuba baca elok2.
kalau bagi aq nom 1,2,3,5,6 langsung takde masalah
tapi aq risau sangat nom 4 tuh
dy nak tinggi minimum lelaki 165cm . tapi aq 158 jek !
camne neh ? aq nak sangat kerja as steward/fligth attendents
tapi aq risau yg nom 4 tuh
kang xpasal2 kene reject awal2 kan sebab xcukup tinggi minimum.
haihhh.. susa betol la cmnie kan ?
sebab tuh aq taktaw nak kerja apa lepas nih kalau xdapat jd steward
ni la impian aq . haha!


awak !
nak mohon ke taknak matrikulasi ek ?
nak mohon ke taknak . nak mohon ke taknak
kawan2 aq ramai yang mohon
even bapak aq sendiri pon suruh aq mohon
katanya
' hang mohon ja. kalau dapat matrix tp xdapat form6 ,hang pi la matrix'
camne nih ? sungguh bingung sei
haihhh =__=

Monday, July 19, 2010

seindah soalan

tugas sebagai ketua tingkatan memang agak memenatkan
mana taknya. pagi2 kene hantar kedatangan kat guru kelas sebelom rehat
paling lambat pon sebelum balik
sampai kan kerja depan mata pon aq tinggalkan
tapi kekadang aq terlupa jugak nak hantar kedatangan smpykan membebel guru kelas aq
haha. normal2. dah biasa
buku? yea, kalaw terserempak nan guru subjek , lagi2 masa dia nak pulangkan buku
hah! aq la mangsa nya .
'Aliff,tolong bagi buku nih kat kengkawan ea'
'baik cikgu'
aq kekadang naseb baek gak kalaw taim uh ada member yg boleh tolong
kalo aq sorang . hahhh! hamik aq kene angkat 36 buah buku g tingkat 3
penat x ?
nih belom pape lagy lah
okeyh2. nanti konfem kena jumpe ngan pengetua sebab result UK2 kamiorang x brp bagus
masa tuh kecuali cikgu2 yg jawab
aq as ketua yang kena jawab taw x .
haihhh. mana aq nak korek kepala hotak aq nih nak bagi alasan kan ?
teringat masa uk1,pengetua tanya aq soalan laen . soalan laen yg aq jwb. nervous n takod taw x .
xtually banyak lagi tugas yang aq buat. tp malas nak sebot la
jaga kelas masa cikgu takde ??
aq nih jenis yg suke buat bising jugak
so , xkan la aq nak suruh orang lain dyam sedangkan aq pon nak buat bising
so aq biarkan la dorang nih bising n ada gak yang wat kerje sekolah something la
aq xnak ah jadi ketua yang SANGAT berdisiplin sebab dah besar kan masing2
da ada kepala hotak pon nak pikir mana buruk mana baik. so ? pikir la sendiri

nak tawu x sebab kenapa tetiba aq tulis suma yang kt atas tuh ?
nih aq nak bagtw sikit
aq poling fedap kalau ada orang yang tetiba sound nyound aq pasal tugas aq sebagai ketua
'Aliff,kau nih apa tugas kau sebagai ketua ?'
apa tugas aq sebagai ketua dia tanya ?
hamboii ! bukan maen lagy bagi soalan STPM kt aq eh
agak mcm xkurang ajar pon soalan tuh
dy taktaw ke sape yang hantar kedatangan pagi2 ?
dy taktaw ke sape yg angkat buku tulis dy naik tingkat 3 ?
dy taktaw ke aq kene turun naik tingkat 3 ke bilik guru kalau ada cikgu nak jmpe
dy taktaw ke aq yang kene hantar buku2 latihan dy atas meja cikgu ?
dy taktaw ke aq yang kene amik/pulangkan buku kawalan kelas ?
melampau la smpy tanye soalan mcmg2 kan.
jangan sammpai aq suruh cikgu jadikan kau ketua pulak
haihh =___=
ckp berpada2 la sikit.

okeyh ? chow ;)

takde tajuk kot

saya rindu awak wahai facebook.myspace..tagged.blogger.chatroom

haha!

lama jugak aq xbukak mereka2 ini.
sebab bapa aq bawa laptop terbang ke sabah
wah ! merantau jauh sgguh laptop ini yea
xaci la ! haRhaR

plkn ? ye saye
aq mmg nak sangat pergi plkn nih
so aq try la msg [SEMAK PLKN 93120807**** send to 15888]
tunggu . tunggu . tunggu . tunggu dan tunggu
tepat pukul 10.15 aq dapat mesej pengesahan yang agak haihhhhh
>Maaf ! 93120807**** anda tidak dipilih ntuk menyertai plkn siri 8/2011. terima kasih<
hoi ! gila x sedih kaw. aq mengharap gila nak pergi plkn nih. last2 xdapat.
kaw tawu tak aq hantar pukul 2.15 n dapat kol 10.15. xlama pulak kan semata2 nk tunggu mesej nih
kawan2 aq yang xnak pergi dapat siod. jeles sgguh saya. kekasih hati[?] aq dapat jugak
haiseyman betol la. dy ckp dy xnak pergi. xkan nak mohon tukar pulak kan
so terpaksa la merelakan hati nih bagi dia pergi. padahal dia mmg xnak pergi lgsg
xminat la katakan. tulah awak ! yang nak pergi xdapat.yang xnak pergi dapat
haihhhh =__=
. tapi aq malas nak pikir banyak2

dah tak dapat. tak dapat je la. nak wat cmne kan
last2 aq sedar. ada gak hikmah dy. aq kan nak amik lesen kereta pas spm
so kalaw aq masok plkn. xtertunai la hajat aq nak amik lesen kereta
hehe . so terubat la sikit kesedihan hati ini.

trial lagi berapa hari wak ?
xsampai sebulan lah .
aq masih boleh bersuka ria dan seronok seronak
haihhh. kenapa aq nih jenis malas nak belajar ek ? hehe
tp masa periksa aq boleh buat pulak.
kuasa Allah. Alhamdullillah lah kan.
;)




Wednesday, July 14, 2010

petang yang panas. diri yang bosan

sedap betul tidur smpai pukul 6petang
tiba-tiba .........................................................

'oi. bangun la . dah pukul 6 nih. tolong alihkan motor kakak g belakang jap'
haiseymann betol la akak aq nih. menganggu tidur aq betul la
aq pon tye la kenapa ?
'akak nk basuh motor la. tolong jap. motor tuh da la kecik ,ringan pulak tuh'
hahhh ! bukan main lagy kejutkan aq semata2 nk alihkan motor kesayangan dy tuh
haihhh. terpaksa la aq memalaskn diri aq bangun dari katil n tolong alihkan motor dy ke belakang
kalau x. kena hingaq la sebatu . haha *hingaq=bising

pas aq dah buat amal sunat tu.
aq pon rasa macam nak sambung tidur balik
tapi malas pulak nak sambung tidur sebab feel da hilang.
haha
so aq pon bukak la tv.mengambil remote n bukak channel2 yg terasa nak bukak
tgok tv2. 'bosan hah! cerita tah hape-hape'
bukak tv3'cerita melayu ? hah! lagi bosan !'
bukak tv303 ' MUSIC BANK ! lahhhh. asal aq xbangun dari tadi , haihhh =__=''
so dengan terujanya aq tengok la konsert music bank tuh .
dari korea la. aq xtahu la kenapa artis2 dari korea nih best2 sangat
pastuh comel2 pulakk.tarian/nyanyian suma okeh bhAA !

so ? kalaw la parents aq xpasang astro nih
sure petang2 aq membosankan !
haha HAHA

Tuesday, July 13, 2010

oi oi oi oi

AWAK !
kenapa la sakit sangat kena mata ikan nih hah ?
dah tuh kena dalam mulut pulak tuh [mmg la dlm mulut. haha]
mmg sakit sgt
kalaw kena kat lidah . pheh ! piau la awak
aq kena kt banyak tempat taw
kt belakang lidah,kt bibir,kt gusi
uhh .bukan main banyak kawasan jajahan ikan nih kan dalam mulut aq. haha
alah . kakak aq ckp normal jep tuh sebab badan aq panas
haihhhh . hope cepat la sembuh

lepas satu satu penyakit datang menjengah aq nih
semalam [12.7.10] perut aq meragam bagai nak tercabut
skrg kena pulak mata ikan
haihhhh. sabar je la alep
dugaan tuhan . balasan sebab dosa kaw la nih
so . ikhlas kan saje. dapat pahal taw
;)

Monday, July 12, 2010

awak dan saya

awak !
sakit tau tak perut nih awak
dari pagi sampai la ke malam wak
tak tau la kenapa tiba2 perut nih bole bwat hal
xpired agaknya kot
nk kene g repair neh
haha
tp mmg seksa la awak
tak boleh nak fokus belajar
tadi masa pj pon aq xmaen sgt
perut nih sakit sangat
yg budak2 neh xpaham bahasa agaknya
tak habis2 nak perli aq sebab xjoin
haisyhhh=__=
awak! kalaw saya xsakit perut nih awak. saya pon join la awak !
hishyhhh. dr pukul 3-6.30 mak aq suruh aq berehat
syg jugak kt aq ;)
skrg nih pon tengah sakit. tapi gagah jugak nak menaip . hehe [pukul 8 malam]
insyaAllah aq akan sihat seperti sediakala dan menjadi ALIFF HAIKAL yang heppy jek !
hahaha xD


awak ! tadi saya dah cuba nak lupakan 'dia' kat sekolah
saya xlayan dia sangat
saya angguk sahaja bila dia cakap apa2
awak ? kejam ke saya ??? haha
tapi tuh xtahan lama
dalam waktu skola pukul 9 lebih
aq sudah kembali normal dengan melayan dia wak
xboleh la nak lupakan dia
dia terlalu nice lah ! adeh =__=
susah betol la suka someone yang 1 kelas nih
dah la peluang nak daptkan dia TIPIs sangat
bila nak cuba lupakan dia
xboleh
awak ! saya jiwang nie2 . awak xkesah kan ? [reader aliff haikal blog]
hehe
okeh la awak ! saya dah xboleh taip panjang2

Sunday, July 11, 2010

aq sudah semakin jiwang . kenapa ya ?

Jangan pernah kau katakan
Bahwa cintaku terlarang
Karena tak ada yang tahu
Arti cinta sesungguhnya

[*]
Cinta datang dari Tuhan
Yang tak mungkin ku hindarkan
Karena aku manusia
Yang pastinya butuh cinta


Kepadamu aku terus terang
Bahwa aku memang masih sayang
Demi kamu aku relakan perpisahan


Hanya kamu yang aku sayang
Bersamamu jiwaku melayang
Demi kamu aku relakan perpisahan


haihhh.. sedap sgguh lagu baru radja nih

tersentuh jugak aq. sebab lagu nih memang kena dengan aq

feeling jugakk aq

haha ! diam2 aq nyanyi jugak bila nak tido tuh

isyh2. aq suka part yg kaler merah tuh

hehe ;)


lagu TERUS TERANG song sing by RADJA

Saturday, July 10, 2010

=__= ILU but IHU

i hate u !

but I love u !

arghh. aq kompiusss lha
kaw suke bwat bende yg aq xsuke
tp asal aq masih boleh suka kat kaw ?
bila aq cuba nak lupakan kaw
kaw boleh buat sometink yg buat aq susa nak lupakan kaw
adeihh
aq nak sgt ckp aq suka kaw ! nak sesangat ! nak ! nak !
tp aq takod kaw x suke aq
aq takod kaw pikir bukan2 kat aq
kaw tawu x hati aq nih sakit bila pikir kan kaw ?
aq nk sgt kaw tawu aq suka n syg kaw
tp macam aq cakap. aq takod ! takod sensangat

after skola nih. msty kita da xkan jumpa
so senang la sikit aq nk lupakan kaw
masa skolah nih . aq alwaz akan ingat kan kaw
bia la . kan ? even hati aq sakit
huh !

Friday, July 9, 2010

letter for ur mother from u

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal...

Mak.....Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.......itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....dan itu juga terakhir kali nya.Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......
mak macam dah sedia.....Seminggu sebelum tu......mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih......kakak pun rasa hairan.....mak tak penah buat gitu.....
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......kengkadang siaran indonesia ..mak terus tekun menganyam...Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....pastu mak jemur karpet-karpet. ..pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..mak biarkan ruang tu kosong..rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..
paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..ada kat dalam almari.....ada kat dalam dalam beg.....ada dalam ASB.....ada kat dalam Tabung Haji..mak cakap tak berapa cukup lagi......ada kat dalam gulung tikar.....
masa tu mak perasan takk..??kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...mak cuma gelak jer...eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..
Mak.....Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah dalam kesakitan.Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....mak tetap takmau pi hospital.... .dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .tapi kiter berkeras juga pujukk..nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk mak..kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..
Mak tetap tak bersetuju... ..mak memang degil..tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakitkami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..
Mak.....amponkan kami semua...kami nak mak sehat...kami sayang mak...kami tak mau mak sakit...kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....ampon kan kami yer mak....
Mak.....Malam itu abang bawa mak ke hospitaldan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,kiter kata nak beli kereta....Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt..kiter jawab pula...kalau tak cukup, mak kan banyak duit...mak gelak ajerr.....
Lepas tu bila kereta kiter sampai....mak buat kenduri kesyukuran... ....Dan kiter masih ingat lagi...bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....Punya la kiter takut...kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....Bila balik sahaja kampong....kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...mak tanya kenapa...?Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....
Mak....tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...mak, kiter menipu mak kan ..ampon kan kiter.....Mak.....Jam 4.30 pagi 19/08 /2006Bila tiba aja kat hospital.....nurse tengah balut mak dengan kain putih.......mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn
Mak tau tak....Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...Adik kat sebelah diam melayan perasann...Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...jalan di depan terasa makin kelam.....airmata dah tak mampu di tahan....Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..kosong. ...sekosong hati ini.....Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....
Mak......Kiter masih ingat lagi....Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....Mak perasan tak.....?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."Bila makcik tu kata gitu...lagi laaaa laju airmata ni...tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....
Mak.....Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....kiter nangis ni.....Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....Takder orang yang bangun lagi.....kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...kiter rindu kat mak....!Takpa la....nanti bila kita selesai sembanyang subuh,kiter baca yassin untuk mak...mak tunggu ya..!Mak..Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir....Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak....kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya....kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...Airmata kiter tak boleh tahan....Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.....
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...badan akak terasa panas...makk...anak mak yang seorang tu demam....
Mak tauu...cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .Mak.....Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat selepas maghrib....Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...semakin kiter tenung terasa semakin sayu...tangisan tak dapat dibendung...
Mak tauu...kiter cuba bertahan...memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...Kiter rasa nak telefon mak.....nak cakap dengan mak.....anak mak yang ni dah tak betul kan ..?Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...Puas la kakak memujuk kiter...Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."Dan akhirnya akak juga nangis.....
Mak tau tak..di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...rasa nyilu sangat...menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....
Mak....cukup la sampai sini dulu....kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih....pastu kawan kiter bgtau...simpan je buat kenangan..Kiter cuma tau alamat ni aje...Takper yer mak...Kiter kasi orang lain baca...Kiter stop dulu...sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...akhir kata untuk mak,I LOVE YOU SO MUCHdan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..sampai masuk univesiti....sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...boleh rasa duduk kat negara orang...sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Thursday, July 8, 2010

seronok yea kenakan orang n then nyusahkan orang ?

mmg suda tahap melampau manusia ini
ape la salah aq kat dy smpy nak wat kedajalan kt aq?
aq tataw la sape kah manusia berhati mulia bak longkang neh
agak kurang hajar yer beliau
tanggalkan plug moto aq smpy aq kekeringan peluh nak nyetart moto tuh
aq xkesah kalaw dy nk bt cmg2
tp janganla dajal an aq kat skola
da la jarak umah aq dr skola tuh dekat gilak !

terpakse la aq tuntun moto tuh
naseb baek ade hamba Allah yg sgttt baek hati membantu aq
siap tolong sorong an moto aq smpy umah
xmcm sesetengah hamba Allah yg laen
tgok jek aq susa payah tuntun moto uh
kalo tgok je . aq x kesa , fine
tp bole ketawe2 . isyh, sungguh betol.

smpy jek uma aq jerit memanggil my father
n my father tros say :
'lah,plug x sambung camne nak idop'
me say
'ape ? tercabut? mcm mane bole tercabut neh?'
my father say
'nie msty kerje kwn2 kaw neh. nak dengki kaw'
me say
' isyh. siod3. '

kesian aq kan ? haha

Tuesday, July 6, 2010

kolakola ;)

pergi skola jep msty kwn2 aq cerite sal bola
hah ? pening aq.
bile dorang cerite . kaw pk aq hadap ? haKhaK
aq xdga pon dorg cite sebab aq bukan minat pon bola
ape ? ape ape ?? pelik laki xminat bola ?
isyh3. xyah pelik la.
bukan wajib pon laki tuh harus meminati bola. kan2?
pastuh bile aq ckp ' sori. aq tataw psl bola'
dorang leyh ckp ' eleyh. ape barang x minat bola '

isyh. aq pon tataw la. wajib ke minat bola ?
hahaha
bia la. bukan pelik sgt pon aq neh. ;D


sejak due menjak neh. aq suka noe tido lambat2
knape aq tido lambat ???
hah ! ngadap menatang yg berkaitan internet nie la
facebook,blogger,myspace, tu je la kot. haha
so ? bile aq da jd lalai. smpy tido pon aq da x egt .
terok2..

Oh yeA~!

finally ;)
siap jugakkkk folio addmate aq
bertungkus lumus siod aq siapkan hari isnin tuh
dr kol 2ptg-11mlm
mak aq swoh wat keje kat umah tuh pon aq xwat..
haKhaK semate2 folio neh.
tp. mak aq paham . syg mak ;)
naseb baek cgu still terime aq antar hari nie.
aq egt cgu da xnak trime antar lambt..
mane la tawu kan
kalo x . sie2 la aq wat kan
tp xkan la cgu xterime an. susa pnat anak murid dy wat. hehe;)


fatin. post yg kaw tulis kt FB tuh
da kantoy la nan cgu asheeq
haKhaKhaK. seram sejuk kwn2 aq yg menulis kat post tuh
aq mcm x seram sejuk an.
tp . ala . personal la. xde pe. lek sudaaa
hakhak ;D

SPM lagy brape hari ek?
isyh2
seda la. SPM da nak dekat
haKhaK:D

Sunday, July 4, 2010

cupcake tuh ;)


wah! bukan maen sedap lagy due cupcake kembar neh. haRhaR
cupcake nih bukan aq beli ea. ad orang yg bg kat aq.

hr nie sekola aq ad wat HARI KOKO . so msty la mcm2 stall yg di buka .
ad la 1 stall yg menjual cupcake n ade pkhidmatan cupcake tuh org tersayang
senang je. kaw tempah 1 cupcake then ltak name org yg kaw nak terima dats cupcake
har ! kan senang . haha

berbalik kepade due cupcake kemba neh.
aq dpt dr due orang yg berbeza. haRhaR
yg kanan Ofk0s dr ' ehem2' aq. i know la. haha
yg kiri tuh . aq tataw dr sape mule2. tetibe ad sorang minah nie memberi kat aq
dy ckp ad orang swoh bg kat aq. hah?? pelik2 kan. . hahaa
bile aq bukak kad ucapan yg warne pink tuh. tertulis name n form brape.
haha. terkejut aq bile budak yg bg tuh bukan same form nan aq.
aq tataw la kalaw secret admirer aq. haha [prasan jk]
aq pon xsgke aq ad secret admirer dlm dyam2. isyh2. tp bukan skendel aq ea
kwn2 aq yg tgok cupcake tuh tros egt skendel aq yg bg. isyh3.. xpatot betol
tp aq ucpkan thanx la pd yg beri nih. laen kali bg yg besa2 ea. hahaR. gurw

sukaneka
td mmg bes la wok !
wlwpon da besa . besa la sgt kaw aliff haikal
tp mase maen sukaneka td rase mcm kembali ke zaman dahulu.
haha!

polis
skrg da berlambak doe kat taman perumahan aq.
cishhhh. hampeh la. nnt nak klua pon kne pky helmet
xsuke xsuke !
nie sume sebab PAKCEK xgune tuh la wat report
habes taman aq jd femes.
kaw orang pnah bc paper ?
pasal PALESIT tuh. kat TAMAN SRI LAMBAK
hah! tula taman aq yg FEMES skunk .
cish makan cheeze la . kcian kwn2 aq yg kene saman tuh
padahal nk g beli roti jep.
adiosssss =__="